Web Analytics

Experimentul Piteşti, ignorat de autorităţi, un simbol pentru străini

de | 3.10.2019 13:28 | Opinii

„Istoria e cea dintâi carte a unei nații”, spunea marele Bălcescu. O sintagmă ce la Pitești și în Argeș nu mai are aplicabilitate. Autoritățile ignoră constant istoria, în loc să o cultive, în loc să facă marketing turistic cu ea, așa cum fac spaniolii, italienii, francezii și multe alte nații. Iar cel mai recent exemplu de nepăsare l-am avut vinerea trecută, când în sala Filarmonicii Pitești s-a deschis a XIX-a ediție a Simpozionului internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”. Un eveniment excepțional, care a reunit peste 150 de foști deținuți, cercetători, profesori și academicieni din Europa și Canada. Un eveniment plin de dezbateri captivante și la care, în mod paradoxal, a fost prezent doar un jurnalist (autorul acestor rânduri) și un singur reprezentant al autorităților locale, viceprimarul Laurențiu Zidaru, care a dat senzația că a venit forțat la eveniment. Iar asta s-a văzut și în discursul său tern și prozaic. Din fericire, ceilalți numeroși invitați, inclusiv fostul președinte Emil Constantinescu, au avut ce vorbi. Și au făcut-o cu emoție, gândindu-se la miile de oameni care au pătimit nevinovați în fosta Închisoare Pitești. Profesorului Ilie Popa, coordonatorul plin de pasiune al evenimentului, i-au dat lacrimile de mai multe ori când a vorbit despre tinerii care au fost torturați în cadrul Experimentului Pitești. Asta înseamnă, de fapt, să trăiești istoria cu emoție. Mi-aș fi dorit să îi văd pe prefectul Emilian Dragnea și pe președintele CJ Argeș Dan Manu la eveniment, fie și pentru câteva minute, în semn de respect pentru martirii care au pătimit la Pitești. Însă nu au venit. Pentru că nu le pasă. Și pe de o parte a fost mai bine că nu au venit. Pentru că niciunul dintre ei nu va intra vreodată în vreo carte de istorie.
Autoritățile locale și județene și membrii PSD Argeș se înghesuie doar când e vorba de tăiat panglici, de dat diplome pe bandă rulantă ori de evenimente politice importante. În rest, sunt ocupați să își păstreze funcțiile bine plătite. Pe de o parte, oricât de dur ar suna, îi înțeleg pe membrii PSD Argeș care nu sunt interesați de Experimentul Pitești: cum ar fi ca urmașii comuniștilor care au chinuit mii de studenți să pretindă că le pasă de acest capitol trist, dar important al istoriei Piteștiului și României?
Culmea e că străinii sunt mult mai interesați de Experimentul Pitești decât autoritățile din Argeș. Mai mulți profesori din America și din vestul Europei și-au dat doctoratul în ultimii ani cu lucrări legate de Experimentul Pitești.
Iar dacă la fosta Închisoare Pitești vin anual mii și mii de oameni să o viziteze, asta se datorează exclusiv tinerilor pasionați de la Fundația „Memorialul Pitești”, care, împreună cu cei de la IICMER, au realizat un circuit profesionist de vizitare. Iar toate vizitele sunt gratuite. Nici Primăria Pitești și nici CJ Argeș ori vreun politician de la orice partid nu s-au implicat financiar.
Și asta în condițiile în care timp de doi ani la Închisoarea Piteşti s-a desfăşurat „Experimentul Piteşti”, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn – laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat „Fenomenul Piteşti“ „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.
Oare când vor realiza autoritățile din județ ce obiectiv important au la doi pași de ele? Niciodată. Pentru că pentru ele istoria și cei care au suferit în închisori înainte de 1989 reprezintă ultima preocupare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii