Centrul Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, Germania, a reuşit să intre de două ori în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung brâu românesc confecţionat în trei luni, care măsoară 1.667,41 de metri şi pentru cel mai greu brâu, care a cântărit 70 de kilograme.
Citește și Asociaţia „Tales of Angels”, invitată la Ziua Republicii Italia
Brâul românesc a fost măsurat, în urmă cu o zi, de o comisie de la Cartea Recordurilor în centrul oraşului Nürnberg, pe Jakobsplatz.
„Românii din întreaga lume au scris istorie la Nürnberg! Am intrat în cartea recordurilor de două ori: 1). pentru cel mai lung brâu românesc confecţionat în 3 luni – 1667,41 metri. 2). pentru cel mai greu brâu care a cântărit 70 kilograme. Mulţumim cu această ocazie tuturor celor care s-au implicat activ prin a confecţiona acest brâu, colegelor mele Valentina Banu şi Daniela Lostun, dar şi sutelor de persoane care astăzi au avut răbdarea de a sta alături de noi la măsurarea acestuia care a durat mai bine de trei ore”, a arătat coordonatoarea Asociaţiei „Dacia e.V. Germania” şi a Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota, pe Facebook.
Pentru confecţionarea celui mai mare brâu românesc startul a fost dat în data de 24 februarie 2024, de Dragobete, atunci când Centrul Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg a lansat o invitaţie pentru toţi românii din toată lumea să coase, să ţese, să confecţioneze manual un brâu de minim un metru, pe care să-l trimită la Nürnberg, până în 23 iunie, de Ziua Iei.
Incredibil! Cum au reușit să creeze un astfel de obiect remarcabil într-un timp relativ scurt? Întrebarea mea este: care a fost procesul de realizare și câți oameni au fost implicați în acest proiect? Aceste recorduri demonstrează nu doar măiestria artizanală, dar și colaborarea și dedicarea comunității. Poate că această reușită va inspira și alte inițiative culturale similare în viitor. Ce alte proiecte interesante mai are în plan Centrul cultural Romania-Moldo-German?
Ce impresie v-a lăsat inițiativa românească din Nürnberg de a stabili două recorduri mondiale pentru cel mai lung și cel mai greu brâu românesc? Cum credeți că astfel de inițiative contribuie la promovarea culturii românești în străinătate și la consolidarea comunității românești din diaspora? Este o dovadă de putere și unitate a românilor din întreaga lume să realizeze astfel de proiecte?