Web Analytics

„Ecologiştii pot greşi, desigur. Important este să nu greşească cu intenţie!”

de | 29.08.2019 13:36 | Economie

# Jurnalistul şi activistul promediu Alex Căutiş, despre impactul mall-ului din Tudor Vladimirescu asupra mediului

Imediat ce a apărut informația că în zona Tudor Vladimirescu se vor construi un mall, o pasarelă ultramodernă, blocuri noi de locuinţe, sensuri giratorii, adică va avea loc o modernizare pe care nu a cunoscut-o cartierul în toată istoria sa, au apărut ecologiştii de la București, motivând că proiectul va afecta mediul înconjurător. Ca și în cazul altor proiecte de infrastructură contestate în România, au fost depuse contestații. În acest caz au fost sesizări și critici legate de distrugerea habitatului păsărilor care trăiesc pe lacul din apropierea cartierului Tudor Vladimirescu, de înălțimea blocurilor ce se vor ridica în zonă şi de care se vor izbi păsările migratoare… După ce investitorul Prime Kapital a răspuns şi a demontat punct cu punct toate acuzele ce i se aduceau de ecologişti, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a emis acordul de mediu necesar pentru Planul Urbanistic Zonal în vederea construirii complexului, precum şi a unui ansamblu rezidenţial, a unui sens giratoriu şi a unui pasaj rutier aerian pe strada Lânăriei, peste calea ferată.
N-a fost suficient, acţiunea a continuat în instanță. Prime Kapital a câştigat însă prima rundă.
În septembrie este așteptat și un studiu de mediu special pe lacul Prundu, care să dovedească, peste avize și hotărâri pozitive, oportunitatea și chiar beneficiile modernizării zonei din sud-estul Piteștiului.

„Proiectul ameliorează condițiile de mediu prin scoaterea industriei din zonă”

Jurnalistul Alex Căutiș, președinte al PlusNatura, a declarat în legătură cu acest subiect:
„Studiul pe care îl realizează ONG-ul creat de mine, Plusnatura, nu este finalizat încă, dar vă pot spune că, din datele pe care ni le-au pus la dispoziție specialiștii ornitologi, nu rezultă că păsările de pe lac vor fi afectate de o banală construcție. Vorbim totuși de păsări ce viețuiesc în preajma unui oraș, nu în câmp, nu pe o insulă pustie… De când am început să practic meseria de jurnalist mi-am propus să nu am opinii publice înainte de a verifica temeinic ceea ce scriu sau spun. Toate aceste specii de păsări de pe lacul Prundu sunt capabile de adaptare la mediu, au o plasticitate ridicată, niciuna dintre aceste specii nu depinde de acel loc pentru reproducere. În fapt, asta este o falsă problemă, întrucât proiectul care se vrea a se face la Prundu (Mall) ameliorează condițiile de mediu prin scoaterea industriei din zonă, care este poluantă pentru lac.
Problema reală a acelui loc este că e o zonă părăginită, abandonată, plină de gunoaie și ea ar trebui să devină o zonă în care și natura și populația să beneficieze de frumusețea florei și a faunei.
În zona respectivă suntem în oraș, lângă sunt o șosea de centură, blocuri de locuințe și industrie grea – în momentul de față. Lacul este foarte colmatat, malurile sunt lăsate în paragină, deci el ar trebui întâi curățat, decolmatat lacul și întreaga zona curățată. Studiul va propune în primul rând ecologizarea lacului și refacerea malurilor.
Cea mai interesantă poveste este că acele trei specii de păsări care au fost menționate de Ecocivica a fi în pericol din cauza Argeș Mall nu se regăsesc în arealul sitului!
Ecologiștii pot greși, desigur. Important este să nu greșească cu intenție!
Din punctul meu de vedere, Primăria Pitești poate profita de construcția acestui mall și pe partea de ecologie. Le sugerez autorităților locale să solicite antreprenorului să ajute la îmbunătățirea condițiilor de viață ale păsărilor de pe lac. Practic, lacul acesta poate deveni o mică «Deltă a Dunării» a Piteștiului dacă se investește pentru curățarea lui și apoi pentru o atentă monitorizare a faunei sale. Momentan avem o întreprindere dezafectată în preajma unui lac artificial fără noimă”.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii