Web Analytics
scris vineri, 28.08.2020

Drama unui argeşean care nu crede că fratele său a murit din cauza COVID: „Nimeni din familie nu a avut absolut nimic”

# Fratele răposatului: „De ce soția lui nu a avut nimic și pe el încearcă să îl încadreze la așa ceva?” # Dr. Copciag: „Nu era niciun dubiu că nu este COVID” # Familia a solicitat date despre tratamentul administrat răposatului. „Pentru ce ne-au luat banii, acei 38 de lei, ca să îmi trimită o hârtie din care să reiasă că sunt date confidențiale?” # Dr. Copciag: „Copie după foaia de observație cu toate datele o solicită instanța. Nu o poate solicita familia”

Drama unui argeşean  care nu crede că fratele  său a murit din cauza COVID: „Nimeni din familie nu a avut absolut nimic”

„Deces 132. Bărbat, 57 ani. Internare: 01.08.2020 la SJU Pitești-UPU, deces: 04.08.2020 la SJU Pitești. Nu se cunosc comorbidități”. Nu este doar un număr între alte sute de necunoscuți dintre noi diagnosticați cu noul coronavirus, ci este raportarea făcută de Instituția Prefectului Argeș pe grupul de whatsapp, în data de 6 august, la două zile de la moartea lui Vasile Stăncescu din Mioveni – fiu, frate, soț și tată. Familia a aflat diagnosticul crunt din certificatul de deces, însă se îndoiește de cauza morții. Iar lipsa de răspunsuri din partea spitalului nu face decât să adâncească mai mult problema și durerea. Despre drama unei familii care, în doar patru zile, a pierdut un membru diagnosticat cu COVID, am vorbit cu fratele răposatului, după ce acesta a contactat Jurnalul de Argeș.

Vasile Stăncescu avea 57 de ani când s-a internat, pe 1 august a.c., la Secția Medicală II de la Spitalul Județean Pitești. Pe 4 august, rudele au fost anunțate că acesta a murit. Fratele lui, Cristi Stăncescu, spune că pe răposat îl apucase o tuse mai veche și povestește cursul evenimentelor din ultimele zile de viață ale acestuia.
„Începuse să cam tușească. În urmă cu vreo doi ani, într-o iarnă, a avut o tuse mai seacă, mai rea, dar n-avea nicio legătură cu ce s-a întâmplat acum. El a avut domiciliul în Mioveni. A sunat de la Mioveni, s-a deplasat o salvare normală, nu cu izoletă. L-au luat și l-au dus la spital, i-au făcut o internare. Duminică dimineața am mai luat legătura cu el, a zis că i-au făcut un test de COVID și va ieși rezultatul luni. După discuția pe care a avut-o cu fiul lui, i-au spus de la spital că marți urmează să îi facă alt test. În dimineaţa de marți a fost anunțată soția că el a decedat. Soția a sunat copilul, care a luat legătura cu spitalul și i s-a spus că în 2 ore trebuie să îl ridicăm de la morgă și să îl îngropăm. A întâmpinat fiul lui niște probleme, pentru că nu puteam să intrăm în posesia buletinului, spunând că nu-l găsesc. Lucrul acesta ni s-a spus de la poartă că se întâmplă zilnic. În primă fază i-a adus hainele, telefonul și cardul de sănătate și buletinul lipsea. Până la urmă, după 3 ore de chin, a coborât cineva și i-a adus buletinul. Am reușit să-l ridicăm de la morgă, l-a lăsat pe fiu să intre pentru recunoaștere. În data respectivă am solicitat să ne pună la dispoziție documente în legătură cu ce s-a întâmplat, au refuzat, au spus să plătim o taxă, că le timit prin poștă. Am plătit taxa de 38 lei, cum au solicitat ei, și prin poștă ne-au trimis o simplă hârtie în care scrie că nu ne pot da date, pentru că sunt confidențiale. Soția lui, care a stat cu el în casă, au mâncat amândoi, au dormit, n-a avut niciun simptom. Noi nu putem să intrăm în posesie, scrie că sunt date confidențiale. Cine să mai ceară, decedatul?”, ne-a declarat fratele îndoliat. Nu se aștepta nimeni la acest deznodământ. „Luni seara, mama a vorbit cu el la telefon, l-a întrebat ce face și a spus că se simte foarte bine, așteaptă ziua de marți, că i-au spus că îi mai fac niște analize și testul, iar marți dimineața ne-au anunțat că a decedat”.

„Am vorbit cu fratele meu până să moară și mi-a spus că a avut o altercație cu o asistentă de acolo. (…) Vreau să știu ce s-a întâmplat”

L-am întrebat pe Cristi Stăncescu dacă fratele său ar fi putut lua virusul din Uzina Dacia, acolo unde lucra. „Nu știu ce să vă spun, dar există o foarte mare dilemă. Se spune că se transmite, dar dacă el a dormit cu soția lui în pat, au mâncat la aceeași masă, de ce soția lui nu a avut absolut nimic și pe el încearcă să îl încadreze la așa ceva? Consider că între două persoane care mănâncă la aceeași masă și dorm în același pat nu există distanțarea de care spun ei, ca să spună că nu putea să se infecteze, deci din partea mea este exclus acest aspect. Nimeni din familie nu a avut absolut nimic. Dacă era vorba despre așa ceva, din ce mai văd la televizor, la știri, se fac anchete să vadă cu cine a luat contact, dar nu a întrebat nimeni. Nici de la DSP, nici de la spital nu a întrebat. Soția lui a stat izolată la Mioveni în apartament, nu a contactat-o absolut nimeni să îi spună ceva. Nu a sunat nimeni să le aducă la cunoștință absolut nimic. În momentul în care el a sunat la salvare și a anunțat că se simte mai rău, a întrebat dacă se pregătește să îi ia și soția la spital, ținând cont de faptul că au stat amândoi și i s-a răspuns: «Nu, dacă nu are simptome, să stea liniștită acasă»”.
Totuși, Cristi Stăncescu susține și că soția fratelui său a fost sunată de cineva anonim în momentul în care bărbatul a fost ridicat cu salvarea de la Mioveni. „N-a vrut să îi spună cine este, i-a spus să stea liniștită, în izolare. Au făcut o grămadă de apeluri către acel număr care a sunat-o și nimeni nu i-a mai răspuns. Nu a fost contactată de nimeni, nici din partea spitalului, nici de la DSP. Eu consider că aici e ceva putred la mijloc, de aceea nu vor să dea absolut niciun răspuns. Știu că am vorbit cu fratele meu până să moară și mi-a spus, printre altele, că a avut o altercație cu o asistentă de acolo.” Cristi Stăncescu spune că vrea să facă plângere împotriva medicului și asistentei care l-au îngrijit pe fratele său.

„E imposibil ca seara să vorbesc cu el și dimineața să ne anunțe că a decedat”

Cristi Stăncescu este sceptic în privința cauzei morții fratelui său. Pe certificatul medical constatator al decesului sunt înscrise următoarele afecțiuni morbide: „Cauza directă – stop cardio- respirator; cauze antecedente – insuficiență respiratorie; starea morbidă inițială – pneumonie bilaterală, SARS- COV 2”.
„Susținerea mea rămâne în picioare; dacă soția care a dormit cu el în pat, a mâncat la aceeași masă, a stat în aceeași cameră avea cel puțin un simptom de o natură, da, credeam că… Dar dacă ei ne spun să purtăm mască atunci când ne întâlnim unul cu altul pentru că virusul ăsta se transmite, soția lui nu a purtat așa ceva, cum poate să fie susținută faza că el a avut COVID? Şi mai avem o altă nemulțumire: de ce refuză să ne dea ceea ce am solicitat? Nu le-am cerut datele lor personale, am cerut ceva în legătură cu fratele meu, vreau să știu ce s-a întâmplat, de unde a ajuns să aibă conflict cu acea asistentă, ceva s-a întâmplat acolo. E imposibil seara să vorbesc cu el și dimineața să ne anunțe că a decedat. El îmi spune că e bine și ei ne anunță că a decedat. E ca în proverbul ăla: operația reușită, pacientul mort. Nu le înțeleg refuzul de date. Mai mult de atât, pentru ce ne-au luat banii, acei 38 de lei, ca să îmi trimită o hârtie din care să reiasă că sunt date confidențiale? Am întrebat despre fratele meu. Mama trăiește, are dreptul să știe. Poate poimâine închide ochii, are și ea dreptul să știe ce s-a întâmplat”, a mai spus Cristi Stăncescu.

Directorul medical al SJU Piteşti, dr. Gabriel Copciag: „A fost unul dintre zecile de pacienţi care au decedat din cauza acestei nenorocite de boli. Nu a fost vreun dubiu”

Pentru a afla punctul de vedere al Spitalului Județean Argeș în legătură cu moartea lui Vasile Stăncescu, l-am contactat pe directorul medical Gabriel Copciag, care ne-a spus că omul a fost confirmat cu noul coronavirus înainte să moară. „Am verificat, era confirmat COVID. Examenele și analizele concordau, nu era niciun dubiu că nu este COVID. A fost unul dintre zecile de pacienți care au decedat din cauza acestei nenorocite de boli. Nu a fost vreun dubiu să nu fi avut infecția aceasta. Îmi pare rău, chiar ne pare rău că sunt foarte mulți decedați și chiar face multe victime această infecție.”
Medicul a mai precizat că, atunci „când se confirmă COVID-ul, pe un singur test se merge, nu se consideră că este greșit și nu trebuie să îi retestăm. A avut simptomatologie de COVID, insuficiență respiratorie”.
Referitor la așteptarea de 3 ore pentru preluarea buletinului decedatului, dr. Copciag a spus: „Probabil volumul mare de acte de făcut, nu știu efectiv ce s-a întâmplat”.
Directorul medical nu știa nimic de vreo altercație între pacient și asistentă. În ceea ce privește solicitarea familiei, directorul medical a precizat: „Copie după foaia de observație cu toate datele o solicită instanța. Nu o poate solicita familia, este răspunsul de la Oficiul Juridic, nu de la mine. Este punctul de vedere al Oficiului Juridic”. În răspunsul spitalului către familie, nr. 34347, din 12. 08. 2020, se arată: „Potrivit legii, Legea 46/2003 Legea drepturilor pacientului și Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, informațiile solicitate de dumneavoastră au caracter confidențial și pot fi furnizate numai dacă pacientul își dă consimțământul în mod explicit sau dacă legea o cere în mod expres, deci numai în cazurile și în condițiile menționate de lege. (..) Art. 21. Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”.
Menționăm că am solicitat un punct de vedere și de la DSP Argeș, pentru a afla dacă s-a realizat sau nu anchetă epidemiologică în acest caz, însă nu am primit un răspuns până la închiderea ediției.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită