Nu există un cod de conduită pentru cetățeanul român care se ocupă cu politica. Mai bine zis și mai adevărat, care își câștigă existența din activitatea politică. Sau și mai bine zis, care își pierde timpul încercând să-i convingă – de fapt, să-i păcălească – pe cei din jur că singura lui grijă este mai-binele public, că asta înseamnă politică. Nu există un cod de conduită, obligatoriu, pentru politicianul român și, din păcate, nu există nici un manual de utilizare al politicii în România.
Sunt convins, ca să revenim la oile noastre, că lui Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș, nu i-a convenit rezultatul alegerilor recente din județul nostru. Faptul că, dintr-odată, a fost readus cu picioarele pe pământ din stratosfera în care credea că a ajuns definitiv sunt convins că nu i-a picat bine deloc. Readucerea cu picioarele pe pământ a d-lui Miuțescu a fost mai serioasă de data asta, pentru că din înfrângerea de la locale n-a înțeles nimic. Deși ar fi fost relativ ușor să-și dea seama de greșelile făcute și să devină același Adrian Miuțescu bine-cunoscut. Una peste alta, sunt convins că lui Adrian Miuțescu nu i-a convenit că PNL Argeș a mâncat bătaie la aceste alegeri.
Dar sunt la fel de convins că nici lui Dan Petrescu, antrenorul de la CFR Cluj, nu i-a convenit că adversarii din Iași l-au bătut acasă, provocându-i demisia. Totuși, după meci Dan Petrescu a dat mâna cu Daniel Pancu, antrenorul echipei învingătoare, felicitându-l pentru victorie și urându-i succes în continuare. Chiar și la înfrângeri mai umilitoare, cum a fost când echipa Braziliei a mâncat bătaie cu 7-0 de la Germania, antrenorii și-au strâns mâna. De ce la fotbal se poate, iar în politică nu?
Citește și Cum a învins Miuţescu gândacul croitor de fag şi de stejar
Citește și Despre normal şi anormal în vremuri de pandemie
Și totuși. Există peste tot un cod de conduită, nescris, dar care a intrat doar în gena conducătorilor de echipe din sport. Adevărul este că peste tot există un cod de conduită – fie scris, fie nescris – iar dacă totuși nu există așa ceva, rămâne baza, codul de conduită dat de cei șapte ani de-acasă. De ce oare în comportamentul public al unor politicieni argeșeni, că pe mine Argeșul mă interesează, nu regăsim acest gest de minimă politețe, care nu obligă la nimic? Eventual, într-o situație viitoare – că viața e mai lungă și plină de surprize – atunci când liberalii argeșeni vor câștiga alegerile, adversarul politic ar fi obligat, la rândul lui, să-l felicite pe președintele liberalilor argeșeni.
Revenind la afirmația din titlu, recunosc cu părere rău că nu este adevărată, dar aș fi vrut să fie. Cred că președintele liberalilor argeșeni, indiferent de cum îl cheamă, ar fi trebuit să-l felicite pe Ion Mînzînă, șeful PSD-iștilor argeșeni. Cred că dl. Adrian Miuțescu ar fi trebuit să-l felicite și să-i ureze succes în Parlament și lui Ionuț Moșteanu, șeful USR-iștilor, că și acesta merită. Și, mai ales, ar fi trebuit să-i strângă mâna și să-i ureze la fel, adică succes în Parlament generalului Mircea Chelaru, de la partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un nume care obligă.
Cristian VASILE
0 Comentarii