Web Analytics

Exproprieri pentru DN 73: Guvernul dă între 1 şi 5 lei pe mp

de | 18.10.2018 13:01 | Economie

Guvernul României a adoptat recent o nouă hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizare DN 73 Piteşti – Câmpulung – Braşov, km 13+800 – km 42+850; km 54+050 – km 128+250”. Va fi un supliment, după ce exproprierea fusese decisă în urmă cu patru ani, fiindcă proiectul tehnic a fost modificat, lucrarea s-a scumpit, iar termenul de finalizare pentru porţiunea care traversează Argeşul este decembrie 2019. De data aceasta suprafeţele vizate sunt destul de mici, iar plata va fi pe măsură.

În Argeş, exproprierile vor avea ca obiect 320 de imobile situate pe raza a 11 localităţi. Banii alocaţi despăgubirii proprietarilor constituie o sumă relativ mică, valoarea fiind de 91.555,59 lei, oferindu-se, de regulă, cinci lei pentru un metru pătrat de teren.
Exproprieri de imobile situate pe amplasamentul suplimentar reieşit în urma modificării proiectului de modernizare a DN 73 se vor efectua în Dârmăneşti (un teren), Ţiţeşti (26 imobile), Stâlpeni (7), Mihăeşti (7), Schitu Goleşti (19), Câmpulung (1), Lereşti (2), Valea Mare-Pravăţ (49), Dragoslavele (11), Rucăr (65) şi Dâmbovicioara (129). Numărul proprietarilor este mai mic decât cel al imobilelor luate în calcul, fiindcă sunt situaţii în care unei persoane îi sunt afectate mai multe terenuri. Faţă de hotărârea din 2014, acum suprafeţele sunt relativ mici, de la un metru pătrat la câteva sute. Cel mai mult se va lua de la un proprietar necunoscut, care deţine în intravilanul comunei Stâlpeni teren cu tufărişuri şi mărăcinişuri. Suprafaţa de expropriat este de 2.397 mp şi a fost evaluată la 5.992 lei.

Primar, consilier local şi comune pierd terenuri

Potrivit hotărârii din această toamnă, comuna Schitu Goleşti va pierde două parcele cu un total de 165 mp, Consiliul Local Valea Mare-Pravăţ va rămâne fără 4 mp, iar localităţii Dâmbovicioara i se vor lua păşuni şi păduri pe o suprafaţă de aproape patru mii de metri pătraţi. Şi unele firme vor pierde din proprietăţi. Hidroelectrica va fi implicată prin exproprierea a 542 mp în extravilanul comunei Dragoslavele, pentru care va primi 108,40 lei, iar Holcim va rămâne fără 18 mp în extravilan, cu o valoare de 13,5 lei.
Printre persoanele fizice afectate se află şi aleşi locali. Viceprimarul de la Rucăr, Ion Pârnuţă, va rămâne fără 34 mp teren cu categoria de folosinţă curţi şi construcţii şi va primi 170 lei, iar firma acestuia, Unic srl, va pierde doar un metru şi se va alege cu cinci lei. La Dâmbovicioara, familiei primarului Secăreanu i se vor expropria pentru utilitate publică 58 mp teren neproductiv situat în intravilan şi estimat la 145 lei, plus 104 mp fâneţe, de doar 52 lei, dar şi 3 mp de drum cu 7,50 lei şi 75 mp păşune de 187,50 lei. Societatea legată de numele primarului, Cherestea Dâmbovicioara va pierde 91 mp teren şi va câştiga 455 de lei. La Valea Mare-Pravăţ, consilierul local Sorin Mailat va fi afectat prin preluarea a cinci bucăţi de teren în suprafaţă totală de 92 mp, pentru care va primi 64,40 lei. Cel mai puţin va fi 2,80 lei pentru 4 mp teren cu vegetaţie forestieră.

Secretarul Primăriei Valea Mare-Pravăţ: „Cred că multe terenuri sunt din extravilan”

Problema exproprierilor am discutat-o cu secretarul comunei Valea Mare-Pravăţ, Ion Iosifescu, cel care ne-a spus că încă nu a fost primită hotărârea de Guvern la Primărie. „Încă nu ne-au contactat, dar mi se pare curios că nu e trecută comuna, unitatea administrativ teritorială, ci Consiliul Local ca proprietar. Cred că e vorba de terenuri în extravilan, la pini, probabil n-au ţinut cont de la început de cât au nevoie. Oricum, noi nu am discutat cu proiectantul. În mod normal, exproprierile pentru utilitate publică se fac prin sentinţă judecătorească sau înţelegere între părţi”.

În 2014 au pierdut teren Constantin Nicolescu şi patru primari

01 nicolescuExproprierea decisă iniţial, prin hotărârea de Guvern din 2014, a vizat 675 de imobile, în valoare totală de aproape trei milioane de lei. Atunci s-au dat şi 32 de lei pe metru pătrat, nu doar 5, ca acum. Printre persoanele fizice şi juridice care figurau cu pierderi de teren se aflau fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, dar şi patru foşti şi actuali primari: Emilian Ciolan (Dârmăneşti), Florian Rizea, de la Ţiţeşti, Ionel Dulamă, primarul Rucărului, şi Dumitru Secăreanu (Dâmbovicioara).
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii