Web Analytics

Europe Direct Argeş despre instituţiile, politicile şi valorile fundamentale ale Uniunii Europene

de | 22.03.2017 20:03 | Cultură

9 EuropeDirectSăptămâna trecută, Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș a organizat o sesiune de formare cu privire la istoria Uniunii Europene și valorile fundamentale care stau la baza formării acesteia, prezentarea instituțiilor comunitare, a politicilor europene și a drepturilor cetățenești.
Evenimentul, ce a avut loc în cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, s-a adresat elevilor de la Liceul Tehnologic ASTRA din Pitești, îndrumați de doamna profesoară Ana Maria Demeter și implicați în proiectul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” derulat prin intermediul Biroului de Informare al Parlamentului European în România.
Tinerii, dornici de schimbare în societate, au purtat discuții despre istoria Uniunii Europene pornind de la scopul important al creării Comunităţii Economice Europene reprezentat de instituirea celor patru libertăţi: libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor, a capitalului şi a serviciilor, lăsând astfel drum liber posibilităţii de creare a societăţii civile europene. S-a punctat și importanța Tratatului de la Roma cu interesul de a avea o piaţă comună prin eliminarea inconvenientelor şi de a permite ţărilor să facă schimburi comerciale ca şi cum toate ar reprezenta o singură ţară.
Au fost menționate cele trei mari instituții comunitare: Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și rolul lor în propunerea și adoptarea legislației europene.
În partea a doua a evenimentului, participanții au dezbătut cum respectarea  demnităţii umane, libertatea, toleranţa, comunicarea, solidaritatea, egalitatea, respectul, pacea și democraţia sunt valori europene după care ar trebui să se ghideze fiecare cetățean european.
Prin derularea de astfel de evenimente de formare, Europe Direct Argeș dorește să promoveze o cetățenie participativă a tinerilor în comunitatea din care fac parte, stimulând dezbaterea și dialogul pe teme europene.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii