Web Analytics

Expoziţie dedicată Unirii Principatelor Române şi împlinirii a 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

de | 30.01.2020 13:06 | Cultură

Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“Argeş organizează, până la sfârșitul lunii, în holul instituţiei, o expoziţie dedicată Unirii Principatelor Române şi împlinirii a 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820-15 mai 1873). Alexandru Ioan Cuza a rămas în istoria noastră drept domnitorul unificator al celor două provincii româneşti – Moldova şi Ţara Românească – şi întemeietorul statului naţional român modern.
În urma Convenţiei de la Paris, din 7 august 1858, care stabilea alegerea câte unui domn în fiecare dintre cele două provincii româneşti, Adunările Elective din cele două principate anunţau, pe 5 ianuarie 1859, la Iaşi şi, în noaptea de 23/24 ianuarie 1859, la Bucureşti, în Ţara Românească, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Mai târziu, pe 11 decembrie 1861, în urma eforturilor diplomatice întreprinse de Costache Negri şi a recunoaşterii de către Marile Puteri a actului unirii, în „Proclamaţia Unirii“, Alexandru Ioan Cuza afirma, plin de entuziasm: „Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată, […] alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie” (vezi A.D. Xenopol, în „Domnia lui Cuza Vodă“, vol. I, cap. 5, p. 224 , Iaşi, 1903).
Actul de mare însemnătate politică şi istorică al Unirii celor două provincii româneşti este ilustrat în mod sugestiv în cadrul expoziţiei, realizate de compartimentul Sala de Lectură din cadrul instituţiei, printr-o colecţie bogată de documente, cuprinzând cărţi, atlase istorice şi hărţi din fondul bibliotecii, dar şi din fondul Arhivelor de Stat – Filiala Argeş.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii