Web Analytics
scris luni, 01.07.2024

Dreapta a câștigat alegerile din Franța. Le Pen l-a strivit pe Macron

Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate de duminică din Franța, dar pentru a forma un guvern stabil are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament, pe care va încerca să și-o asigure în al doilea tur, pe 7 iulie. Alianța stângii și blocul centrist al lui Emmanuel Macron vor trebui să colaboreze dacă vor să blocheze un astfel de scenariu, și au și semnalat această intenție, însă un astfel de pact nu va fi simplu, scriu Le Monde, Reuters și The Guardian.

Dreapta a câștigat alegerile din Franța. Le Pen l-a strivit pe Macron

Adunarea Națională (RN) a obținut alături de aliații săi 33,1% din votul popular în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, câștigând în fața alianței stângii care a adunat 28% din voturi, a blocului centrist prezidențial – Ensemble, creditat cu 20%, și a republicanilor cobservatori, cotați cu 6,7%.

Citește și: Tudor Pendiuc află în această săptămână dacă va fi eliberat

Pentru a forma un guvern stabil, RN are nevoie de majoritatea absolută în parlament, adică de 289 de mandate parlamentare. În acest moment, este însă extrem de dificil să convertim cota națională de vot într-un număr exact de locuri în Assemblée Nationale, camera inferioară a Parlamentului. Iar asta vine din faptul că forma finală a parlamentului va depinde de rezultatele din circumscripțiile uninominale din întreaga țară, unde până pe 7 iulie, data turului secund al alegerilor, se pot și se vor întâmpla multe.

Stânga și tabăra centristă au început deja demersurile pentru formarea unui așa-numit front republican pentru a limita câștigurile RN în turul doi.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită