Web Analytics
scris joi, 04.07.2024

Fortul 13 Jilava va deveni muzeu 

După cum v-am informat, marți, 2 iulie, Alina Gorghiu, ministra Justiției, președinta PNL Argeș, a mers în vizită de lucru la Penitenciarul București Jilava.

Fortul 13 Jilava va deveni muzeu 

Citește și: Scene din viaţa culturală piteşteană (84)

Cu acest prilej, ministrei Justiției i-au fost prezentate măsurile luate în vederea trecerii Fortului 13 Jilava din administrarea Ministerului Justiției prin Administrația Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul București Jilava în administrarea Consiliului Județean Ilfov în vederea valorificării potențialului său istoric, social, cultural și turistic. O Hotărâre a Guvernului a fost adoptată în acest sens pe 28 iunie 2024.

În acest context, Alina Gorghiu a spus că transformarea Fortului 13 Jilava într-o instituție muzeală care să arate etapele istorice prin care a trecut această clădire, precum și dramele și ororile regimului totalitar comunist din România va reprezenta un demers cu un rol educativ foarte important.

La rândul lor, specialiștii prezenți au arătat că trecerea terenului și a construcțiilor aferente reprezentând Fortul 13 Jilava în administrarea Consiliului Județean Ilfov și proiectul avut în vedere nu afectează activitatea curentă a Penitenciarului București Jilava nici din punct de vedere al siguranței locului de deținere, nici din punct de vedere al activității sectorului de producție.

Așadar, Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat, conservat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic și cultural. În cât timp? În cinci ani de la preluarea acestuia în administrarea CJ Ilfov.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită