Platforma electronică a Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate ( CNAS), aflată în mentenanță, continuă să le facă probleme furnizorilor. Farmaciștii spun că, dincolo de timpii mari de așteptare se ridică și o problemă importantă: eliberarea parțială a medicamentelor este imposibilă. Nefuncționalitatea SIUI afectează servicii precum: validarea și raportarea serviciilor medicale furnizate pacienților asigurați, verificarea calității de asigurat, eliberarea rețetelor compensate și gratuite, emiterea concediilor medicale.
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă au reclamat faptul că autoritățile competente nu oferă soluții alternative pentru a asigura continuitatea actului medical fără penalizări pentru furnizorii de servicii medicale și pacienți.
Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Pitești, s-a sesizat din oficiu și a transmis o solicitare la CNAS pentru a obține clarificări.
Citește și Argeș: Acțiune de conștientizare a beneficiilor sterilizării câinilor și pisicilor
CNAS a comunicat Instituției Avocatul Poporului că, în situația producerii unor întreruperi în funcționarea PIAS, constatate și comunicate de CNAS prin publicare pe site-ul propriu, în legislația aplicabilă sunt instituite excepții de la regula generală potrivit cărora furnizorii au obligația să folosească on line sistemul național al cardului de asigurări sociale de sănătate din PIAS.
Practic, pentru perioadele de întrerupere a sistemului informatic, furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate acordă servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în sistem off-line, iar pentru aprobarea și validarea acestora sunt aplicabile prevederile legale conform cărora, pentru intervalul de timp în care PIAS este declarată indisponibilă, CNAS își asumă un risc și face derogare de la regula transmiterii serviciului efectuat în interval de trei zile lucrătoare, după data acordării serviciului respectiv, urmând ca transmiterea către PIAS să se poată efectua până la termenul de raportare a întregii activități, astfel încât să se asigure continuitate în acordarea asistenței medicale, iar asigurații să poată beneficia de tratamentele necesare fără sincope.
Citește și Bolnav, Gheorghe Dinică rătăcea drumul spre casă
Pentru verificarea calității de asigurat, aplicațiile desktop ale medicilor de familie puse la dispoziție de CNAS/CAS, permit importul (on-line sau off-line) a fișierului personalizat care conține informațiile cu privire la calitatea de asigurat a persoanelor înscrise pe lista proprie. Serviciile necesare în situațiile de urgență medicală sunt incluse în pachetul minimal și se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, fără a fi nevoie de validarea lor prin intermediul cardului național de asigurări sociale de sănătate.
Există totuși situații în care funcționarea sistemului este greoaie, cu termeni mari de răspuns, care provoacă nemulțumire în rândul furnizorilor și al pacienților care interacționează cu sistemul informatic. Aceste sincope sunt provocate de vechimea infrastructurii hardware și software a sistemului informatic (mai mare de 10 ani), de lipsa suportului și a mentenanței pe componente ORACLE ale bazelor de date și infrastructura hardware.
La sfârșitul anului 2023, CNAS a depus cererea de finanțare în cadrul PNRR – pentru investiția specifică de redimensionare, standardizare și optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), în baza căreia a fost semnat cu Ministerul Sănătății contractul de finanțare care are termen limită de implementare 30 iunie 2026. Investiția are la bază soluții tehnologice moderne, actuale, prin proiectarea, arhitecturarea platformei la standardele de stocare, procesare, securitate și protecție privind prelucrarea datelor în raport cu necesitățile actuale impuse de numărul efectiv al conexiunilor și cerințelor prezente și viitoare ale CNAS pe termen mediu și lung.
Luând în considerare răspunsul primit pe care l-a considerat satisfăcător în raport cu obiectivele sesizării din oficiu, în următorul an calendaristic, Instituția Avocatul Poporului va urmări cum se pun în practică soluțiile tehnologice moderne și cu ce rezultate pentru beneficiari.
0 Comentarii