Săptămâna trecută, într-o atmosferă tinerească şi mai puţin virtuală, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a organizat lectura publică a poetului Dan Mircea Cipariu şi lansarea volumului său de poezii „singurătatea vine pe facebook”, o culegere de 20 de „Scrisori” şi 20 de „Facebook dreams” apărută la Editura Tracus Arte.
„Singurătatea vine pe Facebook”, cel mai recent volum de versuri al lui Dan Mircea Cipariu, abordează o temă extrem de actuală, aceea a depersonalizării, a autizării individului în contextul unei tot mai accentuate transpuneri în virtual a actului comunicării. Textele lui Dan Mircea Cipariu tratează cu inteligenţă poetică şi profunzime acest paradox al fiinţei conectate la reţea a secolului XXI, rezolvând parţial prin fulguraţii poetice sclipitoare, uneori ironice, alteori cinice, iar alteori pur lirice, seducătoare, dilemele acestui tip de individ cultural post-postmodern. Ceea ce poezia şi observaţia fină ale lui Dan Mircea Cipariu nu pot rezolva, acesta plasează în teritoriul mistic al singurei salvări cu putinţă: aceea a IUBIRII, fie de Dumnezeu, fie de oameni, dar nu de sine. În tandem cu artistul Mihai Zgondoiu, care a asigurat volumului un design şi o idee grafică la fel de percutante ca textele pe care le însoţesc, Dan Mircea Cipariu a dat în „Singurătatea vine pe Facebook”, unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 şi nu numai”, spunea tânărul prozator Cosmin Perţa.
„Piteștiul are câțiva mari poeți”
„Sunt bucuros că am lansat pentru prima dată o carte de-a mea în Piteşti, un oraş pe care îl simt cu suflet de romanţă şi care are câţiva mari poeţi. Cartea aceasta, versurile pe care vi le-am citit, vorbesc despre un trist paradox al lumii în care trăim: comunicarea de masă fără comunicare! Avem la îndemână tehnologii, sateliţi şi maşinării, putem comunica oricum, oriunde, oricât, dar ne lipseşte esenţa comunicării: transferul de cunoaştere, de sentimente, de spiritualitate, de sinestezie…”, a declarat Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti-Poezie a Uniunii Sriitorilor din România.
„Asistăm la o ofensivă absolut pertinentă a poeziei care nu este întâmplătoare… Cineva spunea că satul şi poezia înseamnă esenţa personalităţii umane, eu aş merge puţin mai departe şi aş spune că sunt şi salvarea esenţei umane. Dan Mircea Cipariu abordează probleme sociale, probleme foarte serioase prin ceea ce înseamnă umanitatea şi trebuie să recunoaştem că virtualul, facebook-ul există şi de multe ori, acestea nu au nicio legătură cu realitatea… eu cred că poezia înseamnă o evadare dintr-o lume care uneori nu ne caracterizează, este un început general de salvare de virtual, de ireal…”, a afirmat Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş. Miruna Matei