Luni, 27 noiembrie 2023, va fi deschisă în Sala de Artă Contemporană a Muzeului Golești expoziția de pictură intitulată „Noaptea îmi crește o piele curată”, aparținând artistului plastic Dorina Cioplea.
Dorina s-a născută la Târgu Jiu în 1987 și a absolvit Universitatea „Constantin Brâncuși”, secția Arte Plastice și Decorative, cu licența susținută la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, de asemenea a absolvit Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu” și, în perioada preșcolară, a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, ambele din Târgu Jiu.
A fost prezentă cu lucrări de pictură, grafică și instalații în mai multe orașe din țară (Târgu Jiu, Petroșani, Timișoara, București, Mediaș, Satu Mare, Abrud etc) încă din timpul liceului. A avut expoziții personale în mai multe orașe din țară. Are lucrări în colecții private din țară și străinătate. Din decembrie 2011 și până în septembrie 2012 – a fost managerul Galeriei Galateea din București, prima galerie de ceramică contemporană din țară. A inițiat, alături de Cristina Cioplea, proiectul expozițional „EGOgrafie”, care a adunat în orașul lui Brâncuși, timp de zece ani, câteva sute de artiști români. Din 2016 este muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Târgu Jiu, secție a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, unde îngrijește colecția muzeală și organizează și curatoriază zeci de expoziții anual. Din 2007 este și jurnalist cultural, la diverse publicații, iar din 2011 la AgențiadeCarte.ro. Este cofondator al brandului Umur – atelier de pictură și imprimare pe textile.
Citește și Cei 200. Argeșenii au învățat cât de ușor este să devii erou
După cum însăși artista mărturisește, proiectul Noaptea imi crește o piele curată este o oglindă a celor mai intime trăiri și amintiri, o călătorie în timp și în spațiul ei afectiv, o eliberare prin exhibare, un puzzle care se cerea alcătuit: „Uneori a funcționat aproape ca o ședință de hipnoză, o transă creatoare în care nu știam ce voi scoate la suprafață și nici ce formă va lua. Alteori vizualizam clar ce urmează să fac, aceste ”clarificări” venind atunci când mă așteptam mai puțin, mergând spre serviciu, citind o carte, jucându-mă cu copilul meu, Aron, auzind un cuvânt pe stradă sau simțind un miros. Pentru mine, noaptea este timpul limpezirilor profunde, al vindecării și al naturii care își reintră în drepturi, într-un timp magic. Noaptea târziu, când oamenii dorm, mie îmi crește o piele curată.”
Citește și Argeş. Constantin Onu a fost uns preot călugăr la Așezământul Monahal din Mănicești
Despre acest proiect, scriitorul Dan Mircea Cipariu afirmă: „Noaptea e timp și spațiu de sedimentare a vieții diurne, a trecutului care rămâne trecut. Sinestezia participă și ea ca element relevator al memoriei. Memoria vie, cea care înlocuiește trecutul cu o piele curată, revendică atât prezentul de a fi și de a locui într-un prezent continuu cât și portalul de acces într-o existență magică și iluminată. Pădurea de la Pojogeni, cei plecați în lumea cu dor sunt, iată, printre subiectele și obiectele cartografierilor interioare mediate de Noapte, timp al limpezirilor profunde, al vindecării și, mai cu seamă, timp al regenerării magice de sine și a universului.”
Expoziția deschisă la Muzeul Golești este deci un exercițiu inițiatic al transformării și regenerării, o curățire care se derulează încet și dureros. Ea va putea fi vizitată până în data de 7 februarie 2024.
Curator: Muzeograf Nicoleta Popa Grigore.
0 Comentarii