Web Analytics

„DSP-ul de la Piteşti se piteşte după deget. Ne-a reproşat că nu ne-am dus copiii la şcoală”

de | 16.03.2016 22:56 | Dezvăluiri

# Reacţia părinţilor de la Şcoala „I.L. Caragiale” după valul de îmbolnăviri # Declară Iulia Pârvu, o mămică de la Şcoala „I.L. Caragiale”, care mai dezvăluie că cifrele oficiale sunt mult sub realitate și că există mult mai mulţi copii bolnavi

La Şcoala „I.L. Caragiale” din Piteşti atmosfera este încă tensionată, deşi autorităţile susţin că toţi copiii care au ajuns săptămâna trecută la spital cu toxiinfecţie alimentară au fost externaţi. Deşi inspectorii sanitar-veterinari au depistat o posibilă cauză a îmbolnăvirilor – bacteria E.coli aflată în brânza servită elevilor la after-school – părinţii sunt încă speriaţi, iar unii dintre ei se tem să îşi trimită copiii la şcoală.

„Luni şi marţi noi nu ne-am dus copiii la şcoală până nu au fost spălate de două ori sălile de clasă cu cloramină”

Una dintre mămicile de la Şcoala „I.L.Caragiale”, Iulia Pârvu, ne-a povestit că părinţii sunt foarte speriaţi şi mulţi dintre ei refuză să îşi mai trimită copii la şcoală, de teamă că s-ar putea îmbolnăvi. „Părinţii sunt foarte supăraţi, dezamăgiţi şi speriaţi şi e normal să fie aşa. Va fi loc de speculaţii atâta timp cât nu există un diagnostic oficial, nişte măsuri de urmat pentru a preveni asemenea îmbolnăviri şi cineva care să îşi asume răspunderea pentru ceea ce spune şi să plătească şi cu funcţia dacă a spus prostii, că aşa ţin de nişte funcţii de nu se mai poate! În momentul ăsta am sentimentul că cineva minte sau ascunde adevărul. Vrem să ne ştim copiii în siguranţă. Luni şi marţi noi nu ne-am dus copiii la şcoală până nu au fost spălate de două ori sălile de clasă cu cloramină. O zi sau două de şcoală le recuperează copilul, dar dacă zace în spital ce mai fac? Eu, sincer, nu cred că este de vină cantina. Copilul meu a mâncat patru ani la această cantină. Au mâncat şi alţii înainte, nu a avut nimeni niciodată vreo problemă. Dacă este dintr-un aliment cumpărat din hipermarket, pe ăla puteam să îl cumpăr şi eu! Cu cantina nu are nimeni nimic, iar părinţii o vor înapoi pentru că masa caldă este necesară”, ne-a spus Iulia Pârvu.
Aceasta ne-a mai povestit că, imediat după valul de îmbolnăviri, în primele zile ale săptămânii trecute, părinţii micuţilor sănătoşi s-au alarmat şi, de teamă să nu ajungă la spital, nu i-au mai trimis la şcoală. În momentul în care au constatat că efectivele claselor se înjumătăţiseră, reprezentanţii DSP Argeş veniţi în control în unitatea şcolară, ar fi început să facă presiuni asupra părinţilor pentru ca aceştia să trimită copiii la şcoală.
„DSP-ul de la Piteşti se piteşte după deget şi ne-a reproşat că nu ne-am dus copiii la şcoală. A fost o doamnă de la DSP şi le-a spus domnilor profesori să sune părinţii şi să pună mâna să-şi aducă copiii la şcoală. În primul rând, nu cred că este o exprimare potrivită. Şi în al doilea rând, dacă dânsa ar avea curajul să-şi pună în pericol copilul, să şi-l pună! Noi n-am avut curaj! Este foarte simplu să dai vina, să găseşti un Acar Păun! Dacă nu găsim cauza reală, o să avem copii bolnavi în continuare şi fiecare o să ne descurcăm cum putem. Vrem ca DSP-ul să ne spună: domne, asta e şi asta aveţi de făcut ca să vă protejaţi copiii. Să îşi asume răspunderea şi să ne spună dacă e cazul să închidem şcoala ca să o dezinfecteze. Sunt foarte mulţi copii bolnavi de viroze şi care fac complicaţii în continuare. Noi nu mai înţelegem ce se întâmplă. O parte dintre părinţii care sunt în spital au primit diagnostic că este vorba de ceva viral, deci ceva care se transmite. Sunt părinţi care au ajuns cu copiii şi la Bucureşti, iar medicii de acolo au spus că se transmite viral. E clar că au luat unii de la alţii, că au aceleaşi simptome. Deci nu cred că este din cantină. Dacă era de acolo, de ce nu s-au îmbolnăvit toţi copiii care au mâncat? De ce s-a manifestat boala abia duminică, dacă ei au mâncat joi? Dacă e toxiinfecţie, se manifestă în câteva ore. Faza asta cu E.coli, scuzaţi-mă, dar aşa au făcut şi cu Brădetul şi până la urmă Institutul Cantacuzino a zis că nu e de acolo. Cifrele oficiale pe care dvs, presa, le-aţi prezentat sunt mult sub realitate. Sunt mult mai mulţi copii bolnavi. Avem o fetiţă în clasă care a mers cu mămica la spital duminică, atunci când a avut aceste simptome de vărsături şi febră mare. I s-a dat un tratament, a plecat acasă şi joi seară a făcut iar febră, 40 de grade. Noi suntem îngrijoraţi şi avem dreptate să fim îngrijoraţi. Avem în clasă o mămică cu bebeluş de o săptămână, care n-are curaj să-şi trimită copilul cel mare la şcoală. Vrem să înţelegem ce se întâmplă, nu pitit după deget, nu statistici false. Vrem să ştim că ne trimitem copiii într-o şcoală sigură din punct de vedere epidemiologic. Mi se pare normal şi de bun simţ”, mai spune Iulia Pârvu.

Sorina Honţaru: „N-a făcut nimeni nicio presiune. Noi le-am spus doar să nu mai mănânce la şcoală”

Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş, spune că nu crede că unul din reprezentanţii direcţiei pe care o conduce ar fi făcut presiuni asupra părinţilor să trimită copiii la şcoală. Directoarea Honţaru consideră totuşi că elevii trebuie să frecventeze şcoala şi că ar fi normal ca inspectorii DSP să le spună acest lucru. „N-a făcut nicio presiune absolut nimeni. N-au fost la şcoală copiii care au fost internaţi. Cum să facem noi presiuni? Bineînţeles, copiii trebuie să meargă în continuare la şcoală. Cei care au fost bolnavi, au fost în unitatea sanitară sau acasă şi cei care sunt sănătoşi merg normal la şcoală. Noi le-am spus să nu mai mănânce la şcoală. Dacă nu mănâncă, de ce le e teamă în clasă? Eu am stat de vorbă cu părinţii şi nu mi-a semnalat nimeni aşa ceva. Una este procesul de învăţământ şi alta alimentaţia! Dar elevii trebuie să frecventeze şcoala. Ar fi normal să le spună aşa ceva”, ne-a declarat Sorina Honţaru.

Prefectul Cristian Soare: „Firma de catering a mai fost amendată de DSVSA şi în 2012”

„Firma care prepara mâncarea elevilor de la Şcoala nr. 16 a mai fost amendată de către DSVSA Argeş şi în 2012 pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare”, ne-a declarat prefectul Cristian Soare. Acesta ne-a mai comunicat că, la ora actuală, toţi elevii de la Şcoala „I.L. Caragiale” aflaţi în spital au fost externaţi. Prefectul Soare ne-a mai precizat că 10 dintre elevii care au ajuns la spital şi care au fost internaţi la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, aveau rotavirus sau adenovirus (un virus asemănător celui gripal, care se ia din aer), acestea fiind afecţiuni asociate.
Am încercat să stăm de vorbă şi cu patroana firmei care prepară masa copiilor de la Şcoala nr. 16, Carmen Chiliment, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon.
I.H.B.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii