# Victoria chestorului răstignit pe nedrept # După aproape doi ani, de când a încercat să-l mituiască cu 1 milion de euro pe secretarul de stat Dan Fătuloiu, patronul Alprom, Cătălin Chelu, a fost condamnat de Curtea de Apel București la 6 ani de închisoare cu executare # Alături de Chelu au mai fost condamnați intermediarul Ștefan Nițache Badea, la patru ani de închisoare cu executare, respectiv Gabriel Constantinescu și Antonel Bunu (ambii directori în cadrul SC Alprom SA) la doi ani de închisoare cu suspendare, respectiv șase luni cu suspendare. În urmă cu un an și ceva, pe 22 iunie 2011, scriam un editorial foarte supărat despre ineficiența organelor statului în contextul în care un om de afaceri cu pedigree de gangster, precum Cătălin Chelu, făcea poștă județul Argeș devalizând la vedere Alprom Pitești și Electroargeș Curtea de Argeș și nimeni nu făcea nimic să-l oprească. Pesimismul meu atingea cote maxime către final, atunci când mă întrebam la ce i-a folosit chestorului Dan Fătuloiu altruismul de care a dat dovadă denunțând mita de 1 milion de euro pe care i-a propus-o Chelu, ca să-i închidă zecile de dosare aflate în lucru, dacă polițistul a plătit în final cu funcția? O carieră ireproșabilă a fost pusă pe nedrept între paranteze, iar titularul ei, nu numai că s-a trezit linșat de o parte a presei, obedientă lui Cătălin Chelu, dar a fost crucificat și de către ai lui, și mă refer în primul rând la ministrul de interne de la acea vreme, ”branconierul” Traian Igaș. În loc să-l apere pe Fătuloiu, Ministerul de Interne a dat cel mai prost semnal care se putea da polițiștilor aflați de partea bună a baricadei sacrificându-l pe cel mai înalt demnitar din istoria M.A.I, dar și a Guvernului României, care a avut curajul să denunțe o tentativă de mituire. Cum a gândit în acel moment talpa poliției române, vâzând că Fătuloiu a fost schimbat din funcție și dat la câini, ca ultimul șef de post? Vă spunem noi: păi dacă unui chestor, de rangul și notorietatea lui Dan Fătuloiu, i s-a întâmplat așa ceva, ce șanse ar avea niște amărâți ca noi să se salveze, în cazul în care ar denunța o faptă de corupție? M-am înșelat. Și-mi face plăcere să constat că m-am înșelat, după sentința dată zilele trecute, în primă instanță, de Curtea de Apel București, care l-a condamnat pe omul de afaceri Cătălin Chelu la șase ani de închisoare cu executare. Însă înainte de a vă propune să lecturați un interviu pe care aproape că i l-am smuls chestorului Fătuloiu, după sentința dată de justiție la finele săptâmânii trecute, nu pot să nu-mi mai pun o singură întrebare. Dacă Dan Fătuloiu a avut tăria să refuze milionul de euro dat de Chelu, cum s-au comportat oare demnitarii de dinaintea lui? Nu cumva l-au acceptat? Și afirm asta deoarece Chelu nu face afaceri de ieri de azi, are sute de societăți la nivelul întregii țări și o avere de multe zeci de milioane de euro cu care poate să cumpere orice demnitar sau politician dispus la așa ceva.
Exclusiv. Interviu cu chestorul Dan Fătuloiu: ”Mi-aş dori ca gestul meu să fie urmat de cât mai mulţi poliţişti”
# Cum comentați sentința din dosarul Chelu. Vă așteptați la ea?
– Da, este o sentință firească și ea demonstrează încă o dată că justiția funcționează și că statul de drept se consolidează în România. În același timp, vorbim de o sentință unică. De ce este unică? Pentru că e pentru prima oară în istoria postdecembristă când s-a dat o condamnare pentru dare de mită, urmare a unui autodenunț făcut de un înalt demnitar, un secretar de stat cum a fost cazul meu.
# V-ați îndoit vreun moment, pe parcursul derulării procesului, că lucrurile ar putea intra pe alt făgaș și Chelu ar putea să scape? Vă întreb asta având în vedere notorietatea personajului, banii pe care îi deține și nu în ultimul rând la influențele pe care le-a exercitat și le exercită la nivelul unor oameni politici, dar și la nivelul unor instituții ale statului.
– Nu m-am îndoit nici un moment pentru că am crezut de la început în justiție și în probatoriul administrat în cauză, care era unul foarte bine documentat cu privire la vinovăția celor care au încercat mituirea mea.
”Cariera mea a fost afectată în mod injust”
# Regretați ceva în urma demersului dvs. de a decide să faceți denunț la DNA, având în vedere că ulterior ați fost expus în media, iar în unele organe de presă s-a încercat chiar linșarea dvs?
– Singurul meu regret e că, deși am acționat doar în virtutea atribuțiilor de serviciu, finalmente acest lucru mi-a afectat cariera în mod injust. Asta în condițiile în care gestul meu trebuia să fie apreciat pentru că eu n-am făcut în definitiv decât să denunț o faptă gravă de corupție.
# Vă aşteptați ca, după pronunțarea acestei sentințe, șase ani de închisoare cu executare pentru omul de afaceri Cătălin Chelu, gestul dvs. să fie urmat și de alții?
– Da, mi-aș dori ca gestul meu să fie urmat de toți polițiștii pentru că numai alături de DNA pot să contribuie la identificarea și tragerea la răspundere a celor care își ascund faptele prin influența lor financiară asupra unor instituții și funcționari ai statului român.
# Știați foarte bine cu ce balaur financiar vă luptați și totuși ați mers până la capăt. Cum explicați totuși această mentalitate a noastră, a românilor, că e mai bine să nu te bagi în dezvăluirea unei fapte de corupție pentru că, la felul strâmb în care merg uneori lucrurile în România, riști să te legi la cap fără să te doară.
– Ține într-adevăr și de mentalitate, dar și de o teamă reală a oamenilor că gestul lor nu va fi apreciat ca atare, plus că influența celor cu care intri în contact atunci când te confrunți cu o faptă de corupție paralizează unele instituții ale statului. Eu cred că cetățenii acestei țări trebuie să înțeleagă odată și odată că ei pot fi determinanți, prin asemenea gesturi, să participe la combaterea corupției pentru că această metodă și-a dovedit eficiența în conturarea unui probatoriu solid. Oamenii obișnuiți trebuie să știe că nu trebuie să dea mită, iar funcționarii să conștientizeze că, atunci când ești într-o funcție, nu ai voie să primești mită de la diverși infractori care încearcă să folosească instituția pe care tu o reprezinți în folosul lor.
”Avem o mentalitate învechită pe care trebuie să ne-o schimbăm”
# Totuși, mentalitatea unei bune părți a românilor e că, indiferent cât te zbați, tot nu se întâmplă nimic și infractorii sunt mai puternici, iar în final tu tragi ponoasele din cauza cinstei tale.
– Eu cred că e o mentalitate învechită pe care trebuie să ne-o schimbăm, la care se adaugă, e adevărat, și lipsa unei culturi civice. Fiecare cetățean trebuie să devină conștient că nu trebuie să aștepte tot timpul absolut totul doar de la instituțiile publice pentru că și el are posibilitatea, prin astfel de gesturi ca al meu, să contribuie direct la dezvăluirea actelor de corupție, în prima fază, apoi și la sancționarea lor în justiție printr-o sentință judecătorească. Gândiți-vă că un astfel de demers precum al meu, multiplicat la nivelul întregii țări, poate determina astfel de oameni care folosesc instituțiile statului să fie foarte temători în a mai face așa ceva pe viitor.
# Ce așteptări aveți acum, după ce sentința în dosarul Chelu a arătat că v-ați aflat pe baricade de partea băieților buni?
– Așteptările mele sunt unele normale pentru un om care are o carieră de treizeci de ani în poliție. Atât și nimic mai mult. Consider că am avut un parcurs profesional prin care am demonstrat că am acționat, în orice funcție pe care am deținut-o, într-un stil managerial modern.
Interviu realizat de Gabriel Grigore