Web Analytics

Expoziţie de excepţie a lui Cristian Bădiliţă la Fundaţia Ilfoveanu

de | 11.07.2018 17:48 | Cultură

9 badilita 01 1252Luni, 9 iulie, în prezența a numeroși invitați de marcă, Fundația Culturală Ilfoveanu a găzduit vernisajul expoziției „Semnul lui Iona” a lui Cristian Bădiliță. Peste 100 de oameni au fost prezenți, iar printre aceștia i-am remarcat pe maestrul Sorin Ilfoveanu, omul de afaceri Gheorghe Badea, George Caval-președinte CCIA Argeș și istoricul Marius Oprea.

După cum spune Cristian Bădiliță,  „Semnul lui Iona” este o meditaţie simbolică pe marginea Evangheliei după Matei (simbolul fiind un termen mai larg, mai generos, mai puţin confesionalizat decât icoana). Simbolul transcende autorul, nedepinzând strict de performanţele sale „meşteşugăreşti”.
9 badilita 03 1252„Dacă mi s-ar cere să desenez un peşte real, acest lucru mi-ar fi imposibil, fiindcă pur şi simplu nu am talent la desen. Dar poate tocmai pentru că nu pot desena un peşte real, pot să «închipui» un peşte-simbol, un «peşte transreal». În felul acesta rog să fie văzute, citite, percepute şi interpretate simbolurile din expoziţie. Cum se ştie, termenul «simbol» provine de la verbul grec syn-ballein, «a pune împreună», «a reuni». Simbolul era o bucată de ceramică ruptă în două cu prilejul încheierii unui contract. Fiecare dintre contractanţi primea o jumătate. Cele două jumătăţi erau puse împreună la ratificarea sau la ruperea contractului. Expoziţia de faţă ilustrează, şi în alt plan, semnificaţia originară a simbolului. Ea pune împreună imaginea cu textul evanghelic, într-o versiune proprie, foarte fidelă originalului grec. La început a fost, aşadar, cititorul Evangheliei. A urmat traducătorul ei din greaca veche în româna secolului XXI, ţinând cont de cele mai fiabile ediţii. Lor li s-a alăturat poetul-teolog care, de data aceasta, inventează metafore vizuale, nu semantic-auditive.
9 badilita 02 1252Atât despre autor şi despre specificitatea lucrărilor! Ele ar fi continuat să aştepte, cuminţi, în ascunzişul lor, dacă episcopul Virgil Bercea nu ar fi răspuns, cu promptitudinea-i obişnuită, propunerii de a organiza o expoziţie în memoria celor şapte episcopi greco-catolici arestaţi acum şaptezeci de ani, când Biserica făuritoare a României moderne a fost scoasă în afara ne-legii comuniste. Expoziţia de faţă este închinată  celor şapte episcopi-martiri şi, prin ei, Bisericii adevărate a lui Iisus Hristos, una demnă, curajoasă, nesupusă vremilor şi compromisurilor de un veac sau de o clipă”.

Cristian Bădiliță, unul dintre cei mai apreciați erudiți români

Unul dintre cei mai apreciați erudiți români, Cristian Bădiliță s-a născut în oraşul Săveni, judeţul Botoşani, unde a locuit până la vârsta de 14 ani. A urmat doi ani cursurile Facultăţii de litere din Bucureşti, Secţia română-franceză.
Din 1990 s-a transferat la Secţia de limbi clasice. În 1991-1992 studiază teologia la Seminario Conciliar din Madrid, împreună cu Cristian Langa şi Iuliu Cristian Arieşanu, unde-i va avea ca profesori pe patrologul Juan Ayan Calvo şi pe fenomenologul religiei Juan Martin Velasco.
A predat limba şi literatura greacă veche la Universitatea din Timişoara, instalându-se în Franţa din 1995, împreună cu soţia lui, Smaranda Bădiliţă, specialistă în Philon din Alexandria. Este doctor în istoria creştinismului antic al Universităţii Paris IV Sorbona cu teza „Les Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Église”, calificativul Summa cum laude.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii