Web Analytics

Frică şi disperare la Merişani. Ţiţeiul extras de OMV a ajuns în fântânile oamenilor

de | 28.06.2018 11:49 | Dezvăluiri

11 poluare merisani 01 1250Au trecut cinci luni de la poluarea masivă din Merișani, din ianuarie a.c,  când o conductă s-a spart și 130 de litri de țiței și apă sărată au ajuns în valea pârâului Obidița.  Deși  OMV susține că a remediat problema, localnicii spun că au în continuare necazuri.  În două cătune, oamenii reclamă faptul că produsele petroliere au ajuns până în fântânile lor și nu știu  dacă de vină e poluarea de la începutul anului sau sunt și alte scurgeri  despre care suspectează că nu se vorbește nimic. Pe de altă parte, proprietarii ale căror terenuri sunt traversate de conductele OMV Petrom spun că, deși compania ar fi trebuit să le plătească, din proprie inițiativă, contravaloarea  folosinței respectivelor suprafețe, n-au primit nimic. Excepție fac cei care au acționat compania în instanță. Primăria Merișani urmează și ea aceeași cale. După ce a cerut OMV Petrom să plătească o taxă anuală de 800 de mii RON, pe care compania a contestat-o, autoritățile locale, care acuză OMV inclusiv de deteriorarea drumurilor, cer acum în instanță și despăgubiri pentru terenurile localității despre care spun că OMV le exploatează fără să plătească.

11 poluare merisani 02 1250Problema socială generată de poluare e cea mai impactantă la Merișani. Dan Stana, un tânăr din localitate, spune că poluarea în zonă a devenit o obișnuință, însă localnicii se tem să reclame compania.
11 dan stana 1250„S-a întâmplat nu doar anul acesta, ci și anul trecut, dar și acum doi ani. Ideea este că aceste conducte pe care ei le au sunt foarte vechi, foarte uzate și posibilitatea ca ele să cedeze este foarte mare. Iar în momentul în care conductele se sparg, procesul acesta de curățare durează undeva la 7-8 zile lucrătoare, dar, în mare parte,  până ce ei încep această activitate, în tot acest timp, acest produs petrolier se scurge prin gârlă direct în lac, în cantitate foate mare, și se creează o baltă imensă. Foarte mulți dintre oameni lucrează la compania petrolieră și nu cer explicații”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Dan Stana.
Primarul comunei Merişani spune, la rândul său, că sunt localnici care se confruntă cu probleme mari din cauza poluărilor accidentale (și nu numai)  pe care  OMV le face în comună.
„Sunt câteva cătune unde sunt foarte multe sonde pe lângă case și oamenii sunt afectați. Sunt câțiva care au probleme cu apa din fântâni. Cei de la companie n-au investit nimic acolo. La mine în comună, în zona respectivă, n-au dat un leu (…). Mai am, în altă zonă, doi cetățeni care au dus la analize apa din puț și sunt îngrijorați din cauza rezultatelor analizelor care au ieșit cu substanțe petroliere”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Marius Luigi Ionescu, primarul comunei Merișani.

Autoritățile și localnicii se luptă cu OMV în instanță

De fapt, la Merişani fenomenele de poluare îmbracă mai multe forme.
Dincolo de poluarea propriu-zisă, de genul celei produse la  începutul anului, când, în urma spargerii unei conducte, substanţele poluante au ajuns pe terenurile localnicilor şi pe terenurile primăriei, există şi o poluare pe care oamenii o numesc constantă, rezultată în urma pierderilor de petrol în timpul  exploatării, pierderi care ajung în sol.
Una dintre problemele pentru care unii cetățeni (iar acum, și Primăria Merișani) au dat în judecată compania petrolieră este legată de terenurile degradate, traversate de accesoriile exploatării petroliere. Prin lege, proprietarii sunt obligaţi să lase folosința acestor terenuri companiei OMV PETROM, chiar dacă este vorba de firmă privată, însă în schimbul plății de către OMV a contravalorii  folosinței respectivelor suprafețe. Doar că OMV Petrom nu a făcut oferte de despăgubire și așteaptă să vadă cine o dă în judecată.

„După ce că nu contribuie cu nimic la drumuri, le mai și strică”

Localitatea e afectată și de faptul că OMV explaatează cu mașini grele drumurile din localitate, pe care, spun autoritățile de la Merișani, le face zob, dar nu plătește nimic pentru afectarea lor. Unul dintre aspectele pentru care Primăria ceruse OMV plata unei taxe anuale (taxă pe care OMV a contestat-o în instanță, iar Primăria a pierdut, nu din cauză că taxa ar fi ilegală, ci din cauza unor aspecte legate de procedură).
11 LuigiIonescu 1250„Acum suntem în judecată cu ei,  pe impactul asupra mediului. Pe raza comunei au 75 de hectare proprietatea OMV, dar problemele sunt cu terenurile noastre, afectate de ei.
Am foarte  multe terenuri afectate de petrol pe care nu ne plătesc nimic, conducte pe terenuri, pe care nu ne plătesc chirie.
Noi am fixat o taxă, iar ei au combătut-o (cu excepții de procedură). Ei au susținut că taxa stabilită de noi, 8 miliarde lei vechi, e prea mare, dar n-au plătit nimic din ea după ce au contestat-o (…). Am o bandă de 500 de metri de drum, cea mai afectată, din cauza lor. Ei nu investesc, nu repară nimic, drumurile sunt ale comunei, ei nu bagă piatră, nu bagă nimic. Practic, după ce că nu contribuie cu nimic la drumuri, le mai și strică”, mai spune primarul.
Tot la categoria poluare  trebuie amintită și o formă ascunsă a acestui fenomen: țevi de transport ale petrolului, care nu mai sunt utilizate de mult timp, despre care autoritățile locale și cetățenii din localitate nu știu exact pe unde sunt și nici în ce stare se găsesc, deși  e clar că ele sunt degradate (unele au zeci de ani) și din care nimeni nu știe ce se mai scurge.

Amenda aplicată OMV Petrom, un secret bine păstrat de Garda de Mediu

După incidentul din ianuarie 2018, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu n-a mai efectuat niciun control la Merişani.
„Ultimul control desfășurat de GNM-CJ Argeș la OMV Petrom SA, zona Merișani, a avut loc în perioada lunii ianuarie 2018. (…) Urmarea incidentului de mediu produs (poluarea accidentală a pârâului Obidița prin scurgeri de țiţei și apă sărată), a dispus ca măsuri obligatorii în sarcina poluatorului acționarea în continuare pentru  stoparea propagării irizaţiilor de țiței pe pârâul Obidiţă, colectarea și vidanjarea produsului petrolier acumulat. (…) Poluatorul, conform măsurilor dispuse, a înștiințat GNM-CJ Argeș cu privire la finalizarea lucrărilor de ecologizare a zonei afectate  prin scurgeri de substanțe poluante”, se arată într-un răspuns transmis de  Comisariatul  Judeţean Argeş al GNM redacției Jurnal de Argeș, luni 11 iunie, răspuns în care, deși se arată că a fost aplicată o sancțiune, nu se specifică însă ce amendă a primit compania.  

Notă: Luni, 11 iunie, redacția Jurnal de Argeș a solicitat managerului de comunicare Petrom un punct de vedere cu privire la situația expusă, însă până la închiderea ediției noastre nu am primit un răspuns.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii