Web Analytics

Drama balerinelor de la Davila. Acuze la adresa directorului Poghirc

de | 5.07.2018 08:45 | Dezvăluiri

6 andreea ramona 1251# Andreea Dragnea: ”Domnul Poghirc i-a zis unei colege care suferise un edem cerebral că, dacă e incapabilă de muncă, să își dea demisia.” # Campioană europeană și multiplă vicecampioană națională la dans sportiv alături de soțul său, Andreea Dragnea a venit la redacția Jurnalul de Argeș pentru a detalia neregulile # Pe 9 mai, o balerină a căzut în cap în timpul repetițiilor, însă accidentul de muncă a fost ținut la secret # Mai multe sesizări au fost trimise în ultimele săptămâni la ITM Argeș și Ministerul Culturii, sesizări ce fac referire la inegalitatea de tratament, încălcarea dreptului la securitate și sănătate în muncă

Mai mulți angajați ai secției de estradă a Teatrului Al. Davila, în frunte cu Andreea Dragnea, Mihai Dragnea și Dragoș Ionescu, îl acuză pe managerul Nicolae Poghirc de abuz de putere și de mai multe nerespectări ale drepturilor salariaților, cum ar fi neplata salariilor la timp (Dragoș Ionescu a făcut o sesizare la ITM Argeș în acest sens), încălcarea dreptului la securitate și sănătate în muncă și inegalitatea de tratament. În ultimele săptămâni, mai multe sesizări au fost trimite în acest sens la ITM Argeș și Ministerul Culturii, deocamdată fără răspuns. Mai mult, aceiași angajați acuză și faptul că managerul Teatrului Al. Davila ar fi încercat să mușamalizeze un grav accident de muncă petrecut la începutul lunii mai în timpul repetițiilor, atunci când balerina Ramona Titov a căzut în cap, iar cel care a sunat la 112 a fost soțul balerinei, și nu managerul sau ceilalți angajați ai teatrului.

Andreea Dragnea a venit la redacția Jurnalul de Argeș pentru a ne spune mai multe legat de neregulile sesizate. Trebuie precizat că Andreea Dragnea și soțul său Mihai se numără printre cei mai buni dansatori din România. Anul trecut, cei doi au obținut locul I la secţiunea Latino la un concurs internaţional organizat de Federaţia Mondială de Dans Sportiv la Miami și tot anul trecut au câștigat titlul de campioni europeni în Spania. Andreea și Mihai Dragnea au fost de trei ori consecutiv vicecampioni naționali la dans sportiv, secțiunea Latino.

„Sala noastră de balet e plină de igrasie, nu se poate respira”

6 andreea 1251# Ce v-a făcut să luați atitudine legat de ce se întâmplă la Teatrul Al. Davila?
– Sunt foarte deprimată din cauza managerului nostru Nicolae Poghirc. Mediul în care lucrăm este unul în care nu poți să respiri, nu poți să te miști. De când a venit dumnealui, totul este o mare bătaie de joc la adresa noastră. Ne denigrează, țipă la noi, nu avem dreptul la replică, pentru că vorbește doar el. Cu cât încerci să îți spui punctul de vedere, cu atât țipă mai mult la tine și apoi îți spune să pleci.
# Concret, care sunt problemele cu care vă confruntați?
– Eu și soțul meu, Mihai Dragnea, facem un apel la domnul președinte Dan Manu și la Consiliul Județean să ne apere. Am muncit mult pentru cariera pe care o avem. Lucrăm de 16 ani în teatru și suntem apreciați. Iar acest om, în afară de faptul că ne vorbește urât, soțului meu nu i-a mai prelungit contractul de muncă (era pe perioadă determinată) doar pentru faptul că a îndrăznit să vorbească peste domnul director. Iar eu am fost în concediu medical și nu am dreptul să îmi iau concediu de odihnă, odată cu ceilalți colegi, pentru că așa vrea dumnealui. Ori de câte ori mergi la el, ți se spune că în teatru muncește cine vrea el și când vrea el. Dumnealui pune șeminee pe holul care duce către scenă, dar pe scenă plouă. Avem găleți puse pe holuri când plouă și pot dovedi asta cu imagini. Sala noastră de balet este plină de igrasie, nu se poate respira, e praful cât China. Sunt, practic, condiții vătămătoare de lucru. Domnul Poghirc ne obligă să mergem să repetăm pe la alte săli, pe la prietenii dumnealui, dar nu ne oferă condiții de muncă. Dacă ne lovim, cine are grijă de noi?
Avem normă de lucru de 40 de ore pe săptămână, dar noi lucrăm și 12 ore pe zi de multe ori și nu contează. Orele suplimentare nu ne sunt plătite. Dacă cumva ai plecat mai devreme cu o jumătate de oră înainte să se termine repetițiile, care adesea se încheie și după ora 23, și te-ai învoit la coregraf sau la regizor, îți taie câte ore vrea el din pontaj. Oricum, noi nu avem nicio condică. Prezența o face o colegă de la balet, pe niște foi albe.
Când i-am spus domnului Poghirc că nu e corect să muncim atâtea ore, ne-a făcut indisciplinați.
7 andreea mihai 1251# Acum aproape două luni, balerina Ramona Titov a căzut pe scenă în timpul repetițiilor pentru un spectacol. Ce s-a întâmplat atunci?
– A fost o repetiție pentru spectacolul „America 60’s”. Se repetau anumite prize cu risc de patru ore neîncetat. Oamenii erau deja obosiți. Doamna coregraf, și ea sub stres, a început să țipe la un moment dat. Soțul meu nu a mai putut să o prindă pe Ramona Titov și aceasta a căzut efectiv în cap. Iar soțul meu s-a lovit la spate. Ramona a rămas pe jos inconștientă. Vreo 15 secunde nu s-a mișcat. După aceea a început să își revină și l-a sunat pe soțul său. În timp ce toată lumea zicea că s-a chemat salvarea, au trecut aproximativ 40 de minute și a venit soțul Ramonei, care a sunat la 112. Iar cei de la Ambulanță au zis că de la teatru nu a mai fost făcut alt apel. A venit Salvarea, au dus-o la spital și a reieșit că are edem cerebral. Iar domnul manager Poghirc a zis că ce e atâta tevatură pentru o simplă bubă. Și când Ramona s-a dus la domnul Poghirc și i-a spus să o lase mai ușor că se resimte și că de abia își mișcă gâtul, i-a zis că, dacă e incapabilă de muncă, să își dea demisia.
# A deschis ITM Argeș vreo anchetă?
– Da, bineînțeles. Iar Ramona Titov a făcut sesizare către Consiliul Județean. A încercat să intre în audiență la domnul Manu și a primit-o Maria Dinu. Ulterior, domnul Poghirc a chemat-o la el în birou și i-a spus să nu mai facă sesizări din astea la Consiliul Județean, că lui nu are nimeni ce să îi facă.
# Legat de problemele pe care le aveți cu domnul Poghirc, ați făcut sesizări?
– Da, și la ITM Argeș și la Consiliul Județean și Ministerul Culturii. Am vorbit și cu domnul Manu și m-a pus să fac o sesizare scrisă. Am făcut-o și am depus-o, nu mi s-a dat vreun număr de înregistrare. Nu am primit vreun răspuns până acum.
# Ați avut vreo problemă și cu ceilalți manageri care au condus teatrul înaintea domnului Poghirc?
– Nu. Sunt de 16 ani în teatru și nimeni nu a avut vreo problemă cu mine. Nimeni nu ne-a înjosit în acest hal. Domnul Poghirc se comportă cu noi ca și cum am fi niște sclavi pe plantație.

Directorul Poghirc către un angajat: „Execuţi ce ţi-am spus. Eu stabilesc cine munceşte şi cât munceşte, da? Nu facem dialog”

Angajații revoltați de la Teatrul Al. Davila ne-au trimis și o înregistrare în care managerul Nicolae Poghirc țipă, la un salariat. Iată în continuare cele mai relevante fragmente cu ceea ce îi spune managerul teatrului unui angajat la care țipă de mai multe ori: „Execuți ce ți-am spus, execuți ce ți-am spus… Eu stabilesc cine muncește și cât muncește, da? Legea îmi dă mie voie să stabilesc ce și cum. Învățați legea, fără comentarii! Nu facem dialog. Ieșiți afară din birou! Nu mă interesează punctul dumneavoastră de vedere”.

După documentele medicale, Ramona Titov a suferit un edem cerebral. Managerul Poghirc spune că a fost „o banală căzătură”

Am luat legătura și cu managerul Nicolae Poghirc pentru a ne spune punctul său de vedere legat de neregulile sesizate.
În ceea ce privește orele suplimentare neplătite, managerul teatrului spune că „așa este. Însă orele suplimentare efectuate se recuperează în perioada dintre stagiuni, adică de la 1 iulie la 30 septembrie. Orele se recuperează în general în luna august. Este un grafic în acest sens”.
Legat de faptul că Andreei Dragnea i s-ar fi refuzat dreptul la concediu de odihnă, Nicolae Poghirc ne-a declarat: „Doamna Dragnea a fost reprogramată pentru luna august din cauză că avem de lucru. Doamna Andreea Dragnea refuză să lucreze cu coregrafii pe care noi i-am angajat. În plus, doamna Dragnea și-a luat concediu medical pentru a face o operație estetică. Niciun medic nu are voie să dea concediu medical pentru operații estetice.”
L-am întrebat pe Nicolae Poghirc și cum comentează condițiile de lucru periculoase și dificile de la teatru. „Condițiile de lucru nu sunt de acum. Eu am semnalat de foarte multe ori condițiile proaste de lucru, pe care le-am moștenit de la Sevastian Tudor. Trebuia să se asigure condiții bune de lucru de ani de zile. Eu nu am o baghetă magică să fac teatrul lună într-un an și jumătate, de când am venit”, spune Nicolae Poghirc.
Legat de accidentul de muncă al Ramonei Titov, managerul Nicolae Poghirc opinează că „nu a fost un accident de muncă. Există un dosar în cercetare la ITM Argeș. ITM nu a declarat că ar fi fost un accident de muncă. A fost o căzătură banală, în cele din urmă. Haideți să îi zicem și accident de muncă, dar l-a produs Mihai Dragnea, nu teatrul. Dacă partenerul nu e în stare să te țină în brațe, ce vină are teatrul?”. Nicolae Poghirc mai spune că „domnul Jinga a sunat la 112. Avem o hârtie de la STS în care scrie că au fost două apeluri, unul de la domnul Jinga și al doilea de la soțul doamnei Titov”.
În ceea ce privește înregistrările audio în care a fost surprins spunându-i unui angajat „Execuți ce ți-am spus. Eu stabilesc cine muncește și cât muncește, da? Nu facem dialog”, Nicolae Poghirc ne-a declarat: „Câtă vreme eu conduc un teatru, nu are voie nimeni să îmi impună ce să fac. Nu ai voie să îi spui unui director să facă așa, dacă el consideră că nu așa este bine, ci invers. Nu are voie nimeni să se amestece în managementul unui manager”.
Am luat legătura și cu Ramona Titov pentru a ne spune mai multe legat de accidentul suferit. „Este o anchetă în derulare în acest sens și deocamdată nu pot face alte comentarii”, ne-a precizat Ramona Titov.
Surse medicale din cadrul Spitalului Județean Argeș ne-au confirmat că, într-adevăr, Ramona Titov a suferit un edem cerebral. Aceasta a stat două zile în spital și apoi a avut o lună concediu medical.

Nicolae Poghirc a avut conflicte şi cu angajaţii Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea

7 poghirc 1251În 2015, pe când Nicolae Poghirc era director la Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea, presa din Vâlcea a scris mai multe articole legate de faptul că Nicolae Poghirc și-a bătut joc de angajații instituției. Sub titlul „Abuzurile directorului Nicolae Poghirc, denunţate de angajaţii Teatrului Ariel”, publicația „Săptămâna în Oltenia” scria în 2015: „Din selecţiile unei înregistrări audio reiese că directorul Teatrului Municipal Ariel, Nicolae Poghirc, şi-a bătut joc de mai mulţi angajaţi ai instituţiei. I-a chemat la lucru, deşi contractele lor cu durată limitată încetaseră la sfârşitul lunii decembrie 2015 şi apoi i-a trimis la plimbare, pe motiv că nu mai are bani să-i plătească. Un control efectuat de ITM la începutul lunii februarie a confirmat neregulile, constatând neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă şi netransmiterea datelor referitoare la angajarea salariaţilor în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic ca principale neconformităţi la Teatrul Ariel”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii