Web Analytics

Expoziție de colaj textil a elevilor de la Liceul Dinu Lipatti, la Filarmonica Pitești

de | 10.02.2022 18:12 | Actualitate, Cultură

Miercuri, în spațiul expozițional al Filarmonicii Pitești, a avut loc un nou vernisaj al talentaților elevi de la liceul Dinu Lipatti din Pitești. „Reflecții artistice”, s-a numit proiectul de frumusețe și creativitate propus publicului de Amelia Ioana Alexe, Mona Nicola Chiran, Alina Diana Donea, Antonia Rozy Ionașcu, Carla Mitrea, David Florentin Saloman, Ștefania Alexandra Bușă, Alina Diana Donea, Andra Mitrea, Ioana Alexia Popescu, Nicoleta Georgiana Vlădulescu. Este vorba despre elevii din anul terminal ai prof.Monica Dinu-Arte textile și tapiserie. Ca de obicei, la vernisaj s-au aflat colegi, profesori, dar și directorul Liceului de Arte “Dinu Lipatti”, Romu Vlădău, care nu lipsește de la nici un eveniment al elevilor săi.

Citește și Vernisajul unui elev de excepție de la Liceul Dinu Lipatti: Andrei Șandru din clasa a X-a

Domeniul colajului textil este din ce în ce mai mult explorat de artiști

Despre tehnica realizării a vorbit profesoara Monica Dinu:

„Tehnica colajului presupune lipirea pe un suport a unor elemente diverse: fragmente de hârtie colorate, decupaje din hârtie, partituri muzicale etc. și asamblarea lor, creativ, într-o compozție artistică. Pentru prima dată colajul a apărut în operele pictorilor Pablo Picasso și Georges Braque. Ulterior tehnica va înflori și se va modifica, introducându-se în lucrări materiale diverse : cuie, sfori, clopoței etc., evoluând treptat spre crearea unor asamblaje complexe.

Colajul, mai mult decât orice altă tehnică, oferă nenumărate oportunități inventive și inovatoare, versatilitatea tehnicii relevând posibilități infinite de aranjare a elementelor, juxtapuneri neașteptate și crearea de noi înțelesuri pe baza unor simple imagini.

Tehnica colajului textil presupune folosirea unor materiale de diferite texturi (pânză, catifea, mătase, atlas etc.) imprimate sau nu, din care formele sunt tăiate lung, întregi sau secționate în mai multe părți și apoi cusute, de obicei, între ele prin diferite puncte de cusătură pentru a se obține compoziția dorită. Se poate, de asemenea, îngloba în compoziție obiecte diverse de la mărgele și nasturi la obiecte cum sunt cheile, bucăți de furnir, scoici etc. Datorită realizării într-un timp mult mai scurt decât tapiseria și spectaculozității obținute prin folosirea mai multor tipuri de materiale, domeniul colajului textil este din ce în ce mai mult explorat de artiști”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *