Web Analytics

Dr. Gabriel Copciag: „Valul este mare, sunt multe cazuri cu afecţiune pulmonară agravată”

de | 23.07.2020 15:05 | Dezvăluiri

# „Majoritatea au comorbidități, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne liniștim că ne ocolește virusul”

Numărul cazurilor noi COVID-19 de la Spitalul Județean nu s-a redus față de săptămâna trecută. „Este un număr foarte mare, din nou, de pacienți pozitivi care s-au prezentat în UPU”, ne-a declarat dr. Gabriel Copciag (foto), directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești. „Valul este mai mare, sunt mai multe cazuri și observăm că sunt multe cazuri cu afecțiune pulmonară agravată”, spune tot dr. Copciag. În schimb, celelalte secții ale Spitalului Județean nu sunt aglomerate. „Din 900 de paturi, noi avem 470 ocupate, între care sunt și cele 100 de paturi de COVID. Nu este gol spitalul, pe fiecare secție sunt și pacienți non-covid. Pacienții COVID sunt la Secția Oncologie și vechea Secție de Boli Infecțioase, acolo sunt cele 100 de paturi”, mai adaugă dr. Copciag.
Nu există o vârstă preponderentă a pacienților COVID care se prezintă la Spitalul Județean, însă majoritatea au comorbidități. „Chiar dacă am avut pacient tânăr de 30 și ceva de ani, tot a avut o obezitate, o hipertensiune, un diabet, adică majoritatea sunt cu comorbidități, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne liniștim că ne ocolește virusul”, mai spune dr. Copciag.
Luni seara, în data de 20 iulie, din cele 235 de teste recoltate în weekend și luni la SJUP, erau 68 de pozitivi și încă se așteptau rezultatele altei serii de teste. Tot pe 20 iulie, din 20 de persoane care s-au testat cu plată, la cerere, 14 au fost diagnosticate pozitiv.
Tot doctorul Copciag ne-a mai spus că majoritatea pacienților transferați s-au dus la București, la Spitalul Colentina, întrucât „Spitalul Colentina a fost declarat spital COVID cu comorbidități. Majoritatea celor cu probleme de cardiologie au mers acolo”, a mai spus dr. Copciag. Reamintim că acolo au fost internați mulți argeșeni cunoscuți, printre care patronul de la Valea cu Pești – Dumitru Grecu, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș – col. dr. Gheorghe Lupescu, comandantul Poliției Mioveni – comisarul-șef Cristian Mihalcea, fostul prefect Mihai Oprescu sau omul de afaceri Octavian Chirițescu.

Managerul Spitalului COVID Leordeni: „Vom achiziționa mai multe echipamente pentru protecția cadrelor medicale”

Luni, 20 iulie, prin hotărârea CJSU, s-a desemnat Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni ca unitate COVID-19, destinată persoanelor cu infecție SARS-CoV-2 asimptomatice sau cu forme ușoare. „La nivel de zvon, informația era de săptămâna trecută. Noi suntem pregătiți și în perioada următoare vom achiziționa mai multe echipamente pentru a proteja cadrele medicale. Este o decizie normală, zic eu, având în vedere numărul foarte mare de pacienți în Argeș. (…) Pacienții care vor veni la noi să aibă încredere în cadrele medicale. Vom face tot posibilul ca dumnealor să fie tratați corespunzător, normal”, ne-a declarat managerul Marian Clipici. Spitalul din Leordeni are 96 de paturi, iar luni erau internați 30 de pacienți TBC și 4 cu pneumonie.
Prefectul Emanuel Soare a explicat ce se va întâmpla cu pacienții aflați deja la spitalul din Leordeni. „Sunt pacienți cronici mai vechi care pot să fie tratați prin ambulatoriul de specialitate, care pot fi trimiși la domiciliu. Mai sunt 6 persoane din alte județe și vom încerca transferul în județul de origine. O altă parte a pacienților va fi transferată la SJU.”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii