Web Analytics

Dr. Adrian Tase: „40% dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 au boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral”

de | 26.03.2020 13:09 | Actualitate

Acum, când coronavirusul COVID-19 este în atenția tuturor, persoanele care suferă de boli cardiovasculare au motive suplimentare să fie vigilente. Vârstnicii cu boală cardiacă ischemică sau hipertensiune arterială sunt mai predispuși la infecție și, mai ales, la dezvoltarea unor simptome mai severe. De aceea, încurajăm acest contingent de pacienți să ia precauții suplimentare rezonabile. ”Potrivit raportului American College of Cardiology din 20.03.2020, 40% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Afectarea pacienților cu boli cardiace de către COVID-19 se face prin mai multe mecanisme patofiziologice. Totuși, principala țintă a virusului corona tip COVID-19 o reprezintă plămânii. De aceea, pacienții cu boli pulmonare, ca și fumătorii sunt mai vulnerabili. Dar infectarea plămânilor poate afecta și inima, mai ales dacă pacientul suferă deja de o boală cronică de inimă (boală ischemică, hipertensiune etc.), cordul trebuind să facă un travaliu mai intens pentru a trimite sângele oxigenat în tot organismul. Este bine de știut că sistemul imun slăbește odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la cei cu boli cronice de orice tip. Informațiile despre COVID-19 curg necontenit, aducând schimbări de la o oră la altă și, implicit, controverse. Avem însă o bază de informații de la SARS și MERS (alte tulpini de coronavirus responsabile de epidemii în urmă cu câțiva ani) care, în mare parte, este valabilă și pentru COVID-19. Avem în vedere inflamația mușchiului cardiac (miocardită), infarctul miocardic și instalarea rapidă a insuficienței cardiace, fără afectarea sacului cardiac (pericard). Problema majoră este răspândirea extrem de rapidă a coronavirusului prin picături fine care circulă prin aer, cu menținerea pe suprafețe până la 5 zile.
Deși nu avem în acest moment un vaccin specific COVID-19, se recomandă vaccinarea pentru gripă sezonieră, ca un factor de întărire a organismului”, ne-a declarat medicul cardiolog Adrian Tase.

Moment ideal pentru a ne lăsa de fumat

Adrian Tase mai precizează: ”În cardiologie există o vorbă: infarctul miocardic acut este momentul optim pentru abandonarea fumatului. Această pandemie cu coronavirusul COVID-19 oferă și ea o oportunitate unică de a lăsa fumatul, chiar înainte ca pacientul să fie infectat. În acest caz recomandăm oprirea bruscă a fumatului, ceea ce presupune, în primul rând, o voință puternică”.

Recomandări medicale

”În primul rând, să ridicăm moralul populației. Șansa de a contacta COVID-19 nu este mare, dacă respectăm regulile. Dintre contacți, unii devin purtători sănătoși, alții fac forme vindecabile de boală și foarte puțini decedează. În al doilea rând, fortificarea organismului, care se realizează prin alimentație variată, somn suficient, mișcare în apartament cu ferestrele deschise sau în curte. Respectarea regulilor – ca spălatul pe mâini, evitarea atingerii feței, purtarea măștii și a mănușilor, respectarea distanței dintre oameni etc. – este extrem de importantă. Prin fortificarea organismului și respectarea recomandărilor, riscul de deces scade foarte mult. În sfârșit, dar nu cel de pe urmă, respectul pentru profesioniștii care luptă pe linia frontului cu coronavirusul COVID-19. Aceste recomandări fac și obiectul piesei «Corona Song» compusă de Andrei și Adrian Tase, care poate fi urmărită pe youtube, link: youtu.be/meFY_e-Vi9o sau scrieți pe google cuvintele cheie: corona tase. Uniți vom supraviețui!”, ne-a mai spus medicul Adrian Tase.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii