Web Analytics

CALEIDOSCOP

de | 6.01.2011 15:33 | Cultură

Cortegiul funerar al regelui Carol I a trecut prin Piteşti

Între 27 şi 30 septembrie 1914 a fost declarat doliu naţional la moartea fostului rege Carol I al României (1866-1914). În drum spre Mănăstirea Curtea de Argeş acolo unde fostul suveran al României avea să fie înmormântat cortegiul funerar a trecut şi prin Piteşti.

Este înfiinţată la Piteşti organizaţia Partidului Poporului

În luna aprilie 1920 este înfiinţată la Piteşti organizaţia Partidului Poporului îndrumată direct de Alexandru Averescu şi Petre P. Negulescu, doi dintre liderii naţionali ai acestui partid nou format.

S-a născut la Piteşti Teodor Zavaidoc

La 8 martie 1896 s-a născut la Piteşti renumitul creator şi interpret de muzică populară românescă Teodor Zavaidoc (nume real Marin Teodorescu). Astăzi este venerat prin Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Veche iniţiat de Primărie şi Centrul Cultural Piteşti.

A fost dat în folosinţă blocul Modern din Piteşti

În anul 1962 a fost dat în folosinţă blocul Modern din Piteşti, de pe strada Doamna Bălaşa, la parter Agenţia Piteşti a CFR, teatrul de Păpuşi Aşchiuţă amenajat parţial în clădirea unei foste instituţii bancare şi magazine. Arhitect a fost G. Horn, şef de şantier Alexandru Popescu de la Trustul de Construcţii Argeş.

19.000 de cetăţeni număra Piteştiul în anul 1926

În anul 1926 localitatea Piteşti avea conform Anuarului Socec, publicat în Bucureşti, 19.000 de cetăţeni, fiind un „oraş comercial, cu negustori de cereale, 71 de cârciumi, 22 de birturi, opt berării, opt depozite en-gross de băuturi, şase cafenele, opt hoteluri, o făbricuţă de bere…, trei ingineri, patru medici umani, doi medici veterinari, 55 de avocaţi”.

S-a construit clădirea fostului sediu al Tipografiei Argeş

În anul 1938 s-a construit de către industriaşul Constantin Petrescu din Găvana clădirea fostului sediu administrativ al Tipografiei Argeş, ulterior Tiparg Argeş, demolată în perioada 2005-2006. Noul sediu se va amplasa pe şoseaua ocolitoare spre Slatina.

S-a înfiinţat Şcoala Populară de Artă

La 1 septembrie 1960 la Palatul Culturii s-a înfiinţat Şcoala (Populară) de Artă, transferată ulterior, unde funcţionează şi astăzi, în Bulevardul Republicii, directori cunoscuţi Mircea Ştefănescu, Ion Grecu sau Vasile Rizeanu. În 1980 se consemnează împlinirea a două decenii de activitate.
(Informaţii selectate din “Piteşti, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii