Discuțiile generate de introducerea și integrarea parafei profesionale în practica profesională a asistentului medical, atât în interiorul breslei asistenților medicali, dar și în alte medii profesionale, necesită formularea unor precizări privind parafa profesională a asistenților medicali.
Cu referire la aceste precizări, Estera Stămoiu, președintele OAMGMAMR Argeș, ne-a declarat:
”Întrebările, de altfel justificate, pe care le- am auzit cel mai frecvent de la asistenții medicali după introducerea parafei profesionale, ca instrument profesional, au fost cu privire la obligativitatea ei, la documentele pe care trebuie să o aplice, inclusiv dacă pot să o „refuze”. Întrebări au venit și din partea medicilor interesați de colaborarea profesională cu unul din cei mai importanți membri ai echipei, asistentul medical. Au fost însă și voci care au minimalizat importanța atestării actelor profesionale prin parafarea lor, apreciind că asistentul medical ”nu are pe ce aplica parafa”, am încheiat citatul. Considerații de acest gen sunt probabil reflectarea mentalității potrivit căreia asistentul medical este doar un simplu executant. Nimic mai fals!
Realitatea este că asistenții medicali sunt profesioniști autonomi, care adesea sunt vocea pacientului. Ar fi mult mai corect să spunem că asistenții sunt profesioniști în sine. Sunt autonomi, iar expertiza și domeniul lor de competență și responsabilitate diferă de cea a altor profesioniști din domeniul sănătății.
Este incontestabil faptul că, activitatea asistenților medicali nu se limitează doar la gesturi tehnice și mecanice. Au cunoștințe specifice, în funcție de domeniul lor de practică.
Au fost făcuți pași importanți pentru a schimba această mentalitate, a perceperii asistentului medical ca un simplu executant. Și încă mai sunt de făcut…. Parafa profesională este încă un pas relevant, cu impact direct și semnificativ asupra acestei mentalități.
La întrebarea privind obligativitatea ei, prevederile art. 1 ale Hotărârii CN nr. 26/2023, răspund, fără echivoc, că asistenții medicali ”au obligaţia să semneze şi să aplice parafa pe toate documentele care atestă activităţile profesionale executate, pentru asumarea răspunderii individuale şi probarea responsabilităţii profesionale.”
Așadar nu este facultativă, nici opțională, având același regim juridic ca toate obligațiile profesionale, neexistând nicio excepție de la aceasta.. Nerespectarea acesteia poate antrena răspunderea disciplinară profesională a asistentului medical, potrivit normelor incidente în materia răspunderii.
Însă cea mai importantă și legitimă întrebare privește documentele pe care trebuie să fie aplicată parafa. Norma răspunde în clar, pe toate documentele care atestă activitățile profesionale executate de către asistentul medical, pentru asumarea răspunderii individuale și probarea responsabilității.
Se înțelege din această formulare că vizează toate documentele asistentului medical. Tipul documentelor diferă, în funcție de profesie, specialitate, specificul locului de muncă. Aici legiuitorul nu enumeră și nu individualizează documentele profesionale, dar se asigură prin sintagma ”toate documentele”, că orice document care atestă un act profesional al asistentului medical va fi semnat și parafat de către acesta. Un astfel de document este planul de îngrijire, întocmit și completat de un asistent medical dintr-o unitate sanitară, care va purta semnătura și parafa acestuia pentru fiecare act profesional.
O altă situație ce aș dori să o clarificăm este aceea că, eliberarea avizului de autorizare pentru exercitarea profesiei pentru anul 2024, nu este condiționată de eliberarea adeverinței pentru parafă. Emiterea fiecărui document are proceduri diferite și poate fi obținut pe cale separată. Filiala noastră are obligația însă, să depună toate diligențele pentru a se asigura că membrii săi cunosc și aplică prevederile legale .
O altă întrebare care a venit din rândul asistenților medicali șefi a vizat necesitatea sau nu, a introducerii acestei obligații, și în fișa postului. Dincolo de exprimarea generală frecvent întâlnită în fișele de post, cu referire la obligația respectării legislației exercitării profesiei, apreciez că, poate fi trecută ca responsabilitate, rămânând la latitudinea angajatorului, dacă acesta consideră că trebuie întărită prin fișa postului această obligație legală, prevăzută deja în legislația exercitării profesiei noastre.
Prin acest demers, OAMGMAMR a parcurs o nouă etapă în implementarea proiectelor care urmăresc cu prioritate reglementarea și dezvoltarea profesiilor de asistent medical și de moașă, exercitând un rol activ în configurarea evoluției profesiei, rămânând consecvent garanțiilor care trebuie să le manifeste pentru a proteja drepturile asistenților și de a respecta valorile profesiei.
Ca orice nou demers poate întâmpina bariere de asimilare, inclusiv de percepție, dar acestea nu trebuie să devină obstacole și să afecteze evoluția firească a profesiei noastre.
Am convingerea că asistenții medicali vor integra acest instrument în practica profesională, consolidând astfel asumarea răspunderii profesionale, ca expresie și garanție a independenței profesionale.
Suntem asistenți medicali și depinde de noi să însemne ceva acest fapt!!!!! Mulțumesc fiecărui asistent medical pentru implicarea și angajamentul de care dau dovadă în fiecare zi pentru dezvoltarea profesiei!
Panarama…te uimeste ce ii mai trece prin cap!!
Asta mai lipsea,in rest s-a ocupat de toate.