În perioada 8-27 decembrie, Consiliul Județean Argeș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și cu Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, organizează cea de-a VII-a ediție a expoziției de icoane Pârvu Mutu Zugravu. Vernisajul expoziției a avut loc marți, 8 decembrie, în holul bibliotecii.
ÎPS Calinic a ţinut o slujbă la deschiderea expoziţiei
Expoziția a fost inaugurată de o slujbă de sfințire a icoanelor de pe simezele bibliotecii, care a fost oficiată de Înalt Preasfinția sa Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de un sobor de preoți coordonați de pr. consilier Robert Nicolae.
Despre această frumoasă expoziție de artă iconografică au vorbit Sorin Mazilescu, directorul CJPCT Argeș, care a făcut un scurt istoric al vieții lui Pârvu Mutu Zugravu, și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Polexe.
„Expoziția este un preambul al marii expoziții naționale «Rugămu-ne Ție». Am ajuns la cea de-a șaptea ediție a acestei expoziții județene a meșterilor iconari. Avem un parteneriat de nădejde cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și cu Departamentul de Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Pitești. Expoziția cuprinde lucrări aparținând a 24 de artiști iconari din județul Argeș. Aceștia sunt: Adriana Ban, Cristina Ionescu Berechet, Aurelia Florentina Cățoi, Camelia Darie, Camelia David, Elena Filip, Cristina Gheorghe, Mihaela (Pătrunjel) Ghiță, Dorin Grecu, Dan Isăilă, Georgeta Jianu, Adela Nicoleta Marinică, Monahia Antonina, Monahia Dionisia, Monahia Inocenția, Alexandru Rădulescu, Ion Sandu, Tiberiu Solomon, Olimpia Mihaela Triță, Ioana Raluca Țoacă. Marin Țuican, Gabriel Ungureanu, Iancu Ungureanu Ghiordunescu, Ioana Zaharia”, a afirmat Sorin Mazilescu.
Cel care avea să ajungă unul dintre cei mai mari pictori români din Evul Mediu, vestitul Pârvu Mutu, s-a născut la 12 octombrie 1659, în familia preotului Ioan Pârvescu din Câmpulung Muscel. Rămas orfan de mamă, micul Pârvu Pârvescu merge cu tatăl său la Mânăstirea Negru-Vodă, devenind ucenic al preotului Evghenie, care îl inițiază în zugrăvirea lăcașurilor de cult. La leatul 1735, Pârvu Mutu se săvârșește din viață, fiind îngropat la Mânăstirea Robaia, la dorința lui. Reprezentant al măiestritului stil brâncovenesc, el a ilustrat, prin lucrările sale, talentul românesc la cele mai înalte cote artistice. Din nefericire, locul mormântului său nu se mai știe.
Sabina BUSUIOC
0 Comentarii