Fabrica Agrolact de la Mărăcineni, a şasea din Europa care arde din cauza structurii tip panou-sandwich

de | 9.09.2015 20:34 | Dezvăluiri

# Drept urmare, Comisia Europeană ia în calcul interzicerea realizării de fabrici și hale din panouri-sandwich cu fonduri europene # Incendiul s-a produs din cauza unui motor care s-a supraîncălzit și care a transmis temperatura pe tubulatură

După cum se știe deja, pe 18 noiembrie 2014, fabrica de mezeluri Agrolact din comuna Mărăcineni, sat Argeșelul, a fost mistuită de flăcări. În momentul în care a izbucnit incendiul, în hală se aflau 20 de angajaţi. Din fericire, aceştia au reuşit să iasă la timp din clădire şi să-şi salveze viaţa. Deși s-a intervenit cu șapte autospeciale, dotate cu apă și spumă, eforturile pompierilor au fost zadarnice, din construcția având o suprafață utilă de 2.400 mp nu a mai rămas nimic, pagubele fiind estimate la peste un milion de euro. Reprezentanţii ISU Argeş au stabilit că incendiul a izbucnit din cauza unui motor defect supraîncălzit. Pentru că era construită pe fonduri europene, fabrica era asigurată. Aproape 100 de oameni, însă, au rămas fără loc de muncă. După cum ne-au confirmat și reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, în cauză s-a deschis și un dosar penal pentru distrugere.

Patronul Lucică Comănescu: „Dosarul este aproape încheiat, nu a fost nimeni pus sub acuzare”

Revenim astăzi cu noi detalii legate de acel incendiu, cel mai important fiind acela că fabrica Agrolact este cea de-a șasea realizată din panouri-sandwich care arde în Europa. Drept urmare, Comisia Europeană ia în calcul interzicerea realizării de fabrici și hale din panouri-sandwich cu fonduri europene.
Am stat de vorbă cu patronul Lucică Comănescu pentru a afla mai multe detalii despre acel incendiu și urmările sale, ca și despre dosarul penal întocmit.
„Am fost chemat să dau declarații legate de acel dosar penal, urmează să dea declarații și angajații. Nu a fost pus absolut nimeni sub acuzare. Dosarul este aproape încheiat. Vreau să precizez că a fost întocmit un dosar penal pentru că aceasta este procedura standard. Dacă ei aveau vreo suspiciune că incendiul a fost din vina vreunui angajat, vă dați seama că s-ar fi sistat și plățile. Incendiul s-a produs din cauza unui motor care s-a supraîncălzit. Acel motor ar fi transmis temperatura pe tubulatură, unde erau depuneri de grăsimi, așa cum e într-o fabrică de carne. Grăsimea s-a supraîncălzit la 220 de grade și s-a aprins. Orice grăsime se aprinde la o asemenea temperatură”, ne-a declarat Lucică Comănescu.

„Este riscul foarte, foarte mare la această structură și problema este că focul se extinde foarte repede peste tot”

Patronul de la Agrolact ne-a confirmat și că fabrica de la Mărăcineni este a șasea din Europa realizată din panouri-sandwich care arde: „Așa este. Am înțeles că în Anglia nici nu li se mai asigură proiectele făcute în sistemul acesta. Au fost cam aceleași cauze la toate cele șase incendii. Și la București a luat foc o fabrică cu aceeași structură, din panouri-sandwich. Este riscul foarte, foarte mare la această structură și problema este că focul se extinde foarte repede peste tot”.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii