Web Analytics

Exclusiv. Ferma de la Florica se degradează cu complicitatea proprietarilor şi autorităţile tac

de | 23.01.2020 14:16 | Dezvăluiri

# Cristian Prodănel declară că nu mai are nicio treabă și că a vândut ferma unor italieni # Însă reprezentanta firmei EGP, Mirela State, îl contrazice pe omul de afaceri piteștean și spune că acesta încă deține 50% din fermă, deci este responsabil pentru starea ei de degradare # De ce nu sunt amendați proprietarii pentru degradarea acestui ansamblu de patrimoniu construit în stil neoromânesc?
Parte integrantă a faimosului domeniu de la Florica, ferma – bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc ce a aparţinut marii familii a Brătienilor – a ajuns în ultimii ani în paragină. Imaginea e jalnică pentru oricine urcă la Vila Florica și privește în stânga drumului, acolo unde erau odinioară birourile fostei stațiuni de vinuri, pe vremea celebrului director comunist Todiriță Giosanu.

Frații Prodănel au încasat 600.000 euro de la un om de afaceri italian

După cum ne-a declarat omul de afaceri piteștean Cristi Prodănel, ferma a fost vândută unei firme din Italia în urmă cu trei ani. Ne-am documentat și am aflat că firma ce a cumpărat ferma de la frații Cristi și Adrian Prodănel, pentru suma de 600.000 de euro, este EGP International Investments, firmă deținută de un om de afaceri italian căsătorit cu o româncă. După cum spune omul de afaceri Cristi Prodănel, ferma Florica ar putea fi răscumpărată, fie de către Primăria Ștefănești, fie de către Ministerul Culturii de la firma ce a achiziționat-o în urmă cu trei ani. Însă reprezentanta firmei EGP International Investments îl contrazice pe Cristi Prodănel și spune că deține doar jumătate din ferma Florica, cealaltă jumătate fiind deținută în continuare de către familia Prodănel. Întrebarea care se pune e de ce lasă cei doi proprietari, firma EGP International Investments, respectiv Cristian Prodănel, să se deterioreze lent un astfel de obiectiv de patrimoniu și nimeni nu intervine să-i tragă de mânecă sau să-i amendeze și ne referim la Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș sau la Primăria Ștefănești. Și spunem asta fiindcă există legislație pentru astfel de situații, numai că nimeni nu o aplică și respectă.

Prodănel: „Voiam să facem un complex hotelier, însă Ministerul Culturii nu ne-a dat acordul și am vândut”

Ferma a fost achiziționată inițial în 2005 de către Cristi și Adrian Prodănel. ”Nu mai avem acea fermă. Am vândut-o acum vreo trei ani. Este o firmă din Italia, nu îi mai știu numele, știu că nu au mai venit la Florica de când au cumpărat ferma. Noi am avut până am vândut lor o firmă ce făcea evenimente acolo. Și atunci totul era țiplă, impecabil. Am avut în plan să facem un complex hotelier la ferma Florica, însă nu am primit acordul de la Ministerul Culturii. Acesta a fost motivul pentru care am vândut. Am înțeles că Ministerul Culturii vrea să răscumpere ferma Florica. Am înțeles că ar fi fost o delegație acum două săptămâni, delegație ce a vizitat tot ansamblul și care ar vrea să le facă o ofertă de cumpărare celor care au cumpărat de la noi”, spune omul de afaceri Cristi Prodănel. După cum ne-a declarat Cristi Prodănel, ferma a fost vândută firmei EGP International Investments cu suma de 600.000 de euro.

Reprezentanta firmei EGP: „Cristian Prodănel încă are 50% din ferma Florica”

Am stat de vorbă și cu Mirela State, reprezentanta firmei EGP International Investments și totodată soția omului de afaceri italian care deține firma.
”Noi locuim în Italia și intenționăm să revindem ferma. Am avut deja discuții preliminare cu doamna primar de la Ștefănești. Doamna primar a fost foarte interesată. Primăria Ștefănești are drept de preempțiune. Aș vrea să vă precizez că eu dețin doar 50% din fermă. Eu nu am cumpărat de la frații Adrian și Cristi, eu am cumpărat de la altcineva. Și neavând 100% din fermă, eu nu pot investi singură. Deci trebuie să fie un acord între cei doi, iar acest acord nu este. Drept urmare, eu sunt obligată să vând. Cristian Prodănel încă are 50% din ferma Florica. Bănuiesc că și domnul Prodănel vrea să vândă partea sa”, ne-a declarat Mirela State.
Legat de motivele pentru care în ferma Florica nu s-a investit nimic și aceasta a ajuns în paragină, Mirela State spune că ”atunci când am cumpărat acea parte din fermă ne gândeam să o repunem cumva în circuit. Nu vă pot spune dumneavoastră motivul pentru care acolo nu s-au făcut investiții. Ce vă pot spune este că la ora actuală nu ne mai interesează acea parte din fermă pe care o deținem. Nu am avut vreodată discuții cu domnul Prodănel să cumpărăm și cealaltă parte din fermă”.
Conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor, firma EGP International Investments a fost înființată chiar în 2017, anul în care a cumpărat o parte din ferma Florica. În 2018, firma a avut pierderi de 266.554 lei.

Şeful de la Cultură – de negăsit, la fel şi primăriţa din Ştefăneşti

Am dorit să stăm de vorbă legat de degradarea fermei Florica și de viitorul acestui obiectiv de o însemnătate specială atât cu primărița Jenica Dumitru de la Ștefănești, cât și cu Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș, însă niciunul dintre cei doi nu ne-a răspuns la telefon.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii