Web Analytics
scris marți, 23.01.2018

Flacăra Centenarului Marii Uniri s-a aprins la Muzeul Golești

flacara 1

Flacăra Centenarului Marii Uniri s-a aprins la Muzeul Golești

Anul 2018 reprezintă aniversarea a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.

În istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel evidențiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma ”România de la Argeș”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine.

ARGEȘ reprezintă AUTENTIC, pentru că aici tradițiile și istoria se perpetuează neîntrerupt, de mii de ani, RESPECT pentru valorile naționale, GENEZĂ, pentru că aici, la Argeș, a fost prima Mitropolie a Ţării Româneşti și aici au trăit Basarabii făuritori de neam, EROISM, pentru miile de eroi cunoscuți și necunoscuți care și-au jertfit viața pentru o Românie Unită, ȘCOALĂ, pentru că în Argeș, la Golești a luat ființă prima Școală Slobodă Obștească din Țara Românească.

Sub egida proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”, proiect inițiat în parteneriat cu Academia Română și Dacin Sara, Consiliul Județean Argeș, împreună cu instituțiile de cultură din subordine, va organiza în acest an o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Primul eveniment a avut loc astăzi, la ora 15.00, cu un moment simbolic – Aprinderea Flăcării Centenarului la Muzeul Golești.

Nu întâmplător Muzeul Golești a fost ales ca loc de aprindere a Flăcării Centenarului, argumentele ținând atât de rolul familiei Golescu în istoria României, cât și de faptul că în acest muzeu se găsește Tronul pe care au stat Regii României, precum și Biroul lui Carol I și o caleașcă aparținând Casei Regale.

 

flacara 3

Flacăra Centenarului  va poposi pe biroul Regelui Carol I, pe care s-au semnat primele decrete regale, apoi lumina sa va merge la Vila Florica, unde va arde la mormintele Brătienilor, familie de care este strâns legată crearea României Moderne.

Totodată, Flacăra Centenarului va fi dusă în fiecare localitate unde autoritățile locale vor aduce omagiu eroilor căzuți în Primul Război Mondial, cu ocazia Zilei Eroilor sau a altor evenimente locale dedicare Centenarului Marii Uniri, Consiliul Județean Argeș acordând, simbolic, urmașilor celor care s-au jertfit, în semn de recunoștință, câte o diplomă centenară.

Punctul terminus al Flăcării Centenarului, după ce aceasta va fi transmisă în toate localitățile județului Argeș, va fi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018.

 

flacara 2

Un spectacol extraordinar de cântece folclorice și patriotice, programat tot marți 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Casa Sindicatelor din Pitești, va întregi ziua.

Pe 24 ianuarie, de la ora 12.00, la Vila Florica va avea loc premiera filmului documentar despre Ion I.C. Brătianu.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...