Web Analytics

Exclusiv! Rechizitoriul de 321 de pagini cu afacerile murdare ale fraţilor Inquieto

de | 18.04.2018 21:45 | Dezvăluiri

4 NicolaInquieto# Mafia napoletană opera în Piteşti încă din 2004 # În rechizitoriul procurorilor italieni se vorbește explicit despre fraude, corupere de politicieni, achiziții de servicii publice, corupere ale organelor de control # Toate cele trei soții românce ale lui Nicola Inquieto sunt pe înregistrări ambientale sau se regăsesc în stenogramele anexate la dosar, cu tot cu firmele în care sunt asociate

Două arestări simultane au avut loc joi, 12 aprilie, în România, la Pitești, și în Italia, la Averso, când au fost reținuți doi frați din clanul Casalesi, respectiv Nicola și Giuseppe Inquieto. Raidul, care s-a desfășurat în baza ordinului european de anchetă emis de Procuratura din Napoli – Direcția Generală Antimafia, viza destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în spălarea banilor. Principalul suspect era Nicola Inquieto, în vârstă de 43 de ani, stabilit din 2004 în Pitești și acuzat de procurori că face parte din clanul mafiot Casalesi, parte a Camorrei, condus de Michele Zagaria.  Jurnalul de Argeș a obținut în exclusivitate, din Italia, rechizitoriul de peste trei sute de pagini făcut de procurorii antimafia și remis  Tribunalului din Napoli, cu solicitarea dispunerii măsurilor preventive în cauză.

În dosar sunt trimiși în judecată Nicola și Giuseppe Inquieto, precum și membrii famigliei Nobis – Salvatore, Giovanni, Mario și Rita Fontana

4 rechizitoriuInquieto Nicola, Inquieto Giuseppe, Nobis Mario, Nobis Salvatore, Nobis Giovanni, Fontana Rita au fost astfel trimiși în fața instanței pentru următoarele delicte:  asocierea de tip mafiot și în cunoștință de cauză la organizația numită Clanul Casalesilor, coordonată de Bardellino Antonio (1981-1988), apoi de Francesco Schiavone, Francesco Bidognetti, Michelle Zagaria și Antonio Iovine, care operează în provincia Caserta și în alte locuri, făcând uz de intimidări, supunere la legea omerta, pentru realizarea următoarelor scopuri: controlul activităților economice prin gestiune de tip monopol a afacerilor, obținerea de concesiuni și autorizații administrative, achiziții de servicii publice, implicare în procurarea de voturi pentru candidații indicați de organizația mafiotă, implicare în activitatea organizațiilor politice locale, condiționarea activității administrațiilor publice, reinvestirea speculativă în afaceri a banilor obținuți din activități delictuoase (extorsiuni în dauna firmelor  publice și private și a operatorilor de activități comerciale și altele). O altă acuzație e asigurarea nepedepsirii afiliaților în timpul controalelor organelor de control prin coruperea organismelor instituționale. Anchetatorii mai vorbesc despre control asupra teritoriului prin ciocniri armate cu organizațiile criminale rivale și represiune violentă în cazul oponenților interni,  obținerea în consecință de profituri și avantaje injuste pentru sine și pentru alții
Referindu-se la Nicola Inquieto, procurorii italieni spun că avea funcții operative stabile în interiorul asociației, el având ca sarcină  conducerea afacerilor în interesul clanului, subordonându-i-se direct bossului Michele Zagaria și favorizând fuga acestuia. Se îngrijea de interesele economice și de afaceri ale aceluiași clan, efectuând investiții în firme din Italia, dar mai ales din afară (România), înființa pe numele său ori al membrilor familiei sale firme și înregistra imobile, investea banii proveniți din activitățile frauduloase ale clanului Zagaria în afaceri financiare, prima dată în Italia și apoi, din 2004, în România, unde a deschis o serie de firme de construcții, printre care Italy Construcții SRL. S-a ocupat, de asemenea, de acordarea sprijinului financiar altor afiliați, prin furnizarea de bani din activități frauduloase și reîntoarcerea capitalurilor obținute ilicit prin intermediul livrărilor de bani către familia Zagaria din Italia, în principal prin Carmine Zagaria, fratele lui Michele.

Inquieto Giuseppe – trimis în judecată pentru că a dezvoltat activități de favorizare a fugii lui Michele Zagaria, ocupându-se de construcția buncărului în imobilele unde Zagaria era găzduit, reinvestea resursele financiare derivate la origine, în mod principal transferând resurse de la Aurora Service SRL, la Aurora Servizi SRL și în alte firme de îmbrăcăminte …

Nobis Mario – pentru că a participat la asocierea de tip mafiot după arestarea tatălui, Salvatore. A fost activat pentru constituirea pe teritoriul românesc a unor inițiative antreprenoriale cu Nicola Inquieto, grație resurselor date de Nicola în numele lui Michele Zagaria. Furniza constant informații celor aflați în închisoare și în mod principal tatălui, referitor la gestionarea banilor  clanului, afacerilor acestuia și a rezultatelor obținute  (până în ianuarie 2018 s-a aflat la Pitești, ca mână dreaptă a lui Nicola).

Procurorii vorbesc chiar de circumstanțe agravante, referindu-se la clan ca la o asociație armată dezvoltată pentru comiterea de delicte, bineînțeles pentru susținerea și menținerea controlului activităților economice dezvoltate cu resursele financiare de proveniență frauduloasă în Casapenna (locul unde domnește clanul Zagaria), în alte locuri din Provincia Caserta și din teritoriul național, dar și în România.

Nobis Giovanni – Fontana Rita- pentru că au desfășurat  mai multe acțiuni sub același clan criminal, în calitate de asociați la Caseifio Santa Rita SRL. Sumele derivate din activitățile frauduloase ale lui Salvatore Nobis, fratele lui Giovanni, sporeau afacerile lui Michele Zagaria, dar și prestigiul criminal al familiei Nobis în Casapenna.

Până în 2000, frații Inquieto erau mai degrabă de condiție modestă

5 Nicola Giuseppe InquietoAnchetatorii arată astfel că Inquieto coordona un grup bine organizat încă din 2002, când a înființat în Italia mai multe firme care activau în domeniul tehnologiei comunicaţiilor. Un fost mafiot, Massimiliano Caterino, a declarat  că Nicola Inquieto fusese finanțat de Zagaria inițial pentru deschiderea unui magazin de telefonie. Apoi lucrurile s-au complicat și a aranjat să fie trase două focuri de armă în obloanele acestuia, pentru ca forțele de ordine să creadă că Inquieto este o victimă a Camorrei. Michele Zagaria își alegea subalternii după anumite reguli: să nu aibă antecendente penale, să nu aibă arme de foc, să fie săraci și mai ales să pară false victime ale Camorrei.
De altfel, până după 2000, așa cum au declarat mai mulți martori care au fost audiați în dosar, frații Inquieto erau mai degrabă de condiție modestă. În România, începuturile au fost în 2004, când, pe 1 noiembrie, se înființa la Pitești SC Simonic La Napoletana SRL, o firmă al cărei unic asociat și administrator a fost Ileana Simona Voicu, prima soție a lui Nicola Inquieto. În interceptările procurorilor, de mai târziu, când se certau, Nicola o făcea pe Simona prostituată, spunând că a luat-o de pe stradă, de la Caserta. „Simonic La Napoletana” fabrica articole de îmbrăcăminte, mai exact lenjerie de corp. Două luni mai târziu, Ileana Simona Voicu l-a cooptat în firmă pe Nicola Inquieto, care a devenit asociat majoritar. Acest act de bunăvoință nu a fost întâmplător. Cei doi s-au cunoscut când ea stătea în Italia, la Caserta, și au fost căsătoriți până în 2009, când Inquieto a scos-o din firmă. Tot în ianuarie 2005, „Simonic la Napoletana” a devenit „Italy Construcții” SRL și și-a schimbat domeniul de activitate, axându-se pe construcții.

Cel mai periculos dintre fraţii Inquieto, Vincenzo, este liber în Piteşti

5 VincenzoFoarte interesant este că, din discuția pe care am avut-o cu jurnalista italiană Marilena Natale, cea care a făcut investigații timp de trei ani și care a ajuns în final la frații Inquieto, reiese că Vincenzo, fratele lui Nicola, cel care l-a adăpostit și chiar i-a construit un buncăr boss-ului Zagaria, se află la… Pitești. Într-adevăr, Vincenzo și-a deschis în octombrie 2017 o firmă la Pitești, Technoimpianti SRL, care se ocupă cu lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat. În aceeași lună, fratele lui, Nicola Inquieto, a fost condamnat de Curtea de Apel Pitești la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru că a bătut un bărbat.

Interceptări de infarct cu ameninţările lui Nicola: „Cineva care îţi mănâncă inima dacă nu eşti cuminte”

5 facsimilRechizitoriul, de peste trei sute de pagini, cum spuneam, cuprinde probe solide pentru inculparea celor șase mafioți, printre care declarații de martori, interceptări telefonice și ambientale, precum și documente bancare ce arată fără echivoc fluxul banilor dinspre România spre Italia. În interceptări apar discuții extrem de interesante despre afacerile fraților Inquieto la Pitești și se relevă cadrul în care aceștia își derulau afacerile și din care nu lipseau amenințările, șantajul, bătăile sau împușcăturile, exact ca în filmul Gomorra, dar turnat la Pitești. Nu lipsesc, de asemenea, lamentările lui Nicola Inquieto în urma relațiilor sale cu cele trei soții românce: Simona, de care a divorțat în 2009, Camelia, cu care s-a căsătorit în același an, și cu Ioana Andreea Petrescu, ultima soție, cu care s-a căsătorit în 2016.   Într-o interceptare din august 2009, în care unul dintre interlocutori apare ca fiind Nicola Inquieto, acesta îi spune supărat unui bărbat despre care deducem că e amantul fostei sale soții din Pitești, Simona (după divorț, Simona luase din casa lui Nicola, împreună cu   amantul, un anume Lori, mai multe lucruri printre care o canapea și un televizor).
„S-a băgat într-un rahat mai mare decât el, ascultă-mă! Și nu se va sfârși așa de bine cum vreți voi, dacă nu își vede de treaba lui și nu îmi lasă în pace banii mei. Care sunt făcuți de mine, dar care nu sunt doar ai mei, ci și ai altcuiva. Cineva care îți mănâncă inima dacă nu ești cuminte… (n. red. – facsimil 1) Tu mergi la poliție, tu mergi unde vrei tu. Nicio problemă! Dar nu există doar Nicola. Ai înțeles? Vă faceți rău singuri, cu mâinile voastre (n. red – facsimil 2)”, spune amenințător Nicola, inducând ideea că banii și bunurile sunt, de fapt,  ale unui boss al Camorrei – cel care „mănâncă inimi”.
Tot la amantul Lori se referă Nicola atunci când amenință: „Norocul lui Lori este că suntem în România, pentru că altfel era deja mort de mult timp. Pentru ce a făcut Lori, astfel de persoane sunt sub pământ în Italia, de nu știu nici mama, nici tatăl lor unde sunt…” (n. red. – facsimil 3). Un alt pasaj interesant din interceptări este cel în care se pomenește despre intenția de a cumpăra Spitalul de la Călinești și în care Nicola spune că a fost cu „bătrânul acolo”. Vroiau să investească 400.000 de euro și apoi să demoleze tot, însă s-au răzgândit, iar banii i-au băgat în terenuri și într-un apartament în centrul Piteștiului. „Trebuia să cumpărăm spitalul, care este la Călinești, știi că am fost cu el la Călinești, cu ăla bătrân. Trebuia să îl cumpărăm cu 400.000 de euro. Voiam să demolăm tot și să facem un… Dar nu se merita, nu mergea. Dar el venise cu toți banii. Banii nu și i-a luat. Au rămas în societate și am început să facem altceva, am cumpărat terenuri, am cumpărat un apartament cu banii ăștia… i-am făcut să circule…”
Vom publica, în serial, și alte fragmente din acest rechizitoriu cu adevărat incendiar.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii