Gândită iniţial ca o expoziţie aniversară, pentru a marca 640 de ani de la aşezarea primului scaun mitropolitan în Ţara Românească, la Curtea de Argeş (Mitropolia Ungrovlahiei, înfiinţată în 1359, cu Iachint de Vicina mitropolit), Expoziţia de icoane „Rugămu-ne Ţie!” s-a bucurat de un succes deosebit. Astfel, colectivul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (principalul organizator), coordonat pe atunci de dl. director Costin Alexandrescu, a hotărât continuarea acestui demers, deopotrivă cu dezvoltarea lui. Iniţiativa a fost continuată cu entuziasm şi de actualul manager, dr. Sorin Mazilescu, el însuşi absolvent de teologie. Aşa se face că anul acesta manifestarea a ajuns la vârsta majoratului (ediţia a XVIII-a). Demersul nu a fost nici pe departe unul uşor, el suprapunându-se adesea pe iniţiative potrivnice Bisericii (precum eliminarea icoanelor din şcoli). De fiecare dată însă, Expoziţia „Rugămu-ne Ţie!”, organizată cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a reuşit să strângă în jurul ei cele mai importante instituţii de cultură din judeţ, care au sprijinit-o prin acordarea a numeroase premii. Nu în ultimul rând, iconarii din toată ţara, actorii principali de altfel, au venit de fiecare dată cu entuziasm către această manifestare, cei mai mulţi dintre ei recunoscându-o ca pe cel mai important eveniment naţional dedicat icoanei.
Revenind la ediţia din acest an, simezele expoziţiei au găzduit 104 icoane (pe lemn şi pe sticlă), realizate de 66 de iconari, din întreaga ţară (Ilfov, Argeş, Timiş, Dolj, Dâmboviţa, Vâlcea, Suceava, Bucureşti, Alexandria, Bacău, Brăila, Iaşi, Prahova, Hunedoara). Cu o vreme neobişnuit de însorită, deschiderea expoziţiei s-a desfăşurat în faţa unui public numeros, precum şi a unor personalităţi de seamă ale judeţului.
Vernisajul, care a avut loc vineri 22 aprilie, la Muzeul Judeţean Argeş, a debutat prin săvârşirea sfinţirii icoanelor, de către un sobor de preoţi, condus de către pr. protopop Laurenţiu Vasile Dinu. Au luat apoi pe rând cuvântul Sorin Mazilescu, managerul C.J.C.P.C.T. Argeş, Cornel Popescu, managerul M.J.A., Florin Grigore Tecău, preşedintele C.J. Argeş, Constantin Polexe, vicepreşedintele C.J. Argeş, Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, Ion Darida, expert-restaurator – preşedintele juriului, reprezentanţii unor delegaţii din Republica Moldova şi Letonia. În încheiere, cuvântul Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Calinic a părut cel mai aşteptat. Înalt Preasfinţia Sa a îndemnat spre căutarea sfinţeniei în tot ceea ce facem pentru noi dar şi pentru aproapele nostru, subliniind faptul că fără harul şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu nu putem avea adevărata măsură a faptelor noastre.
Festivitatea de premiere, pe 27 mai la Curtea de Argeș
Ca un plus al ediţiei din acest an, remarcăm prezenţa între membrii juriului a doamnei Diana Iuliana Barbu, secretar tehnic în Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române. Sperăm ca această frumoasă colaborare să continue şi la ediţiile viitoare.
Festivitatea de premiere va înfrumuseţa şi în acest an Festivalul-concurs al filmului cu tematică religioasă „Lumină din Lumină”, în data de 27 mai, la Curtea de Argeş. Se vor acorda în total peste douăzeci de premii din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, a Muzeului Judeţean Argeş, precum şi a altor instituţii de cultură, primării, protopopiate şi parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei.
Vă invităm aşadar să păşiţi pragul acestei expoziţii de icoane, care vă va ajuta cu siguranţă, mai ales în Săptămâna Patimilor, să pătrundeţi înţelesul real al acestei perioade, acela de a-l urma pe Hristos în pătimiri pentru a fi părtaşi şi ai Învierii Lui.
pr. Cosmin Bloju referent CJCPCT Argeş