# Primarul Ion Baicea a „omis” să treacă în declaraţia de avere un hectar de teren. Aflat la primul mandat de primar al orașului Costești, Ion Baicea comite ilegalități după ilegalități. După ce a transformat instituția în care lucrează în propria feudă, pedelistul a mai călcat o dată pe bec, falsificându-și declarația de avere. Mai exact, edilul-șef a uitat să menționeze în acest document, completat pe propria răspundere, un hectar de teren primit la sfârșitul anului 2004.
Sărac şi cinstit?
În situația în care cineva ar lectura declarațiile de avere și de interese semnate în acest an de primarul din Costești, ar fi tentat să spună că Ion Baicea este sărac și cinstit. De altfel, nici n-ar avea cum să creadă altceva din moment ce edilul portocaliu nu deține decât un apartament modest, cu o suprafață de 58 de metri pătrați, cumpărat în anul 2000 și un autoturism Hyundai achiziționat în 2005. Plus un depozit bancar de 400 de milioane de lei vechi deschis acum doi ani la Cooperativa de credit. În rest, zero barat! Nu tu terenuri, nu tu bijuterii, nu tu case de vacanță așa cum îi stă bine unui ales local. Cu toate acestea, după cum susțin cei care-l cunosc mai bine, lucrurile nu stau chiar așa, în sensul că lipsește un teren, proprietate personală, dobândit în 2004 şi care ar fi trebuit să fie menţionat de Baicea în documentul postat pe site-ul oficial al Primăriei Costești și pe care l-a semnat sub atenționarea că „răspunde potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate”. Sigur, un hectar nu reprezintă mare lucru, însă lucrul care trebuie scos în evidență este acela că, pentru membrii PDL, legea este facultativă.
În 1989, „specialistul” Baicea o ardea prin Regie
Haideți să vedem despre ce e vorba. Adicătelea, prin ce împrejurări a ajuns Ion Baicea proprietar și, mai ales, de ce suprafața respectivă de teren este ținută în mare secret. Răspunsul la prima întrebare este foarte simplu: lui Ion Baicea i s-a constituit dreptul de proprietate în baza unei prevederi a Legii 18 din 2001, care le dă dreptul la un hectar de teren specialiștilor care au lucrat în agricultură până la revoluție. Zis și făcut, în anul 2004, actualul primar din Costești a fost împroprietărit la Buzoiești conform titlului de proprietate 131075/16.12.2004 semnat de Cătălin Teodorescu, pe atunci prefect de Argeș. Foarte bine, veți spune, este normal ca absolvenții de facultate care și-au mâncat tinerețea în agricultura ceaușistă să fie într-un fel recompensați! Corect, numai că, în 1989, anul la care se raportează capitolul din Legea 18, Ion Baicea nu avea nici cea mai mică legătură cu „specialiștii” din agricultură. Nu de alta, dar în timpul revoluției edilul din Costești o „ardea” prin Regie, fiind student la Facultatea de Mecanică agricolă din cadrul Institutului Politehnic București. Cum anul absolvirii este 1993, rezultă că Ion Baicea a fost pus în posesie în mod cu totul ilegal. Așa se explică și decizia primarului de a nu declara cei 10.000 de metri pătrați deținuți la Buzoiești și administrați de o asociație agricolă condusă de Cornel Rizea. Multe n-ar mai fi de zis, în afară de faptul că Agenția Națională de Integritate ar trebui să sesizeze Parchetul pentru a declanșa cercetări în cazul primarului orașului Costești, pentru fals în declarații.
Baicea spune că a uitat de terenul de la Buzoieşti
Contactat telefonic, primarul din Costești, Ion Baicea, a dat iniţial în bâlbâială. „Cum? Nu se potrivesc declaraţiile? Înseamnă că am omis să-l trec. Cred că terenul de care vorbiți a fost trecut în declarațiile de avere din anii trecuți. O să corectez, o să modific, pentru că nu am nimic de ascuns”, s-a scuzat edilul. Neluţu DINU