Mă așteptam ca duminică dimineață să-l găsesc pe traseu, alergând, măcar la proba de 5.000 de metri, pe primarul Cristian Gentea, talonat de nelipsiții coechipieri Gelu Tofan și Lucrețiu Tudor, nu neapărat în ordinea asta. L-am mai văzut la „maraton” pe edilul-șef al Piteștiului, e amator de mișcare, joacă măcar o dată pe săptămână fotbal la „Balon”, la Marcea, dar duminică n-a fost prezent pe Strada Mare la alergare. Abia spre seară aveam să aflu că primarul a avut un eveniment dificil în familie, de la care nu putea lipsi.
N-a fost, deci, Gentea, n-au mai venit să alerge nici alți politicieni cărora le plac pozele de grup făcute… cu șefu’ în fața Primăriei, dar, mă rog, asta e o simplă constatare. Eu, unul, m-am bucurat însă să-l văd concurând și anul ăsta, la Pitești Half Marathon, pe Marian Tănăsie. La finiș, după o alergare de 5 kilometri cu tricolorul cu lupul dacic la purtător, l-am îmbrățișat pe veteranul nostru maratonist. Are 78 de ani, e neobosit, mi-a spus că nu ia vitamine sau alte suplimente și că, în fiecare an, încearcă să se programeze la 50 de competiții de gen, dintre care reușește să ia parte la 20-30. Următoarea lui cursă va fi pe 14 iunie, la Crosul Olimpic de la Pitești, acolo unde și primarul spune că va lua startul și unde edilul speră să aducă vreo 3.500 de participanți.
Da, pe lângă acțiunea în sine, lăudabilă, de invitație la mișcare, la sport în aer liber, omul acesta de 78 de ani, mereu tânăr și fericit, mi-a creat o stare de bine. Așa cum, cu o zi în urmă, sâmbătă, m-a binedispus un alt eveniment organizat în zona centrală, cu prilejul Zilelor Piteștiului. Pe esplanada din fața Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”, dar și pe scările acestei instituții avea loc Festivalul Internațional de Literatură – Literatura în stradă (Filstreet). Dar nu neapărat lectura ori discursurile unor participanți m-au „mișcat” în mod deosebit, ci momentul în care, în stradă, avocatul și poetul piteștean Florentin Sorescu a dansat cu o poetesă din Iași pe acordurile „Valsului iubirii” al lui Eugen Doga, interpretat la vioară de un elev de la „Dinu Lipatti”.
Oameni dansând pe stradă, cu adevărat fericiți, am mai văzut, să zicem, în Olanda, la Amsterdam, de ziua reginei sau a regelui, dar în niciun caz la Pitești, la un festival de literatură. De ce erau fericiți cei doi poeți care dansau, sâmbătă, în fața Bibliotecii Județene? Pentru că se aflau împreună cu oamenii cu care împărtășesc aceleași valori, cu care pot comunica. Ca să nu mai vorbim de frumusețea muzicii.
Citește și Deputatul Moşteanu sau Iuda de pe trotineta lui Nicuşor
Citește și Viaţa bate filmul. Şi hoţii se bucură
0 Comentarii