Consiliul Europei a organizat la Strasbourg, la începutul lunii octombrie, prima reuniune plenară a Comitetului de experți pentru combaterea violenței facilitate de tehnologie împotriva femeilor și fetelor (GEC/PC-eVIO). România este reprezentată în cadrul Comitetului de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).
Comitetul nou înființat este format din 14 reprezentanți ai statelor membre, experți independenți și observatori cu expertiză în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și al dreptului și procedurii penale, care vor elabora măsuri pentru combaterea violenței în mediul online.
Citește și Ionuţ Gheorghe, director general al CAS Argeş, reacţionează în cazul morţii lui Mircea Andreescu la Spitalul Călineşti: „E inadmisibil! Când ai bani în cont să cumperi tot ce-i trebuie pacientului, de ce să fie nevoit aparţinătorul să cumpere?!”
„Grupul GEC/PC-eVIO va elabora, până la data de 31.12.2025, o Recomandare privind combaterea violenței facilitată de tehnologie împotriva femeilor și fetelor. Lucrările și discuțiile GEC/PC-eVIO au pornit de la activitatea actuală a Consiliului Europei pentru combaterea violenței facilitate de tehnologie împotriva femeilor și fetelor, respectiv, Recomandarea Generală nr. 1/2021 a GREVIO, organismul de experți independenți responsabil pentru monitorizarea implementării de către părțile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul), primul tratat internațional care stabilește standarde juridice pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
Convenția de la Istanbul a fost adoptată în Turcia, în 2011, iar România a semnat Convenția pe 27 iunie 2014, ratificând-o pe 23 mai 2016, devenind astfel parte la această convenție. Prin ratificarea ei, România s-a angajat să implementeze o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, inclusiv: adoptarea de politici legislative care protejează victimele și pedepsesc făptuitorii, prevenirea violenței prin educație publică și conștientizarea problematicii, protejarea victimelor prin oferirea de servicii de sprijin, adăposturi și linii telefonice de urgență, pedepsirea agresorilor prin legi și proceduri adecvate pentru a descuraja violența”, a transmis Compartimentul de Comunicare și Relații Publice al ANES într-un comunicat de presă.
Citește și Câmpulung, „capitala” francofoniei în România
ANES: „Este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare femeie și fată se simte în siguranță”
„Participarea României în cadrul Comitetului de experți pentru combaterea violenței facilitate de tehnologie este o oportunitate de a contribui la un efort global de protejare a femeilor și fetelor. Este un demers foarte important în contextul actual al societății noastre. Violența împotriva femeilor, în mod special în mediul digital, reprezintă o problemă gravă care necesită o abordare coordonată și eficientă la nivel internațional. Este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare femeie și fată se simte în siguranță, atât în viața reală, cât și în cea digitală. Ne angajăm să colaborăm cu toate părțile interesate pentru a crea un mediu mai sigur și mai echitabil pentru toți”, a declarat Luminița Popescu, secretar de stat ANES.
Una dintre principalele responsabilități ale Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați este de a asigura implementarea prevederilor Convenției de la Istanbul în România, în conformitate cu angajamentele asumate prin ratificarea acestei convenții. Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați este reprezentată în cadrul GEC/PC-eVIO de către Ramona Mihăilă, directoare de Cabinet Secretar de Stat.
Sursă foto: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați
0 Comentarii