Web Analytics

Flacăra Centenarului s-a aprins la Zilele Comunei Rucăr!

de | 13.09.2018 14:00 | Politica si Administratie

Expopastoralis, sărbătoarea anuală a comunei Rucăr a avut loc anul acesta în zilele de 8 – 9 septembrie. Fixată în jurul datei de 8 Septembrie, praznicul Nașterii Fecioarei Maria, și derivată din sărbătoarea tradițională pentru zona Muscel – Bran, cu numele de „răvășitul oilor”, sărbătoarea rucărenilor este motivată de coborâtul oilor de la munte și expoziția cu vânzare a produselor specifice, cum ar fi bulzul copt pe jar, brânza de burduf în coajă de brad, pastrama și multe-multe altele. Odată cu prezentarea produselor alimentare specifice zonei montane au loc și expoziții-concurs legate de activitatea de creștere a animalelor. Au fost expoziții-concurs pentru câini de rasă, născuți și antrenați pentru pază și lupta cu sălbăticiunile, precum și pentru cabaline și taurine. Concursul dintre câini a fost arbitrat de rucăreanul Vali Teușan și de primarul orașului Predeal, Sebastian Pleșieru, doi chinologi pasionați și cu mare experiență.

# Dle primar Ionel Dulamă, când a început organizarea sărbătorii anuale Expoastoralis în comuna Rucăr?
– Din câte știu, pentru prima dată s-a organizat sărbătoarea anuală Expopastoralis în anul 1980, când conducerea primăriei Rucăr era asigurată de doamna primar Lucia Mălăcea și de viceprimarul Victor Pîrnuță, unchiul actualului viceprimar, Nelu Pîrnuță.
# Importanța deosebită a acestei sărbători, cărui fapt se datorează?
– Activitatea de bază a rucărenilor a fost, este și va fi creșterea animalelor, în principal oi, vite, cai și câini. Acesta este motivul pentru care ne bucurăm atunci când vin animalele de la munte și cu această ocazie se face un fel de bilanț anual.
# Legat de creșterea animalelor, ce ne puteți spune?
– Sunt crescător de animale din tată-n fiu și consider că încă mai sunt multe de făcut în acest domeniu. Dacă ar fi să vorbesc doar despre importanța ameliorării raselor ne-ar apuca dimineața. În orice caz, repet, sunt multe de făcut privitor la creșterea animalelor.
# Anul acesta, în toată țara se aniversează Centenarul Marii Uniri, iar comuna Rucăr a contribuit serios la realizarea acestui obiectiv.
– Vineri, 7 septembrie, s-a aprins Flacăra Centenarului în localitatea noastră, iar la festivitate au participat, și le mulțumesc prin intermediul dvs, senatorul Adrian Țuțuianu, care are o legătură puternică cu comuna Rucăr, vicepreședinții CJ Simona Brătulescu și Ion Mânzână, subprefectul Adrian Bughiu, directorul Muzeului Județean Cornel Popescu, precum și președintele pensionarilor argeșeni, domnul Vasile Negoescu. S-au depus coroane de flori de către autoritățile locale și județene la toate cele trei monumente, adică în parcul Podișor, la Monumentul Războiului de Independență, în centru la Monumentul Primului Război Mondial și în Grădina Publică la Monumentul celui de-al II-lea Război Mondial. Totul a culminat cu frumoasa paradă militară a Batalionului 30 Vânători de Munte Dragoslavele.
# Dle primar, în încheiere, ce mai doriți să adăugați?
– Aș vrea să mulțumesc tuturor participanților la sărbătoarea comunei Rucăr, la care adaug pe președintele Consiliului Județean, doctorul Dan Manu, prefectul Emilian Dragnea, senatorii Marin și Stocheci, deputata Simona Bucura Oprescu și nu în ultimul rând Jurnalului de Argeș.
A consemnat Cristian VASILE

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii