Gheorghe Ivașcu este cuscrul lui Ion Andrei, alias Brânză, condamnat la ani grei de pușcărie
Începând cu 20 august, fostul șef al OS Domnești, OS Aninoasa și al Fabriicii de cherestea de la Domnești, inginerul silvic Gheorghe Ivașcu, va ieși la pensie. După cum v-am informat într-o ediție trecută, el este beneficiarul unei prime din partea RNP Romsilva de peste un miliard de lei vechi, adică zece salarii brute, sumă care, trebuie să recunoaștem, nu este primită de orice muritor atunci când iese la pensie. Ce spune acesta cu privire la cadoul primit?
Frumos cadou de pensionare, nu-i așa?
– Dacă vă referiți la prima de pensionare, nu este un cadou, este conform contractului colectiv de muncă prin care salariații Regiei Naționale a Pădurilor, în raport de vechimea pe care o au, primesc la pensionare un anumit număr de salarii brute. În cazul meu, având o vechime de peste 30 de ani, voi primi maxim, adică zece salarii brute, care, conform fluturașului pe care îl primesc, va fi în jur de un miliard douăsute șaptezeci de milioane lei vechi. Deloc întâmplător, am ocupat funcții de conducere fie la Ocolul Silvic Domnești, Ocolul Silvic Aninoasa, Fabrica de Cherestea de la Domnești. Pentru acest lucru m-a recomandat inclusiv pregătirea profesională dobândită în timpul facultății, dovadă fiind faptul că am absolvit facultatea cu notă maximă, conform diplomei pe care, dacă vreți, puteți să o și anexați. Este vorba despre Universitatea din Brasov, specialitatea Silvicultură, promoția 1986. Era singura facultate de profil din țară, era concurență foarte mare, când am dat admiterea au fost 12 pe loc.
Suma primită reprezintă bani meritați, spuneți dumneavoastră…
– În condițiile în care veți dori să aflați rezultatele activității desfășurate de mine în cadrul subunităților Direcției Silvice unde am activitat, cu mult respect v-aș ruga să vă adresați Direcției Silvice să le aflați punctul de vedere.
Mai rămâneți în sistem?
– Trebuie lăsat locul altora mai tineri.
Este un domeniu care se află în centrul atenției opiniei publice, cel în care ați lucrat, de ce credeți că totuși sunt blamați silvicultorii, spunându-se că se fură în complicitate cu ei. Care este opinia dumneavoastră de lucrător în silvicultură peste 30 de ani?
– Din păcate, foarte multe persoane care nu au nimic în comun cu silvicultura, în ultima perioadă, și-au exprimat punctul de vedere și mulți dintre ei în neconcordanță cu activitatea silvicultorilor. Eu zic că este prea mult zis „se fură”. Fiindcă cel puțin de când s-a introdus acest program SUMAL este aproape imposibil să transporți masă lemnoasă fără documente legale de proveniență. Într-adevăr, în pădurile României nu pot spune că nu au avut loc și unele nereguli, dar acolo ar trebui să se facă clar o delimitare între cei care au administrat aceste păduri, personalul silvic din ocoalele silvice de stat sau personalul silvic angajat la ocoalele private. OS Aninoasa și OS Domnești nu sunt implicate în tăierile abuzive care s-au produs în suprafețele respective.
Sunteți cuscrul domnului Andrei Ion, supranumit „Brânză”, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Cheresteaua 1”. În condițiile în care și ginerele dumneavoastră se află închis, îi administrați suprafețele de fond forestier care îi aparțin?
– Care suprafețe? Ginerele meu nu a vut suprafețe de fond forestier, suprafețele de fond forestier care au făcut obiectul dosarului penal la care faceți referire au aparținut inițial lui Andrei Ion, după care o parte dintre ele au fost înstrăinate către diferite persoane. Actualmente nu am ce să administrez, deoarece suprafețele respective i-au fost confiscate.
Citește și Schimbări în silvicultură. Au fost înlocuiţi şeful Gărzii Forestiere Argeş şi şeful OS Domneşti
0 Comentarii