# Precedentul a fost creat odată cu procesul intentat ginecologului Sorin Pletea, în urma căruia familia Balaș a primit despăgubiri de 500.000 euro. Despăgubirile uriaşe, de 500.000 de euro, acordate de Judecătoria Pitești familiei Balaş pentru traumele suferite la naştere de micuţa Irina au creat, iată, un precedent în sistemul sanitar argeşean. Inspirat, fără îndoială, de procesul intentat în anul 2008 de către Lavinia Balaş medicului ginecolog Sorin Pletea de la Spitalul Județean, şi Marin Costel Ghiţă, soţul lectorului universitar Elena Carmen Ghiţă, decedată după o operaţie de cezariană la Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti, a procedat la fel. În 2011 a intentat proces la Judecătoria Topoloveni și a cerut exact aceeași sumă drept daune morale pentru fiica sa minoră, Elena-Karina, rămasă orfană de mamă.
Elena Ghiţă a murit în urma unui şoc septic produs după operaţia de cezariană
La sfârşitul lunii iulie a anului 2008, Elena Carmen Ghiţă (foto), cadru didactic la Universitatea Spiru Haret, se interna la Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti, pentru a naşte primul ei copil, pe care reuşise să îl conceapă prin fertilizare in vitro, după şase ani de tratament. Asistată fiind de doctorul Mihai Nurciu, tânăra de 28 de ani a născut prin cezariană o fetiţă sănătoasă, care a fost botezată Elena-Karina. Pe 1 august, după numai trei zile de spitalizare, proaspăta mămică şi bebeluşul ei ajungeau acasă. Femeia nu a reuşit să petreacă decât o jumătate de zi în compania fetiţei pe care o aşteptase cu sufletul la gură şi pe care se chinuise ani la rând să o conceapă, deoarece, acuzând dureri foarte puternice, a trebuit să se reîntoarcă la spitalul de la Călineşti. Aici, medicul Mihai Nurciu a constatat existenţa unei infecţii şi i-a administrat proaspetei mămici antibiotice, după care a decis să o reopereze. Cum starea de sănătate tot nu i se îmbunătăţea nici după intervenţia chirurgicală, Elena Ghiţă a fost transferată la Spitalul Municipal din Bucureşti. Medicii unităţii spitaliceşti din capitală au recunoscut din start că pacienta nu are şanse mari de supravieţuire, diagnosticul fiind stare toxico-septică după operaţia de cezariană, cu disfuncţie multiplă de organe. Medicii bucureşteni i-au scos femeii uterul şi un ovar, însă tot nu au reuşit să îi salveze viaţa, după ce aceasta a făcut un stop cardiac imposibil de resuscitat. Elena Ghiţă s-a stins pe patul Spitalului Municipal din Bucureşti, departe de fiica ei de numai câteva zile, rămasă orfană de mamă. Autopsia tinerei a stabilit şi cauza decesului: şoc septic. La vremea respectivă, decesul Elenei Ghiţă a fost pus pe seama faptului că aţa utilizată pentru închiderea operaţiei era importată din China şi că ar fi fost nesterilă. Soţul Elenei Ghiţă, rămas văduv într-un moment atât de important pentru viaţa lui şi a familiei sale, dar şi cu o fetiţă de câteva zile pe care trebuia să o crească singur, a mers mai departe şi l-a acţionat în instanţă pe medicul ginecolog Mihai Nurciu, pe care îl consideră responsabil pentru moartea soţiei sale.
Soțul Marin Ghiţă cere despăgubiri de 900.000 de euro pentru el şi fetița rămasă orfană
Abia după trei ani de la decesul Elenei Ghiţă, pe 16 noiembrie 2011, a avut loc și prima şedinţă de judecată. Ginecologul Mihai Nurciu, medicul care a efectuat operaţia de cezariană a tinerei, este trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul cu nr. 2408/828/2011, aflat pe rolul Judecătoriei Topoloveni. Daunele morale cerute de Marin Ghiţă medicului Mihai Nurciu sunt chiar mai mari decât cele solicitate în instanţă de către Lavinia Balaş. Astfel, bărbatul cere 500.000 de euro daune morale pentru fiica sa rămasă orfană şi 400.000 de euro pentru el însuşi, fiindcă a rămas văduv, deci în total 900.000 de euro. De asemenea, Marin Ghiţă mai solicită instanţei şi stabilirea unei pensii de întreţinere pentru fiica sa minoră, în cuantum de 1000 de lei/lună până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la 25 ani, dacă aceasta se află în continuarea studiilor.
Părinții și fratele victimei, cer și ei daune de 450.000 euro
Şi părinţii Elenei Ghiţă, Ana şi Constantin Comnoiu, cer despăgubiri în valoare de 150.000 de euro pentru fiecare dintre ei. Surpriza nu se oprește aici pentru că, printre solicitanții de daune, mai apare şi numele lui Constantin Cristian Comnoiu, probabil fratele Elenei Ghiţă, care cere și el despăgubiri de 150.000 de euro. Colac peste pupăză, familia victimei cere şi suma de 30.000 de euro pentru cheltuielile ocazionate de înmormântare, organizarea pomenilor şi a parastaselor. Deci, în total, familia defunctei Elena Ghiţă cere despăgubiri de aproximativ 1.380.000 de euro, exceptând pensia de întreţinere lunară de 1000 de lei pentru fetiţa rămasă orfană. La fel ca în cazul dr. Sorin Pletea, instanţa a dispus introducerea în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente, şi a Spitalului Orăşenesc „Sfântul Spiridon” Mioveni, unitatea spitalicească care a preluat patrimoniul Spitalului „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti, acesta din urmă fiind angajatorul medicului Nurciu în 2008, la momentul decesului pacientei. În cazul de vătămare corporală din culpă din speța ginecologului Sorin Pletea, instanța a decis ca daunele morale cerute de familia Balaş să fie plătite de angajator, respectiv de Spitalul Judeţean Argeş, adică din bugetul public, motivând că sechelele grave ale copilului s-au produs din cauza condiţiilor precare de muncă din unitatea sanitară. Se va repeta, oare, și în cazul doctorului Mihai Nurciu, același scenariu din procesul doctorului Pletea, și daunele vor fi suportate tot din bugetul public? Deloc exclus, odată ce a fost deschisă Cutia Pandorei.
Iustina HARCO-BURCEA