Web Analytics
scris miercuri, 10.07.2024

Femeia care a primit un rinichi de porc modificat genetic şi o pompă cardiacă mecanică a murit

Lisa Pisano, prima femeie şi al doilea pacient care a primit un rinichi de porc modificat genetic, dar şi o pompă cardiacă mecanică, a murit. Americanca suferise intervenţia revoluţionară pe 12 aprilie, scrie CNN.

Femeia care a primit un rinichi de porc modificat genetic şi o pompă cardiacă mecanică a murit

Lisa Pisano este primul caz raportat de transplant de organ la o persoană cu o pompă mecanică pentru inimă, conform NYU Langone, și al doilea caz cunoscut de transplant de rinichi de porc modificat genetic la un destinatar viu, fiind totodată primul transplant realizat împreună cu glanda timus a animalului.

Chiar dacă acest caz s-a încheiat tragic, „contribuțiile Lisei în medicină, chirurgie și xenotransplantare nu pot fi igorate. Lisa ne-a ajutat să ne apropiem de realizarea unui viitor în care cineva nu va mai muri pentru ca altcineva să trăiască”, a declarat Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone.

Citește și: Ministrul Mediului anunță măsurile după moartea fetei ucise în Bucegi: Urşii vor fi eutanasiați sau împușcați

Rinichiul de porc pe care l-a primit Lisa, în luna aprilie, a fost modificat genetic pentru a evita anticorpii umani, care de obicei detectează și atacă organele străine. Glanda timus a porcului, care joacă un rol în imunitate, a fost folosită pentru a ajuta în continuare corpul Lisei să accepte noul organ. La început, pacienta părea că se recuperează bine. Însă Dr. Robert Montgomery, care a condus transplantul, a declarat că au existat „provocări unice” în gestionarea atât a pompei pentru inimă, cât și a noului rinichi. Tensiunea arterială i-a scăzut prea mult pentru a asigura un flux sanguin optim către rinichi. Astfel, organul și-a pierdut funcția şi a fost îndepărtat în luna mai după ce s-a stabilit că „nu mai contribuia suficient pentru a justifica continuarea regimului de imunosupresie”, a spus Montgomery la acea vreme.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...