Web Analytics

Expert anticorupție: Statul a pierdut controlul asupra crimei organizate.

de | 9.08.2020 13:56 | Actualitate

Expertul anticorupţie Laura Ştefan a atras atenţia, într-un interviu pentru Europa Liberă, că sunt zone în România în care „puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi”, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără o „complicitate” a instituţiilor statului, în principal poliţia,

„Nu e vorba numai de o instituţie, ci de un lanţ întreg”, iar încrengăturile dintre politic, poliţie, procurori şi afacerişti cu trecut infracţional fac ca soluţia pentru combaterea fenomenului crimei organizate să fie complicată.

Laura Ştefan susţine că problema e şi în felul în care societatea priveşte lucrurile. „Dacă noi acceptăm că o fetiţă de zece ani poate să provoace un bărbat sau că un minor de zece ani, fată, băiat, ce-o fi, poate să-şi dea acordul la un act sexual, şi asta spune un judecător, vă daţi seama că problemele sunt în fibra naţiunii, până la urmă, şi nu folosesc cuvinte mari”.

„Intervenţia trebuie să fie puternică şi asumată politic”, dar e puţin probabilă în an electoral.

* * *

Reporter: Clanurile interlope au ajuns să-şi facă de cap în ultimii ani, să-şi împartă România în zone pe care, practic, le controlează. Care este explicaţia? E vorba de slăbiciuni legislative, de o slăbiciune a statului?

Laura Ştefan: Problemele nu vin din lege în acest moment, ci din capacitatea statului de a aplica legea care există şi de a ţine sub control un fenomen care în ultimii ani a luat proporţii îngrijorătoare. De fapt, mie mi se pare că în România anumite zone au fost pierdute de stat şi că puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi.

Reporter: Dar e posibil acest lucru fără contribuţia statului, a instituţiilor sale?

Citește mai departe pe epochtimes.romania.com

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii