Web Analytics
scris vineri, 07.02.2025

Dr. Tiberiu Irimia, preşedintele Comisiei pentru urbanism, amenajarea teritoriului, arhitectură şi protecţia mediului din CL Piteşti: „Politica noastră este tot «fără blocuri între case» şi «fără case între blocuri»”

Domnule doctor, felicitări! Ați fost ales președintele Comisiei pentru Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Arhitectură și Protecția Mediului din Consiliul Local Pitești. Ce planuri aveți? La ce să ne așteptăm din punct de vedere al urbanismului?

– În noua comisie de urbanism vom continua ce am început acum 4 ani. Piteștiul se va dezvolta armonios și legal din punct de vedere arhitectural și al urbanismului. Este o comisie formată din oameni serioși, dornici să înfrumusețeze și să armonizeze Piteștiul. Politica noastră este tot „fără blocuri între case” și „fără case între blocuri”.

Dr. Tiberiu Irimia, preşedintele Comisiei pentru urbanism, amenajarea teritoriului, arhitectură şi protecţia mediului din CL Piteşti: „Politica noastră este tot «fără blocuri între case» şi «fără case între blocuri»”

Avem în prim plan construirea unui oraș plin de spații verzi care să ne poată garanta o viață cât mai sănătoasă și nestresantă în orașul nostru. Încercăm să facem o viață mai ușoară și pietonilor pe care dorim să-i stimulăm să folosească tot mai mult mersul pe jos și mersul pe biciclete sau alte mijloace de transport nemotorizate. Pentru acest lucru trebuie să punem la punct rețelele de trotuare și s-au făcut treceri pentru pietoni semaforizate, astfel încât autoturismele și pietonii să nu se încurce reciproc. Vom continua, de asemenea, să construim noi piste pentru biciclete.

„Vă garantez că în ultimii 4 ani nu s-a eliberat vreo autorizație de construire pe lângă lege”

S-a mai curățat procesul de eliberare a autorizațiilor de construire?

– Da. Vă garantez că în ultimii 4 ani nu s -a eliberat vreo autorizație de construire pe lângă lege. Întotdeauna am ascultat și părerea vecinilor înainte de eliberarea autorizațiilor de construire. Nu vrem ca cineva să aibă de suferit din cauza acestei probleme. Avem o reală problemă cu autorizații mai vechi de 4 ani, unele autorizații fiind emise cu încălcarea gravă a legilor de urbanism, pentru care încă se mai finalizează lucrările de construire. Sunt construcții executate deja cu diferențe mari între documentația avizată și structura construită. Este parcă o regulă ca multe blocuri deja construite să aibă câte un etaj în plus în afara autorizației de construire. Cea mai mare problemă este că multe clădiri de acest fel, cu etaje în plus neautorizate, ajung în procese cu Primăria unde, de cele mai multe, ori instanța, cred eu, din nepricepere în domeniul urbanismului, uneori păcălită în baza unor expertize judiciare de însorire false, le dă dreptate unor dezvoltatori.

Puteți explica mecanismul, să înțeleagă toată lumea?

– Pe scurt, dezvoltatorul construieşte blocul și face unul, două etaje în plus față de autorizația emisă de Primărie. Apoi dă în judecată Primăria și, în general, căștigă procesul. Apoi, Primăria e obligată să închidă autorizația de construire cu modificările făcute ilegal care depășesc cu mult indicatorii urbanistici POT și CUT ai zonei, conform hotărârii judecătorești. Și pot să vă dau multe exemple foarte clare. Cam așa se întamplă, acesta-i mecanismul de care mă întrebați.

Înțeleg că față de celelalte comisii de specialitate din Consiliul Local aceasta are un grad sporit de complexitate.

– Da, este o comisie foarte grea, care trebuie să țină în frâu de multe ori aroganța și dorința de îmbogățire cu orice preț a unor dezvoltatori. Nu vă dați seama la ce presiuni și amenințări suntem uneori supuşi. Și aici vreau să fie foarte clar, nu generalizez, există și dezvoltatori foarte serioși, care prin munca lor chiar aduc un plus de frumos în oraşul nostru. Pentru că doar ei pot să construiască un oraș mai frumos și mai confortabil pentru cetățeni. Dar aici subliniez că întotdeauna trebuie să existe un echilibru. Nu doar așa cum s-a tot întâmplat, facem un bloc între case, distrugem casele vecine, distrugem viața și munca de o viață a unor oameni, distrugem zona prin supraaglomerare, apoi dezvoltatorul pleacă din țară cu câteva milioane de euro, își cumpără o casă de vis în străinătate, având garanția că acolo nimeni nu-i trântește vreun bloc de 10-12 etaje lângă casă și că poate trăi liniștit cu familia până la adânci bătrâneți.

Citește și Investiţii imobiliare cu cântec! Proiectul Titidan şi cel al vecinului Cârstea, trecute în stand-by

„E un mare păcat prin ce «nenorociri urbanistice» a trecut Piteștiul din 1990 și până în zilele noastre”

Nu sunteți optimism mai mult decât trebuie, având în vedere năravurile unora dintre dezvoltatori?

– Deloc. Așa ceva nu se mai poate întâmpla în Piteşti. Și sunt bucuros că pentru toate aceste reglementări am avut și tot sprijinul din partea primarului Cristian Gentea, încă din primul său mandat, precum și a majorității din Consiliul Local Piteşti. Suntem puși de multe ori în situația „chirurgului plastician”, anume să înfrumuseâm sau să reparăm lucruri pe care timpul sau un alt „doctor plastician, dar cu influență” le-a stricat. Sunt multe zone mutilate urbanistic în Piteşti. Chiar e un mare păcat prin ce „nenorociri urbanistice” a trecut Piteștiul din 1990 și până în zilele noastre. Sunt bucuros că, totuși, vedem multe schimbări în bine și în frumos în orașul nostru. Ați văzut ce spații verzi face Primăria? Ați văzut ce reabilitări frumoase de blocuri din zona centrală a Piteștiului a făcut Primăria cu fonduri europene? Va dau un singur exemplu, blocurile de pe bulevardul I.C. Brătianu, vizavi de liceul „Armand Călinescu”. V-au plăcut? Ne-am dorit să fie un exemplu de reabilitare și pentru constructori, și pentru dezvoltatori. Este un nou nivel de frumos. Mie, personal, nu-mi place că marea majoritate a blocurilor noi sunt construite simplist, cu fațade drepte, cu termosistem din polistiren, cu niște geamuri termopan și, gata, ce bloc „de lux” am construit. Îmi este foarte greu acum să identific vreun proiect imobiliar din Pitești care a revoluționat frumusețea unei zone sau a unui cartier. Îmi doresc mai multă creativitate din partea arhitecților și a dezvoltatorilor, pentru că munca lor ar trebui să însemne peste vreo 100 de ani o parte a patrimoniului urbanistic și cultural din Pitești pe care îl lăsăm copiilor nostri. Avem pusă o emblemă, din punct de vedere urbanistic, aceea de „târg” sau de „oraș muncitoresc” pe care aș vrea să le putem schimba. Iar asta putem schimba doar cu proiecte sănătoase, de anvergură din toate punctele de vedere și cu ajutorul dezvoltatorilor imobiliari serioși. Primăria Pitești și Consiliul Local vor susţine în totalitate astfel de proiecte.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia, despre cei 20 de intervenienţi din recursul cu firma Titidan: „Când achiziţionezi un bun aflat într-un litigiu, cred că eşti ori înşelat, ori complice”

Citește și Agentul imobiliar i-a dat de gol pe patroni: blocul Titidan are 11 etaje şi nu 10, cum scrie în autorizaţie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită