Web Analytics
scris luni, 01.04.2024

Eurostat a publicat clasamentul statelor după nivelul PIB

Eurostat a publicat recent clasamentul statelor europene după nivelul PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare. Postarea de pe Facebook care a însoțit clasamentul a prilejuit comentarii savuroase ale cetățenilor diferitelor state.

Eurostat a publicat clasamentul statelor după nivelul PIB

Citește și: Scandal la spitalul Sfântul Pantelimon: Aparatură stricată, asistenți angajați fără concurs

Ce spun bulgarii, spaniolii, grecii, dar și românii despre topul Eurostat:

Dobrin Stanev – Bulgaria: Foarte curios. Până acum eram comparați cu vecinii noștri din nord, cu care împărțeam ultimele locuri, iar acum suntem comparați cu vecinii din sud.

Mauro Dee- Spania: Este ușor să fii în top atunci când țări precum Luxemburg, Olanda și Irlanda își bazează o mare parte a economiei pe dumping fiscal care ajută marile corporații financiare și tehnologice și apoi împărțim cifrele la populația mică pe care o au. Dumpingul fiscal ar trebui interzis/revizuit complet în Europa, deoarece denaturează echilibrele în Europa (întrebați gulerele albe irlandeze cât de greu este să plătească o chirie în Dublin sau Galway)

Magda Jianu- Romania: Bravo, Romania, keep going. Se poate!

Ce arată datele Eurostat

În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare a variat între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg, potrivit Eurostat. Cifrele sunt exprimate în PPS elimină diferențele între nivelul prețurilor la nivelul țărilor, permițând realizarea unor comparații de volum al PIB sau PIB/locuitor între state.

Datele mai arată diferențe substanțiale în PIB pe cap de locuitor între țările UE. Luxemburg și Irlanda au avut cele mai înalte niveluri (140% și, respectiv, 112% peste media UE), cu mult înaintea Țărilor de Jos (30% peste media UE), Danemarca (+28%) și Austria (+23%).

În schimb, Bulgaria a înregistrat cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) și Letonia (-29%).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită