Web Analytics

Dr. Pletea este urmărit în instanţă de Spitalul Judeţean pentru recuperarea daunelor de 11 miliarde de lei plătite familiei Balaş

de | 10.04.2014 17:52 | Dezvăluiri

# Din nou despre malpraxisul sancţionat cu daune record, de 500.000 euro. # Ginecologul Sorin Pletea a informat judecătorii că actualmente locuieşte în Irak, unde lucrează ca medic generalist. Din luna mai a anului trecut, Spitalul Judeţean Argeş se judecă cu medicul Sorin Pletea pentru a recupera banii plătiţi drept daune morale unei paciente care l-a acţionat pe ginecolog în instanţă pentru malpraxis. Iniţial, spitalul câştigase procesul la Tribunalul Argeş şi urma să recupereze cele peste 11 miliarde de la ginecolog, numai că doctorul Pletea a atacat soluţia la Curtea de Apel Piteşti.

Judecătorul de la Masterchef, Gabriel Apostol, l-a obligat pe dr. Pletea la plata daunelor de 500.000 euro

Pe 16 mai 2013, conducerea Spitalului Judeţean l-a dat în judecată pe ginecologul Sorin Pletea pentru a recupera suma de 1.107.995 lei, adică peste 11 miliarde, aproximativ jumătate din suma de 500.000 de euro pe care unitatea sanitară a fost obligată să i-o achite până acum unei foste paciente, Lavinia Balaş, cu titlul de despăgubiri morale pentru culpa medicală a lui Pletea. În iunie 2008, femeia, care adusese pe lume o fetiţă cu grave afecţiuni cerebrale dobândite la naştere, l-a acuzat pe Pletea de malpraxis. Pe 18 noiembrie 2010, la cinci ani de la moartea copilei, magistratul Gabriel Apostol de la Judecătoria Piteşti (cel implicat ulterior în bătaia cu poliţiştii de la benzinăria Mall de pe A1, mai nou vedetă la Masterchef) l-a găsit pe medic vinovat de vătămare corporală din culpă, condamnându-l la un an şi nouă luni de închisoare, interzicerea dreptului de a mai profesa, precum şi plata în solidar cu Spitalul Judeţean a unor despăgubiri morale de o jumătate de milion de euro către Lavinia Balaş. Rămas fără loc de muncă, după ce i-a fost ridicat dreptul de a profesa ca ginecolog, Pletea a pasat spitalului plata despăgubirilor. În mai 2012, la Tribunalul Argeş, Judeţeanul a obţinut eşalonarea sumei de 500.000 de euro în patru tranşe a câte 125.000 de euro, prima tranşă urmând a fi plătită pe 2 octombrie 2012. Neachitând prima tranşă la data stabilită, spitalul s-a trezit cu conturile blocate, după ce instanţa i-a permis Laviniei Balaş să execute silit unitatea sanitară pentru a-şi primi banii drept daune morale şi materiale. După acest episod, fosta pacientă şi conducerea spitalului au ajuns la un consens, daunele urmând a fi achitate în tranşe, în cursul anului 2013.

Pletea a atacat sentinţa la Curtea de Apel, după ce a pierdut la Tribunal

În acţiunea formulată la Tribunalul Argeş, în mai 2013, conducerea Judeţeanului îi cere doctorului Pletea şi plata dobânzii aferente sumei de 1.107.995 lei, dobândă calculată de la data când trebuia plătită fiecare tranşă şi până la data plăţii efective către Lavinia Balaş. Pe 2 octombrie 2013, instanţa a dat câştig de cauză Judeţeanului, obligându-l pe medic să returneze în conturile spitalului despăgubirile plătite pacientei Lavinia Balaş. Ba chiar şi a sumelor de bani pe care spitalul urma să le plătească în viitor fostei paciente, până la acoperirea integrală a sumei de 500.000 de euro. Numai că medicul nu s-a lăsat şi a făcut apel la instanţa superioară, în speţă Curtea de Apel Piteşti, pe 7 ianuarie a.c, primul termen de judecată fiind pe 10 aprilie 2014. Totuşi, povestea malpraxisului de 500.000 de euro de la Judeţean este departe de a se fi încheiat. Pe de o parte, spitalul încearcă să recupereze în instanţă daunele morale plătite Laviniei Balaş, iar de cealaltă parte, Sorin Pletea cere instanţei să îi ridice interdicţia de a mai profesa ginecologia pentru a putea plăti, totuşi, exorbitanta sumă de jumătate de milion de euro. Acest ultim proces se află tot pe rolul instanţelor argeşene, medicul făcând recurs la Tribunalul Argeş chiar de curând, după ce Judecătoria Piteşti i-a dat o sentinţă nefavorabilă.

Un nou denunţ al familiei Balaş s-a lăsat cu percheziţii acasă la dr. Pletea

Luni, pe 7 aprilie a.c, chiar de Ziua Mondială a Sănătăţii, doctorul Sorin Pletea s-a aflat în sala de judecată, la Tribunalul Argeş, acolo unde s-a derulat un nou termen în  procesul în care cere să i se redea dreptul de a profesa ca medic ginecolog. În timpul şedinţei de judecată, Pletea a spus că în prezent exercită profesia de medic generalist în Irak, ţară unde locuieşte cu forme legale şi de unde a venit special pentru a se prezenta la proces. S-a vorbit şi despre dosarul de cercetare penală de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, în care medicul e cercetat fiindcă ar fi exercitat fără drept profesia de ginecolog. Se pare că acest dosar are la bază un simplu denunţ făcut de familia Balaş, dar Pletea nu a fost până acum audiat, ci i s-au făcut doar percheziţii, atât la domiciliu, cât şi la cabinet. În timpul şedinţei de judecată, Sorin Pletea a mai spus că în cei 11 ani care au trecut de la faptă şi cei 4 de la pronunţarea sentinţei a avut timp să conştientizeze asupra gravităţii faptei sale pe care şi-o asumă în totalitate, că face tot posibilul pentru a-şi repara greşeala şi pentru a achita despăgubirile morale impuse de instanţă. Pletea a mărturisit instanţei că salariul său de medic în Irak este mai mult decât satisfăcător şi că îi va permite să achite datoriile pe care le are faţă de Spitalul Judeţean. „Personal, nu văd de ce aş constitui un pericol pentru societate în România, de vreme ce locuiesc la 3000 de kilometri depărtare şi vin doar de trei ori pe an în ţară”, şi-a încheiat Sorin Pletea pledoaria, iar magistraţii de la Tribunalul Argeş au amânat pronunţarea sentinţei la data de 11 aprilie a.c.

Sorin Pletea: „Nu doresc să discut cu presa. Vreau să mă liniştesc”

L-am abordat pe medicul Sorin Pletea chair la ieşirea din sala de judecată, dar, vizibil afectat de proces, acesta ne-a spus doar atât: „Nu doresc să discut cu nimeni din presă. Vreau să mă liniştesc. Aţi auzit ceea ce am declarat instanţei şi nu am nimic de adăugat. Vă rog să mă înţelegeţi”.
Material realizat de Iustina HARCO-BURCEA

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii