Web Analytics

Foştii elevi reacţionează la ideea tăierii spaţiului verde al Colegiului Brătianu

de | 15.06.2017 21:28 | Politica si Administratie

14 retevoescu# Gică Retevoescu, proprietar al unei şcoli de fotbal din Piteşti şi fost elev al colegiului, susţine că micşorarea spaţiului verde e „o mare crimă” # Directorul Publitrans Manuel Rotaru, spune că aceasta ar fi singura soluţie pentru a avea „o staţie civilizată şi sigură pentru cetăţeni”

Săptămâna trecută am primit la redacţie scrisoarea unui fost elev al Colegiului „I.C. Brătianu”, revoltat de faptul că Primăria Piteşti vrea să taie o bucată din parcul liceului pentru lărgirea staţiei de autobuz. Acest fost elev este Gică Retevoescu, fost arbitru şi proprietar al unei şcoli de fotbal din Piteşti. Redăm mai jos, integral, scrisoarea transmisă de acesta prin intermediul poştei electronice.

„Dispariţia unei bucăţi dintr-un parc simbol al Piteştiului – o mare crimă”

„Sunt un fost elev al Colegiului «Brătianu», promotia 1970, pe atunci Liceul Nicolae Bălcescu – Piteşti.
De acest monument al învăţământului argeşean şi nu numai, din toată Muntenia, mă leagă multe amintiri, plăcute şi… mai puţin plăcute, doar eram nişte adolescenţi şi la vârsta aceea mai făceam şi năzbâtii.
Anii au trecut şi de câte ori treceam prin faţa acestei clădiri monumentale, (ori veneam de la Miceşti – comuna mea natală, ori  din Ardeal – din Salaj, unde am locuit 35 de ani), mă opream în faţa ei şi mă închinam ca în faţa unei mănăstiri. Era Liceul unde am fost elev între anii 1966-1970. Şi pe atunci erau 3 licee mari în Piteşti: Nicolae Bălcescu – de băieţi, Zinca Golescu – de fete şi Alexandru Odobescu – mixt, iar mai târziu, Liceul cu predare în Limba Germana.
Am aflat din Jurnalul de Argeş că i-a «zbârnâit» cuiva mintea să umble la integritatea acestui monument. Şi ce s-au gândit unii: că pentru amenajarea unei staţii de autobuz care este chiar în faţa colegiului (numai acolo s-au gândit autorităţile să o amplaseze), să taie o bucată din spaţiul verde aferent acestei unităţi şcolare. Şi, bineînţeles, că de la intenţie până la faptă, unii s-au gândit că  nu mai este decât un singur pas şi au început dansul hârtiilor – adrese între Primăria Piteşti şi conducerea Colegiului «Brătianu». Mai mult de atât, un viceprimar al Piteştiului, care a mâncat o pâine de la acest colegiu, desfăşurându-şi activitatea anterior ca profesor, a participat la şedinţa Consiliului profesoral al colegiului «Brătianu», pentru a informa despre  intenţia primăriei de a ştirbi din zona verde a colegiului pentru a amenaja o staţie de autobuz.
Personal, cred şi sper ca experţii din Ministerul Culturii, împreună cu arhitecţii şefi din judeţe care formează comisia zonală a monumentelor istorice, să refuze acest proiect pe care-l consider de-a dreptul criminal.
Gică Retevoescu
Miceşti – jud. Argeş”.

Manuel Rotaru, directorul Publitrans: „Toată lumea ne cere să acoperim staţia de la Brătianu”

14 ManuelRotaruL-am întrebat şi pe Manuel Rotaru, directorul Publitrans (operatorului de transport local), dacă mai sunt şi alte soluţii pentru lărgirea staţiei de autobuz de la Colegiul „Brătianu” sau dacă ar putea fi comasată cu staţia de la Baia Comunală, unde opresc două linii de autobuz, astfel încât să nu fie nevoie să se taie spaţiul verde din faţa liceului. „Ca să descongestioneze traficul este normal să fie o alveolă, ca să poată intra autobuzele în alveolă astfel încât să nu încurce traficul. În zona respectivă e destul de aglomerat. Asta se doreşte, să se facă o alveolă, dar nu ştiu ce, cum şi când. Era de mult în proiect, erau discuţii şi de acum 10 ani. E o staţie importantă a reţelei de transport. La Baia Comunală abia opreşte o linie, abia are loc, dar să fie patru în plus”, afirmă directorul Rotaru. „Trebuie căutate şi găsite nişte soluţii pentru oameni şi nu cred că ar fi rău sau ar incomoda pe cineva dacă s-ar face o staţie de transport civilizată acolo şi sigură pentru cetăţeni. Trebuie să avem în centrul atenţiei cetăţeanul şi siguranţa lui. Dacă vrem să o avem, atunci facem ceea ce trebuie să facem: staţie cu alveolă”, mai spune Manuel Rotaru, directorul Publitrans.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii