Web Analytics

După articolul din Jurnalul de Argeş, ISJ Argeş a făcut verificări în scandalul camerelor de supraveghere de la Grădiniţa „Căsuţa poveştilor”

de | 20.04.2017 09:12 | Dezvăluiri

7 casutapovestilor# Inspectorul Mihaela Crișan: „Niciodată nu vom tolera acțiuni abuzive din partea unui director”
După ce săptămâna trecută Jurnal de Argeș a publicat articolul „Scandal la grădinița Căsuța poveștilor”, material care face referire la acuzațiile pe care o parte dintre educatoarele unității le-au lansat la adresa directorului Daniela Petre, despre care spun că le intimidează și monitorizează ilegal din biroul personal,  cu ajutorul sistemului de supraveghere video, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a efectuat verificări la grădinița în cauză.

Un oficial al ISJ Argeș a ajuns la Grădinița „Căsuța poveștilor” pentru verificări după ce în scrisoarea anonimă transmisă redacției noastre și ISJ Argeș, o parte dintre educatoarele unității au acuzat-o pe directoare că nu s-ar rezuma la prevederile legale referitoare la utilizarea sistemelor de supraveghere video – folosirea lor doar pentru eventuale edificări în cazul apariției unor incidente – ci că le-ar utiliza pentru intimidări, precizând că „fiecare cadru didactic poate confirma că a văzut când dna director avea camerele video pornite pe monitorul dânsei. Chiar mai mult… nu se ferește, prin închiderea camerelor atunci când cadrele didactice intră în biroul dânsei…”.

Monitorizarea online a angajaților, interzisă

„În urma materialului apărut în Jurnal de Argeș și a sesizării anonime, am considerat că e de datoria noastră să verificăm situația. La momentul vizitei mele, nu erau monitorizări în biroul directoarei. Am recomandat să existe o procedură internă, prin care să se stipuleze la solicitaterea cui se face vizualizarea, iar dacă există solicitări din partea părinților, din partea cadrelor didactice, persoana desemnată ca responsabil cu aceste înregistrări să poată să facă vizualizarea. Dar nu vizualizare online, ci doar la solicitare, în anumite condiții. Practic imaginile pot fi doar stocate și înregistrate acolo. Ele se vizualizează numai în anumite condiții”, a precizat, pentru Jurnal de Argeș,  inspectorul general adjunct al ISJ Argeș, Mihaela Crișan.

Ce spune directorul grădiniței

„De la Inspectoraul Școlar mi-au făcut niște recomandări. Pe unele din ele deja le-am aplicat, iar pe altele încerc să le aplic cât mai repede: să revizuiesc o procedură și să le aduc la cunoștință respectiva procedură cadrelor nou intrate în  unitate”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Daniela Petre, directorul Grădiniței „Căsuța poveștilor”.
Pentru că în sesizarea educatoarelor care au redactat, sub protecția anonimatului, respectiva scrisoare, directorul Daniela Petre „nu trece cu vederea nicio întâlnire cu cadrele didactice (comisie metodică, consiliu profesoral) în care să nu le spună cadrelor didactice, direct sau indirect, că sunt urmărite de dânsa permanent și știe absolut tot ce facem”, reprezentantul ISJ le-a chestionat pe angajate și asupra acestor aspecte.
7 MihaelaCrisan ISJArges„A contat foarte mult ceea ce am discutat cu cadrele didactice. Cele care au avut dorința de a lua cuvântul au spus că nu cunosc nimic despre adresa respectivă. Nici nu am dorit să oblig pe toată lumea să vorbească… Am purtat discuții și cu una dintre liderele de sindicat, care a spus că la un moment dat, acum trei ani, au fost păreri pro și contra sistemului de supraveghere video. Eu le-am spus că avem toată deschiderea și niciodată nu vom tolera acțiuni abuzive din partea unui director, dovadă faptul că noi ne-am sesizat chiar dacă a fost vorba despre o petiție anonimă”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, inspectorul general adjunct al ISJ Argeș, Mihaela Crișan.
Una peste alta, verificările ISJ la Grădinița „Căsuța Poveștilor” s-au încheiat doar cu recomandări.

„Normal că nimeni nu ar fi spus absolut nimic, în grup”

Într-o a doua scrisoare anonimă transmisă redacției noastre (după controlul amintit), una dintre educatoare spune că angajatele n-au avut curajul să vorbească despre problemele unității tocmai pentru că discuțiile s-au purtat la comun, nu individual.
„La sosirea doamnei inspector, am fost strânse într-o sală toate cadrele didactice şi întrebate dacă am văzut-o pe dna director cu camerele pornite, dacă ştim de această situaţie, cum este comportamentul dnei director faţă de noi?? Vorbisem în scrisoare despre comportamentul dnei director, ceva despre șicanare (…). Era normal că nimeni nu ar fi spus absolut nimic, în grup… Individual, era altceva”, se arată înalt doilea mesaj anonim transmis redacției Jurnal de Argeș.
Reprezentanta ISJ spune însă că s-au luat toate măsurile ca educatoarele să nu fie stânjenite la discuții. „Am considerat că oamenii nu trebuie să se simtă intimidați, tocmai de aceea, la discuții nu a participat directoarea unității de învățământ. Abia ulterior am avut o discuție cu dumneaei și o verificare a documentelor care au stat la baza montării aparaturii de monitorizare. N-au fost sancțiuni pentru că documentele cu privire la montarea camerelor erau în regulă. Asta nu înseamnă că am abandonat acest subiect”, mai spune Mihaela Crișan.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii