# Dezastru pe fonduri UE la Câmpulung # Firma lui Iulian Herţanu a primit aproape 500.000 lei pentru managementul proiectului de reabilitare a municipiului muscelean # Cumnatul lui Ponta a licitat „managementul” proiectului la 54% din totalul ofertei
„Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu” este proiectul care trebuia să marcheze pentru „istorie” mandatele de primar ale lui Călin Andrei. Acest vis al edilului (ajuns acum în situaţia pierderii funcţiei după deznodământul din Dosarul Școlilor) s-a transformat în coșmar. Iar asta din cauză că proiectul este realizat în proporție de doar 25 %, cu mai puţin de patru luni înainte de termenul prevăzut iniţial pentru finalizarea lucrărilor. E adevărat și că plata a fost pe măsură: 7.767.690 lei, reprezentând 18,8% din valoarea totală a contractului. Acum se pune problema renunţării la firmele care execută lucrările, e vorba de Grup Corint SA Alba Iulia (transformată în Corint Restaurare) şi Harbău SRL Miercurea Ciuc, dar şi cea a complicaţiilor care pot apărea prin arestarea şefilor de la Grossmann Engineering Group Bucureşti, Iulian Herţanu şi Ilie Drăgan, societate care se ocupă cu managementul proiectului de la Câmpulung.
Irina Bobârlă, reprezentantul Grossman în proiectul de la Câmpulung, are legături și cu firma lui Ilie Drăgan din Dosarul Consultanței
Componenta de management a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu” a fost obţinută, prin licitaţie, în noiembrie 2011, de către Grossmann Engineering Group SRL Bucureşti. Ca şi în cazul desemnării executantului lucrărilor, oferta câştigătoare a fost cu mult sub valoare estimată: 374.500 lei (464.380 lei cu TVA) faţă de 692.570 lei (858.786,8 lei cu TVA), adică 54% din total. Firma la care în acel moment era acţionar şi Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a concurat cu alte trei societăţi comerciale. Obligaţiile de asistenţă managerială asumate prin contract nu au împovărat Grossmann Engineering, în condiţiile în care situaţia lucrărilor este dezastruoasă la aproape doi ani de la iniţierea acestora. Mai mult, firma şi-a primit integral banii, acoperind cu acte trecerea sa printr-o lucrare a cărei finalizare mai are de aşteptat. Reprezentanţi pentru proiectul de reabilitare, din partea Grossman Engineering, au fost şi încă mai sunt un inginer muscelean, omul de afaceri Ion Binică, şi Ioana Bobârlă, consultant în domeniul managementului de proiect, o tânără absolventă de ASE care are legături şi cu firma lui Ilie Drăgan, European Project Consulting, firmă implicată în Dosarul Consultanței din Argeș.
Ilie Drăgan, partenerul deputatului Drăghici în Dosarul Consultanței, a fost arestat în Afacerea Grossman Engineering
Având ca obiect activităţi de inginerie şi servicii de consultanţă în management, Grossmann Engineering Group SRL Bucureşti a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani, fiind deţinută de către cetăţeanul german Reinhold Karl Grossmann şi Iulian Herţanu. În mai 2014, Herţanu şi-a cedat părţile sociale către Liviu Munteanu şi, din administrator de drept, a devenit administrator numit al firmei. În decembrie anul trecut, s-a retras și Munteanu din societate. La ora actuală Grossmann Engineering are ca acţionari pe Reinhold Karl Grossmann, cu 40% şi Ilie Florin Drăgan, cu 60%, acesta din urmă fiind şi mandatarul germanului în România. Drăgan, un tânăr de doar 39 de ani, este cofondator la European Project Consulting Bucureşti, o societate cu răspundere limitată prin care 42 de primari argeşeni, deputatul Mircea Drăghici şi fostul preşedinte al PSD Argeş, Constantin Nicolescu, se pot confrunta cu răspunderea în Dosarul Consultanţei, instrumentat de procurorii DNA Pitești. Cert e că, la ora actuală, cei trei luceferi de la „Grossman”, Iulian Herțanu, Liviu Munteanu și Ilie Florin Drăgan, au fost arestați pentru fraudarea proiectului de infrastructură, realizat pe bani europeni, în localitatea Comarnic.
Vicele Țâroiu a fost la Minister să vadă ce mai poate salva
În această săptămână, viceprimarul Câmpulungului, Liviu Ţâroiu, şi Sorin Bălăşcan, funcţionar în cadrul Compartimentului Investiţii din cadrul Primăriei, se vor deplasa la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, pentru a găsi o soluţie la riscantul proiect al reabilitării centrului Câmpulungului. Ideea principală constă în renunţarea la executantul lucrărilor, firma Grup Corint (în asociere cu Harbău SRL), dar acest lucru va fi posibil – în afară de ipoteza unei înţelegeri între părţi – doar în aprilie, atunci când expiră contractul. Aşadar nu se va mai solicita prelungirea termenului de execuţie cu actualul constructor, urmând ca proiectul să fie finalizat cu o altă firmă. Totul depinde de Ministerul Dezvoltării, cel care asigură finanţarea proiectului din surse bugetare naţionale şi din fonduri europene (valoare estimată: 64.303.000 lei; valoare licitată: 41.300.000 lei).
Grup Corint şi-a schimbat denumirea la începutul acestui an în Corint Restaurare, celelalte date de identificare ale firmei rămânând aceleaşi.
Cătălin Ion Butoiu