Web Analytics
scris vineri, 22.05.2020

„Erau copii care nu văzuseră niciodată un calculator. Asta mi-a rupt sufletul un pic…”

# Ne-a spus Valeriu Nicolae de la proiectul „Casa Bună”, unul dintre cei trei voluntari care au mers săptămâna trecută la Nucșoara # Elevii din Nucşoara au primit o şansă la educaţia online. Fundaţia Conservation Carpathia le-a donat 30 de computere

„Erau copii care nu văzuseră niciodată un calculator. Asta mi-a rupt sufletul un pic…”

Săptămâna trecută, la inițiativa Fundaţiei Conservation Carpathia, voluntarii de la „Casa Bună”, în frunte cu Valeriu Nicolae, un ONG-ist de etnie romă cu experiență în acțiuni caritabile, au montat și conectat la internet 30 de calculatoare pentru ca elevii din comună să înveţe de acasă. În calitate de publicist, Valeriu Nicolae (50 ani) vorbește într-un editorial din cotidianul „Libertatea” despre cât de mult l-au impresionat viața și caracterul oamenilor din Nucșoara. L-am contactat pe cunoscutul activist pentru a ne povesti experiența sa în satul argeșean.

Fundația „Conservation Carpathia”, unul dintre ONG-urile care se implică activ în susținerea comunităților locale din zona de sud-est a Munților Făgăraș, a decis să vină și în sprijinul copiilor din zonă, pentru a-i ajuta să își continue studiile în această perioadă. Astfel, marți, 13 mai, trei voluntari au încărcat 30 de calculatoare într-o singură mașină și au pornit din București spre Nucșoara, comuna argeșeană de la poalele munților. Fundația de conservare a naturii a colaborat în această acțiune cu voluntarii de la „Casa Bună” – proiect inițiat de Valeriu Nicolae. „Ideea lor e că nu e de ajuns să ai păduri sănătoase, dacă nu trăiesc bine și comunitățile. Dacă sunt mai sărace comunitățile și se chinuie să supraviețuiască, cu atât mai greu e și pentru păduri. Cele două trebuie să meargă împreună. Noi încercăm să ajutăm cât mai mulți copii să stea la școală, suntem un grup mare de voluntari („Casa Bună”) și Fundația «Carpathia» face niște lucruri foarte faine și încearcă să se asigure că pădurile noastre rămân așa cum ar trebui să rămână, că Munții Carpați funcționează ca unii dintre plămânii Europei, lucru care este extrem de important. Să îmbini cele două, ce facem noi cu copiii și educația și partea asta de conservare a naturii, de ecologie, mi s-a părut foarte important”, ne-a povestit Valeriu Nicolae, care a fost însoțit la drum și ajutat de voluntarul Lucian Cojocaru și fotograful Bogdan Dincă. Și autoritățile locale s-au implicat în această acțiune. „Când ne-am dus, ne-am întâlnit cu primarul (Ion Cojocaru, n.red.) și cu directorul școlii. Nu m-am așteptat. Mă aștept ca primăriile să fie foarte «ciufute» și, în general, se opun. În schimb, aceștia au fost foarte drăguți. Directorul școlii a muncit cot la cot cu mine. Cred că am ajuns acolo pe la 10 fără un sfert, până la 8 și ceva seara a stat cu noi. Am fost împreună în fiecare casă și primăria a ajutat și cu setarea de internet. Au fost surprinzător de drăguți și foarte eficienți”, a mai spus Valeriu Nicoale. Acțiunea umanitară va continua într-o altă comună din Argeș, cât mai curând. „Mai avem încă 40-50 computere, pe care le-am setat și sper ca până la sfârșitul săptămânii să mai termin încă 15. Vor fi trimise la Lerești săptămâna asta”, a adăugat Valeriu Nicolae.

„Copiii din Nucșoara au fost fabuloși. Noi suntem obișnuiți cu copiii din București, care sunt un pic mai dificili”

Valeriu Nicolae ne-a spus că în fiecare casă în care a instalat câte un computer erau cel puțin 2 copii. „Am văzut copii de la clasa pregătitoare până la copii care erau în clasa a XI-a. Nu prea am apucat să vorbesc cu ei. Am fost preocupat să le arăt cum se folosesc instrumentele pe care le-am pus pe computer, modul cum se folosește programul de matematică, cum se conectează cu voluntarii. (…) Voluntarii noștri sunt în contact cu 21 dintre computerele pe care le-am instalat, asta înseamnă că deja 40 și ceva de copii fac teme cu voluntarii noștri”.
Valeriu Nicolae ne-a vorbit despre ospitalitatea sătenilor din Nucșoara și reacțiile copiilor la vederea calculatoarelor. „Foarte drăguți au fost. Noi eram foarte grăbiți. Oamenii au încercat să fie cât se poate de ospitalieri, dar n-am avut timp. Trebuia de fiecare dată să ne mișcăm dintr-o parte în alta. Mi-am promis că o să revin acolo. Locul e foarte frumos, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în România. Oamenii aceștia sunt foarte drăguți. (…) Erau câțiva (copiii, n. red.) care nu văzuseră niciodată un calculator. Asta mi-a rupt sufletul un pic. Copii cu foarte mult bun-simț, fabuloși au fost. Noi suntem obișnuiți cu copiii din București, care sunt un pic mai dificili. Practic, acum, toți voluntarii (de la „Casa Bună”) spun că vor să lucreze cu copiii de la Nucșoara.”

„M-au impresionat oamenii cu mult bun-simț”

Ce l-a marcat cel mai mult în această călătorie? „Erau oameni foarte buni, cu bun-simț, care aveau nevoie de ajutor și un pic de ajutor poate să schimbe în mod dramatic viața copiilor de acolo. Dacă învățăm un pic cum să ne ajutăm mai mult, putem să facem superlucruri”, spune hotărât Valeriu Nicolae. Mai multe imagini din Nucșoara l-au impresionat pe cunoscutul activist. „Am intrat într-o casă destul de departe de drum, care nu avea acces, deci era foarte greu să tragi cablu de internet acolo și erau 2 copii în casă, o fetiță și un băiat. Fetița își dorea foarte tare calculatorul și am încercat să mă gândesc la o soluție tehnică, n-am găsit-o și atât de impresionat am fost, încât am decis să las calculatorul pe care îl aveam, l-am setat și am lăsat și un telefon, în așa fel încât să se poată conecta cu hotspot de la telefon. Iar mama lor care, evident, era cineva care muncește mult și se străduie, dar care nu are foarte mult, încerca să îmi dea niște cașcaval. M-au impresionat, oameni cu foarte mult bun-simț”.

„Nucșoara e un loc fabulos”

L-am întrebat pe cunoscutul activist dacă această experiență i-a adus aminte de copilărie. „Nu, dar e una dintre cele mai bune experiențe. Nucșoara e un loc foarte frumos și eu începusem să uit cât de frumoasă e România. Eu îmi petrec majoritatea timpului fie muncind în București, fie în străinătate, așa că nu prea mai reușesc să călătoresc în interiorul României”. Valeriu s-a născut în Caransebeș, dar spune că „Nucșoara e un loc fabulos comparativ cu acela. Și îmi pare rău că nu sunt mai mulți turiști. E un potențial turistic fabulos acolo și priveliștea e foarte frumoasă”.

Cine este Valeriu Nicolae, activistul pentru drepturile omului

Valeriu Nicolae are un masterat în diplomație, a lucrat pentru Comisia Europeană, dar și în SUA, la companii prestigioase de IT.
A fost secretar de stat la Ministerul Muncii în timpul Guvernului Cioloș și fost membru PLUS, partid din care a demisionat. Este cunoscut pentru voluntariatul pe care îl face încă de la vârsta de 9-10 ani, când a ajutat copiii cu dizabilități de la un orfelinat. În urmă cu câțiva ani, Valeriu Nicolae a creat proiectul „Casa Bună”, în jurul căruia a adunat o comunitate impresionantă de voluntari cu ajutorul cărora sprijină copiii din ghetourile bucureștene.
„E o casă pe care am cumpărat-o eu și unde, până la pandemie, aduceam copiii dintr-o zonă foarte săracă și dificilă din București, Ferentari, în timpul weekend-ului și făceam teme, îi hrăneam, ne asiguram că nu au probleme medicale, tot ce trebuie pentru niște copii”. Valeriu Nicolae a publicat articole în „Dilema Veche”, în „Libertatea” și a primit Premiul cetățeanului de onoare oferit de Parlamentul European.

(Mari Tudor)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită