# Am aflat cine e samsarul imobiliar incriminat de Ponta în tunul de 3,2 milioane euro dat pe spinarea CCI Argeş. Restituirea proprietăților s-a transformat în România dintr-o reparație istorică într-o mare afacere imobiliară. Statul român a plătit deja 5 miliarde de euro despăgubiri în ultimii ani, în principal pentru samsarii de titluri litigioase, iar Argeșul nu face excepție. Unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare din România, menționat săptămâna trecută și de premierul Victor Ponta, a fost dat în Argeș, în urmă cu patru ani și jumătate, pe seama Camerei de Comerț și Industrie. Jurnalul a aflat detaliile acestei tranzacții controversate, precum și numele persoanelor implicate, și vi le dezvăluie în exclusivitate.
O puștoaică din Răzvad-Dâmbovița a dat o lovitură mai mare ca pe… Wall Street
Pe 13 octombrie 2008, o tânără de numai 26 de ani, pe numele ei Irina Alexandrina Nisiparu, din comuna Răzvad, județul Dâmbovița, cumpără de la Camera de Comerț Argeș, pentru suma de 1,187 milioane lei, drepturi litigioase pentru un teren de 1.412 mp din centrul Piteștiului. Tranzacția s-a perfectat la Biroul Notarilor Publici Asociați Nicoleta Bucur și Didina Balaș din București, pe 13 octombrie 2008. În dreptul CCI Argeș, a semnat directorul general de atunci al Camerei, Ion Căpățînă. Toate bune și frumoase, numai că a doua zi, pe 14 octombrie 2008, aceeași Irina Nisiparu primește despăgubiri fabuloase de… 11,9 milioane lei pentru drepturile litigioase cumpărate cu o zi înainte! Un incredibil profit de 1000% (peste 100 de miliarde de lei vechi!) pe care nu l-ar fi reușit într-un asemenea interval scurt, de 24 ore, nici măcar miliardarii versați în afaceri pe Wall Street, precum George Soros ori Bill Gates. Acum să facem și autopsia acestui tun imobiliar ce are în spate multe detalii „ciudate”. Mai întâi, această Irina Nisiparu apare în contractul de cesiune a drepturilor litigioase semnat de Ion Căpățînă, ca având domiciliul în satul Valea Voievozilor, comuna Răzvad, din județul Dâmbovița. O primă întrebare? Cum a ajuns o puștoaică de la țară, de doar 26 de ani, să afle de patrimoniul deținut de CCI Argeș și apoi să vină țintit la Pitești ca să cumpere, contra a 11,8 miliarde lei vechi, drepturile litigioase ? Fără îndoială că ea a fost băgată în față în acest tun imobiliar și că a fost unul dintre pionii unei rețele de samsari extrem de bine pusă la punct, rețea ce a beneficiat din plin de sprijinul deloc dezinteresat al mai multor instituții ale statului, dintre care cea mai importantă este ANRP. Altfel nu se explică cum, la doar o zi distanță, puștoaica de 26 de ani, din comuna Răzvad, a primit despăgubiri fabuloase, de circa 3,2 milioane euro, pentru un teren cumpărat de la Ion Căpățînă, cu 24 ore mai înainte, cu puțin peste 300.000 euro la cursul din 2008.
Afacerista de 3,2 milioane euro, administrator la o firmă cu profit de… 2000 de lei
Un alt detaliu bizar. La data la care a fost perfectat contractul de cesiune cu CCI Argeș, Irina Nisiparu era administrator la o firmă din Dâmbovița – Niramus SRL – firmă ce în 2007 avusese un profit net de… 2064 lei. În 2008, anul tranzacției foarte dubioase cu CCI Argeș, aceeași firmă a avut un profit de 3990 lei. Firma avea ca activitate „consultanța pentru afaceri și management”. Mai mult, din 29 septembrie 2009, Niramus SRL și-a suspendat activitatea… La asemenea profit microscopic, de unde a a avut Irina Nisiparu 11,8 miliarde lei vechi să cumpere drepturile litigioase pentru un teren din Pitești? Iar aici trebuie spus că o parte din suma plătită Camerei de Comerț, mai precis 376.900 lei, a fost achitată în ziua parafării contractului de cesiune, prin virament bancar din contul Irinei Nisiparu, deschis la Credit Europe Bank România. În mod logic, un răspuns privind proveniența banilor pare a veni din… altă firmă.
Puștoaica din Răzvad, asociată cu un milionar din topul Forbes, din anturajul lui Videanu
Pe 25 martie 2008 s-a inființat în București firma Apolodor Imob Development SRL, având ca activitate principală… dezvoltarea imobiliară. Iar unul dintre cei trei asociați era chiar dâmbovițeanca Irina Nisiparu, care a venit cu un aport de 3300 lei (33 părți sociale) la capitalul social inițial de 10.000 de lei. Printre ceilalți doi asociați regăsim firma CI Bulevard SRL deținută de controversatul om de afaceri Iulius Cezar, cel implicat în afaceri grele cu spațiile RomâniaFilm. Surpriza legată de această firmă vine de la faptul că administratorul ei este milionarul în euro Octavian Radu Ouatu, a cărui avere era estimată în 2010, de către cei de la Forbes, la 24 de milioane de euro. Ouatu deține Grupul de firme Apolodor, specializat în demolări de clădiri, lucrări de infrastructură și dezvoltări imobiliare. Compania s-a ocupat de două dintre cele mai mari lucrări de demolare din Capitală: demolarea stadionului „Lia Manoliu” și „Casa Radio”, contracte câștigate pe vremea cand Primăria era condusă de Adriean Videanu. De altfel, Ouatu este un apropiat al lui Adriean Videanu.
În mod ciudat, în 2008, la înființarea Apolodor Imob Development, Irina Nisiparu a declarat că este domiciliată în satul Valea Voievozilor din comuna Răzvad, dar că are reședința într-un bloc din București, de pe Bd. Decebal. Șapte luni mai târziu, în contractul de cesiune parafat cu Ion Căpățână ( în calitate de împuternicit al Colegiului de Conducere a CCI Argeș), Irina Nisiparu declară numai domiciliul din Dâmbovița, nu și faptul că are reședința în București.
Apolodor Imob Development, la care inițial a fost și Irina Nisiparu asociat, a avut în 2008, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, venituri de doar 82.406 lei și cheltuieli de… 4.088.784 lei. Să fi intrat și plata pentru drepturile litigioase de la CCI Argeș la… cheltuieli, sub o formă sau alta? Tot ce e posibil.
În ianuarie 2010, Apolodor Imob Development SRL și-a majorat capitalul social, de la 10.000 de lei la 4.440.900 lei. În ianuarie 2010, Irina Nisiparu, actorul principal al megatranzacției cu CCI Argeș, își încetează calitatea de asociat la Apolodor Imob Development SRL, cedând capitalul social deținut la firmă, ajuns între timp la doar 3,8%, către noul asociat majoritar – Apolodor Com Impex SRL. În primăvara aceluiași an, asociat la firmă devine și un offshore din Cipru – Foukilma Investments Limited, foarte probabil destinația finală a banilor încasați de la ANRP în contul tunului imobiliar dat pe cârca CCI Argeș.
Probabil că, la firma Apolodor, Irina Nisiparu a fost folosită și ca persoană fizică, pentru a intermedia și alte tunuri imobiliare. Dovadă în acest sens stă faptul că în 15 ianuarie 2009 Curtea de Apel București i-a respins o cerere de emitere a unui act administrativ pentru o altă… despăgubire. De când a plecat de la Apolodor, în februarie 2010, de Irina Alexandrina Nisiparu nu s-a mai auzit nimic. Dar cine este, de fapt, cea care a făcut pe 14 octombrie 2008, în doar o zi, un profit de peste 100 de miliarde de lei vechi din despăgubiri bănești primite cu atâta rapiditate de la ANRP?
Conform CV-ului postat pe un site de joburi, Irina Nisiparu apare ca fiind angajată din 2005 la Piraeus Bank, absolventă tot în 2005 a A.S.E. și în 2001 a Colegiului Economic din Târgoviște.
Terenul pentru care s-a dat tunul imobiliar e sub blocurile de la Cinema București
Istoricul terenului de 1.412 mp din Pitești pe baza căruia s-au făcut atâția bani este și el unul complicat. În august 2001, CCI Argeș trimite o notificare către Primăria Pitești prin care solicită măsuri reparatorii în echivalent, constând în compensare cu alte bunuri imobile (clădiri și terenuri) care să îi fie oferite pentru o construcție și 3.600 mp de teren pe Bd. I.C. Brătianu, acestea fiindu-i luate abuziv de către regimul comunist după 1947. La vremea respectivă, clădirea în cauză era ocupată de către Liceul de Artă.
După mai bine de cinci ani, în noiembrie 2006 (prin dispoziția 27280), primarul Tudor Pendiuc admite în parte cererea de restituire în natură, dându-le celor de la CCI Argeș teren în suprafață de 468 mp și clădirea de 312 mp. Tot primarul respinge cererea de restituire a diferenței de teren de 3.132 mp, motivând că acesta se află sub blocurile nr. 2 și nr. 33 de lângă Cinema București. Prin dispoziția 2076 din 2004, CCI Argeș primise deja un teren de 1.720 mp pe Strada Stadionului. În consecință, prin dispoziția din noiembrie 2006, primarul Piteștiului propune acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent pentru terenul rămas ca diferență, în suprafață de 1.412 mp, aflat sub blocurile din vecinătatea Cinema București. Exact acel teren în contul căruia, doi ani mai târziu, Irina Nisiparu va încasa de la ANRP aproape 3,2 milioane euro.
Dincolo de toate datele prezentate mai sus, rămân multe întrebări și necunoscute privind larghețea cu care au fost acordate despăgubiri uriașe pentru un teren din Pitești. Întrebări la care trebuie să răspundă și instituțiile din Pitești implicate în afacere și la care justiția trebuie să facă lumină. Am încercat să-l contactăm pentru un punct de vedere pe Ion Căpățână, artizanul înstrăinării pe o sumă derizorie a drepturilor litigioase ale CCI Argeș, însă în ciuda apelurilor noastre repetate, nu a răspuns la telefon.
Denis Grigorescu
0 Comentarii