Web Analytics
scris sâmbătă, 08.06.2024

Elevă, discurs critic la absolvire: „Am dobândit doar cunoștințe, nu valori”

O tânără din Arad, șefă de promoție, i-a lăsat atât pe colegi, cât și pe profesori profund impresionați la ceremonia de absolvire. Absolventă a Colegiului ”Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, Iulia Cociuba, a transformat un discurs tradițional în ceva nemaiauzit, discurs care i-a impresionat și pe profesorii prezenți.

Elevă, discurs critic la absolvire: „Am dobândit doar cunoștințe, nu valori”

La festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, tânăra Iulia Cociuba a avut curajul să vorbească deschis în fața elevilor și a profesorilor săi despre experiențele și sentimentele sale în cei patru ani de liceu..

Citește și: O treime din tinerii majori își uită părinții

Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi.

Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici”, a spus Iulia Cociuba.

Șefa de promoție de la Colegiul ”Mihai Viteazul” din Ineu a susținut, în fața tuturor, că școala a făcut-o să mintă și să se ascundă în spatele unor standarde absurde.

„Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, a mai spus tânăra.

Mai mult decât atât, tânăra absolventă a mai spus, spre surprinderea profesorilor, că ”școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă”.

Mai mult decât atât, Iulia a afirmat că în cei patru ani de liceu a întâlnit ”un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral”.

Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred. Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”, a mai șefa de promoție.

La finalul discursului, Iulia a refuzat să mulțumescă ”sistemului care m-a dezamăgit”, dar a vrut să îi celebreze ”pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...