Web Analytics

Echipă de intervenţie rapidă în pădurile din zona Rucăr-Lereşti

de | 21.11.2019 13:37 | Actualitate

# Fundația Conservation Carpathia va monta garduri electrice la stâne sau în jurul gospodăriilor expuse

De câteva luni, Fundaţia „Conservation Carpathia” a organizat o echipă de intervenţie rapidă destinată gestionării conflictelor om – animale sălbatice în zona de sud-estul a Masivului Făgăraş. Au fost întreprinse peste 100 de acţiuni de soluţionare a problemelor, sălbăticiunile avute în atenţie fiind urşii şi porcii mistreţi.
Echipa de intervenţie este formată din membri desemnaţi din cadrul gestionarilor de fonduri cinegetice „Carpathia”, rangeri, paznici de vânatoare ai fondurilor cinegetice, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş şi un medic veterinar.
„Montarea gratuită de garduri electrice la stâne sau în jurul gospodăriilor expuse, patrulări pentru îndepărtarea animalelor sălbatice folosind mijloace acustice sau luminoase, amplasarea de hrană vegetală de abatere în zone îndepărtate şi, în ultimă instanţă, în lipsa rezultatelor pozitive, eliminarea exemplarelor periculoase, acestea sunt măsurile pe care le-am luat pe suprafaţa gestionată de noi, care însumează aproximativ 70.000 ha. Acţiunea de donare a primilor 11 căţei din rasa Ciobănesc carpatin vine în completarea acestor măsuri. Vom continua să acordăm compensaţii private baneşti pentru pagubele provocate de mistreţi şi vom începe de anul viitor să acordăm compensaţii în natură pentru pagubele provocate de carnivore, prin înlocuirea oilor sau vacilor pierdute în urma atacurilor cu unele crescute în ferma noastră special înfiinţată. De asemenea, în fiecare an urmează să achiziţionăm câte zece garduri electrice pentru a fi puse la dispoziţia persoanelor care au probleme cu atacurile de carnivore”, susţine Mihai Zotta (foto), şeful Ocolului Silvic “Carpathia”.
Până acum au fost extraşi din zonă zece mistreţi şi doi urşi. Împreună cu administraţia locală din Rucăr, fundaţia va întocmi un memoriu către Ministerul Mediului pentru obţinerea derogărilor pentru relocarea urşilor problemă fără a mai fi nevoie de înregistrarea a două pagube generate de acelaşi urs, regulă în vigoare acum.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii