Web Analytics

„FC Argeş în actuala formă de organizare nu poate obţine licenţa pentru Liga I”

de | 14.06.2018 10:46 | Sport

13 nicolescu adrian# Explică Adrian Nicolescu, fost arbitru şi observator piteştean

# D-le Nicolescu, având în vedere că ați fost foarte mulți ani conducător al mai multor structuri sportive, arbitru și apoi observator și, de asemenea, atașat de fotbalul argeșean de o viață, așa cum spuneați dvs., cum vedeți situația actuală a FC Argeș, echipă susținută financiar de Primăria Pitești?
– Fără doar și poate, inițiativa unor oameni și gândirea de a readuce fotbalul argeșean în prim plan este o idee deosebită și cred că toată lumea s-a bucurat de acest lucru. Numai că aceaste demersuri trebuie făcute conform prevederilor legale, astfel încât țelul, acela de a juca pe prima scenă a fotbalului românesc, să fie atins. Legea 69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, are niște prevederi foarte clare în acest sens. Deci, pentru a atinge acest deziderat așteptat de toți iubitorii de fotbal din orașul nostru trebuie să coroborăm prevederile  acestei legi cu Regulamentul de licențiere al FRF. Revenind la lege, la articolul 22, aliniatul (1) se precizează că structurile sportive sunt asociații de drept privat sau instituții de drept public. La aliniatul (2) al aceluiași articol este menționat că pot funcționa cluburi sportive, persoane juridice de drept public organizate în subordinea administrației publice locale. Asta înseamnă că această structură sportivă, și anume Fotbal Club Argeș, echipă finanțată de Primărie, este o structură sportivă legal constituită.
# Bun!
– Articolul 26, aliniatul (2) din legea în discuție clasifică cluburile sportive astfel:
a) persoane juridice de drept privat, structuri fără scop lucrativ sau  societăți comerciale sportive pe acțiuni;
b) persoane juridice de drept public.
Și din acest punct de vedere FC Argeș este un club sportiv legal constituit.

„FC Argeș nu face parte din categoria cluburilor sportive profesioniste”

13 01# Deci, totul este în regulă!
– Până acum. Urmează însă o altă prevedere legală importantă. La articolul 31 din lege sunt menționate următoarele: ,,cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca:
a) asociații fără scop patrimonial, sau
b) societăți comerciale sportive pe acțiuni care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internaționale pe ramura de sport. Atât!
Deci pot fi cluburi sportive profesioniste numai asociațiile fără scop patrimonial sau societățiile comerciale sportive pe acțiuni.
# Concluzia?
– FC Argeș este un club sportiv cu personalitate juridică de drept public organizat în subordinea administrației publice locale și nu poate face parte din categoria cluburilor sportive profesioniste. Articolul 43 din regulamentul național de licențiere a cluburilor emis de FRF menționează, printre altele, că solicitantul de licență trebuie să depună un extras dintr-un registru public, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data prezentării documentației la FRF și dă ca exemplu: certificat constatator de la Registrul Comerțului, în cazul societățiilor comerciale pe acțiuni, sau extras de la Registrul Național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, în cazul asociațiilor fără scop patrimonial. Deci, iată că numai aceste două categorii de structuri sportive pot fi licențiate, altfel spus…

„Dacă FRF ar licenția un club precum FC Argeș de acum, ar risca dezafilierea de la UEFA și FIFA”

# Deci, FRF nu va licenția niciodată un club cu organizarea pe care o are FC Argeș?
– Evident. Uitați și de ce: pentru că mapa de licențiere, așa cum o numește FRF, adică documentele pe care le depui pentru a solicita licență, trebuie să îndeplinească cinci criterii, și anume: criteriul juridic, criteriul de personal, criteriul administrativ, criteriul financiar și criteriul sportiv.  La criteriul juridic trebuie să faci dovada cu acte că ești club sportiv profesionist, lucru pe care FC Argeș nu poate să-l facă, din păcate. Restul nu ar fi probleme…
# Pe înțelesul tuturor…
– Actuala formă de organizare a FC Argeș nu-i permite să obțină licența pentru Liga I pentru că nu îndeplinește criteriul juridic, și anume acela că nu se poate face dovada că este un club sportiv profesionist conform prevederilor  articolului 31 din legea 69/2000.
# Ce soluții ar fi ca FC Argeș să poată obține licența pentru Liga I în condițiile în care va și promova?
– Nu sunt eu în măsură să dau soluții și este greu de vorbit pe banii altora. Dar părerea mea este că trebuie făcută o structură sportivă ca să se încadreze în prevederile legale și să fie club sportiv profesionist. Asta înseamnă fie asociație fără scop patrimonial, fie societate comercială pe acțiuni.
# În cazul acesta Primăria Pitești mai poate susține financiar pe FC Argeș?
– Poate, dar nu în totalitate așa cum este acum.
# Care ar fi maximumul cu care ar putea contribui financiar Primăria?
– Nu mai vorbim de maximum pentru că limita de 5% din bugetul anual  s-a scos. Problema este să faci în așa fel încât să nu fii legat total de banii publici. Poți să faci asociații în diferite forme, să faci o societate comercială care să intre în asociere cu clubul respectiv…
# Deci, soluția este doar aceea de a veni oameni de afaceri la FC Argeș…
– Trebuie să se găsească o formă de organizare a unei structuri sportive care să se încadreze la articolul 31 din legea nr. 69/2000. Consider că, dacă FRF ar licenția un club precum FC Argeș de acum, mă refer la forma de organizare, ar risca dezafilierea de la UEFA și FIFA.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii