Web Analytics
scris miercuri, 24.07.2024

Examenul de definitivare. Peste 8.500 de candidaţi susţin miercuri proba scrisă

Peste 8.500 de candidaţi sunt aşteptaţi astăzi la proba scrisă din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământ.

Examenul de definitivare. Peste 8.500 de candidaţi susţin miercuri proba scrisă

Accesul în sala de examen se face în intervalul 07.30 – 08.00, pe baza unui act de identitate. Proba propriu-zisă începe la ora 09.00, durează 4 ore, dar cu posibilitatea de prelungire pentru o oră sau două pentru candidaţii care au probleme de vedere, spre exemplu. Sunt 42 de centre la nivel naţional unde sunt aşteptaţi cei 8.500 de candidaţi.

Cei mai mulţi, 2.600 de candidaţi, îşi dau definitivatul în învăţământul preşcolar în limba română, 500 în învăţământul primar în limba română. Urmează, în ordine, educaţie fizică şi sport şi matematică. Rezultatele finale vor fi publicate în 30 iulie, iar rezultatele după finalizarea contestaţiilor vor fi afişate pe 6 august.

Citește și: Programul „Masă la școală” va fi extins. Ce spune Raluca Turcan

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; să dețină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori, conform Ministerului Educației.

Citește și: Ziua de 21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită