La Câmpulung a câștigat alegerile un primar USR PLUS, la Consiliul Județean PNL Câmpulung are mai mulţi consilieri, iar câteva motive au fost deja prezentate. Eșecul PSD în municipiul muscelean este legat și de reprezentantul partidului în teritoriu, însuși primarul Liviu Țâroiu, dar nu doar de cauze care țin de comportamentul acestuia sau de nu știu ce incidente ori de modul cum pronunță cuvântul ”epidemiologică”. O analiză a listelor de investiții atașate în ultimii patru ani la bugetul local dezvăluie un aspect mult mai important și mai profund. Au fost bani la buget, excedentul lăsat moștenire de Călin Andrei a fost de zeci de milioane de lei, iar acum sacul este aproape gol. Unde s-au dus banii? Greu de spus, în condițiile în care, după cum se poate constata, lucrări la obiective de investiții prevăzute în 2016 nu au început nici în toamna lui 2020.
Topul minciunii se deschide cu reabilitarea Băilor Kretzulescu
Printre cele mai importante investiții propuse în 2016, an început cu liberalul Bogdan David viceprimar cu atribuții de primar, înlocuit cu Liviu Țâroiu, cel care fusese ales viceprimar în 2012, an în care s-a vorbit de două variante de buget, una liberală, alta pesedistă, s-a aflat finalizarea lucrărilor la clădirea Băilor Kretzulescu, bugetul alocat fiind de un milion de lei. Ce s-a întâmplat în acel an? Nimic! Apoi, în 2017, 2018 și 2019, în buget au fost prinși bani pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor, între 44.000 și 150.000 de lei, iar în 2020 s-a prevăzut din nou începerea lucrărilor pentru nouă milioane de lei. Lucrările nu au început nici acum!…
De-a lungul celor cinci ani, pe lista de investiții s-au regăsit și introducerea și extinderea rețelei de alimentare cu apă pe strada Valea Bărbușii, acolo unde locuiește cea care urma să devină primar, Elena Lăsconi. Și nu e de ignorat nici faptul că lucrările fuseseră anunțate dinainte de 2016, dar, la un moment dat, s-a ajuns în situația în care unul dintre localnici a realizat o minirețea proprie, de s-au cătrănit cei din Primărie. Ani la rând a fost bugetată și reabilitarea/amenajarea Pieței Primăriei. S-a pornit de la un milion de lei în 2016, fără niciun rezultat, apoi 2,5 milioane propuse în 2017, lucrările, în sfârșit, au început în 2018, aveau ca termen de finalizare ianuarie 2019, iar neoficial au fost declarate închise în septembrie 2020. Între timp, costul final a depășit șapte milioane de lei!
Piețele din Câmpulung sunt neschimbate, în pofida planurilor investiționale
Piața Agroalimentară Grui din Câmpulung. Un obiectiv care și-a pierdut funcționalitatea inițială în urmă cu aproape două decenii și care a devenit spațiu pentru mici activități sau pentru găzduirea de secții de vot. În ultimii ani a fost folosit doar pentru acordarea materialelor și alimentelor oferite de Uniunea Europeană, prin Guvern, unor categorii sociale dezavantajate. În 2016, David și Țâroiu se băteau în idei pentru noua destinație a spațiului. Anul acela a trecut, iar în 2017 s-a bugetat cu 70.000 de lei noua destinație. A trecut și 2017, iar în anul ce a venit s-au prevăzut bani pentru documentația de reamenajare. Cei 150.000 de lei au rămas în buget, pentru ca, în 2019, Piața Grui să fie uitată. La fel ca și în acest an.
Piața Centrală se află aproape în aceeași situație. Este funcțională, iar de peste un deceniu s-a propus refacerea acesteia. Deceniul a trecut, iar în 2020 a fost inclusă pe lista de investiții cu circa 15 milioane de lei, bani de la Compania Națională de Investiții. Nu s-a bătut niciun cui…
Listele rușinii cuprind și alte obiective importante
Cazuri precum cele prezentate sunt multe. Incompetența sau reorientarea autorității locale, neseriozitatea executanților și lipsa de reacție a Guvernului sunt câteva din motivele pentru care nesfârșitele liste de investiții de la Câmpulung au devenit niște hârtii ale rușinii. Teren sintetic în 2017, la care s-a renunțat ulterior, reabilitarea Podului Țigăniei, la care constructorul a vrut bani mai mulți, refacerea podului de pe DN73 – Apa Sărată, licitată în 2017 și încheiată de-abia în toamna lui 2020, reabilitarea Bulevardului Pardon, pe listă încă din 2017 și cu lucrări începute în campania electorală din acest an… Sunt multe și au contat!
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii